Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Aleksei Navalnyi haudataan

AFP / LEHTIKUVA
Ruusuja laskettuna Aleksei Navalnyin kuvan päälle tämän väliaikaisessa muistopaikassa Saksan Frankfurtissa.

Venäjällä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin hautajaistilaisuus pidetään tänään iltapäivällä Moskovassa. Tilaisuus pääkaupungin eteläosassa sijaitsevassa kirkossa alkaa kello 13 Suomen aikaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hautajaistilaisuuden jälkeen Navalnyi on tarkoitus haudata Borisovskojen hautausmaalle niin ikään Moskovan eteläosassa.

Hautajaisten sujuminen ongelmitta on epävarmaa, sillä Venäjän viranomaiset ovat tähän mennessä pyrkineet estämään Navalnyin muistoksi pidetyt kokoontumiset. Navalnyin leski Julija Navalnaja on kertonut pelkäävänsä, että hautajaisia häiritään.

Navalnyi kuoli kaksi viikkoa sitten vankileirillä Siperiassa. Ruumis luovutettiin Navalnyin äidille vasta yli viikko kuoleman jälkeen.

NAVALNYIN tukijoiden mielestä viranomaiset hidastelivat tarkoituksella ruumiin luovuttamista, jotta kuolinsyytä ei saataisi selville. Navalnyin vankilaolojen on kerrottu olleen erittäin rankat.

Navalnyi oli nyky-Venäjän tunnetuin poliittinen vanki. Hän kärsi vankileirillä 19 vuoden tuomiota, jota pidetään poliittisena.

Maailman huomion keskipisteeseen Navalnyi nousi elokuussa 2020 sairastuttuaan äkillisesti ollessaan kampanjoimassa Venäjän paikallisvaalien alla. Venäjän johto salli myöhemmin Navalnyin siirtämisen sairaalahoitoon Saksaan, missä paljastui, että hänet oli yritetty tappaa sotilaskäyttöön kehitetyllä Novitshok-hermomyrkyllä.

Kaikesta huolimatta Navalnyi palasi Venäjälle tammikuussa 2021, missä hänet pidätettiin heti lentokentällä. Muutaman viikon kuluttua Navalnyi tuomittiin vankilaan. Myöhemmin hän sai vielä lisää tuomioita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE