Politiikka

”Alistettujen arvoja ei kysy kukaan” – Ministeri: Jehovan todistajien erityisvapautuksesta luovuttava

Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig

Eurooppa-, urheilu-, ja kulttuuriministeri Sampi Terho (sin.) käsittelee tuoreessa blogikirjoituksessaan Jehovan todistajien erityisvapautusta asepalveluksesta.

– Jehovan todistajien erityisvapautuksesta tulisi luopua ja saattaa heille samat velvoitteet kuin muillakin kansalaisilla. Käytännössä heistä useimmat valitsisivat siviilipalveluksen, Terho kirjoittaa.

– Tälle puolestaan on myös Jehovan todistajien oma keskusjärjestö Yhdysvalloissa antanut hyväksyntänsä, eli siviilipalveluksen suorittaminen ei nykyään olisi Jehovan todistajien oman uskonnollisen auktoriteetin vastaista.

Asia liittyy Helsingin hovioikeuden helmikuussa tekemään päätökseen. Hovioikeus vapautti 23-vuotiaan totaalikieltäytyjän syytteestä, eikä hän siten saa vankeusrangaistusta. Perusteluna totaalikieltäytyjä vetosi oikeudessa siihen, että haluaa samanvertaista kohtelua kuin Jehovan todistajat.

Laki Jehovan todistajien vapauttamisesta ase- ja siviilipalveluksesta tuli voimaan vuonna 1987. Hovioikeuden enemmistö katsoi, että lain säätämisen jälkeen on tapahtunut olennaisia muutoksia.

Vetoomuksessa on järkensä.

Vuoden 1987 jälkeen Suomi on muun muassa liittynyt Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Hovioikeuden enemmistön mukaan yhdenvertaisuus merkitsee myös vakaumusten yhdenvertaista kohtelua.

Terho arvioi asian käsittelyn jatkuvan korkeimmassa oikeudessa, eikä hän ota kantaa lopulliseen juridiseen ratkaisuun.

– Totaalikieltäytyjän vetoomus voi ärsyttää joitakuita, mutta vetoomuksessa on järkensä. On ilmiselvää, että nykyinen lainsäädäntö ei ole tasapuolinen, kun yksi ryhmä on vapautettu uskonnollisin perustein muiden uskontokuntien edustajia koskevasta velvollisuudesta.

Terhon mukaan Suomen puolustus ei saa vaarantua epäjohdonmukaisen lainsäädännön takia.

– Turvallisuus ja itsenäisyys on oltava kaiken politiikan päämäärä. Se ei ole kansalaisoikeuksien rajoittamista, vaan niiden suojelemista. Alistettujen arvoja ei kysy kukaan, eikä vankileirien saaristossa valita vähemmistövaltuutettuja. Kaikki vakaumukset ovat tasavertaisia. Epäoikeudenmukainen lainsäädäntö on korjattava.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat