Politiikka

Alkoholilain käsittely alkaa – kestääkö hallituspuolueitten limuviinadiili loppuun saakka?

Johannes Ijäs
Kansanedustaja Markus Lohelta ei saa suoraa vastausta kysymykseen, miten hän reagoi eduskunnassa, jos hallituksen esitys valmistustaparajoituksen poistosta halutaan kumota.
Johannes Ijäs
Kansanedustaja Markus Lohelta ei saa suoraa vastausta kysymykseen, miten hän reagoi eduskunnassa, jos hallituksen esitys valmistustaparajoituksen poistosta halutaan kumota.
Johannes Ijäs
Kansanedustaja Markus Lohelta ei saa suoraa vastausta kysymykseen, miten hän reagoi eduskunnassa, jos hallituksen esitys valmistustaparajoituksen poistosta halutaan kumota.

Hallitus antoi eilen eduskunnalle esityksen alkoholilain uudistamiseksi. Kiivainta keskustelua on pitkään herättänyt vähittäismyynnin alkoholiprosentti ja valmistustaparajoituksen poistuminen, mikä vapauttaisi limuviinojen myynnin kaupoissa.

Muutoksen vastustajat ovat kantaneet huolta muun muassa siitä, että limuviinat voivat lisätä nuorten alkoholinkäyttöä.

Hallitus esittää vähittäismyynnin uudeksi alkoholiprosentiksi 5,5 %:a nykyisen 4,7 %:n sijaan. Kun asiaa käsitellään salissa, hallituspuolueitten kansanedustajat voivat päättää omantuntonsa mukaisesti, mitä alkoholiprosenttia kannattavat.

Sen sijaan valmistustaparajoituksen poistuminen ei ole omantunnonkysymys. Saattaa tosin olla, että siinä hallituspuolueitten riveissä saattaa vielä ilmetä kapinaa. Joku saattaa äänestää rajoituksen poistamista vastaan.

– En usko, että puolueina, mutta yksittäiset henkilöt voisivat varmasti … tai äänestävät sitten hampaat irvessä sen (hallituksen esityksen) puolesta, mutta siitä on varmasti mielipiteitä. Mutta politiikkahan on tälllaista, että jos haluaa elämässään pettymyksiä, kannattaa lähteä politiikkaan. Täällä niitä saa. Asiat eivät mene aina niin kuin itse haluaa, keskustan kansanedustaja Markus Lohi pyörittelee.

”Katsotaan sitten kokonaisuutta”.

Tällä hetkellä vähittäismyynnissä voi olla vain juomia, joiden alkoholi on käymisteitse tehtyä. Tosin jo nytkin kaupoissa myydään limuviinoja, mutta nekin on valmistettu käyttämällä.

– Eihän tämä limuviinojenkaan tulo kauppaan kiva ole ja sitä tullaan varmaan vastustamaan, mutta enimmilläänkin niiden osuus on ilmeisen pieni ja kaupoissa toivon mukaan on kuitenkin kohtuullisen hyvä ikärajavalvonta, keskustan kansanedustaja Pekka Puska sanoo.

Sekä Puska että Lohi aikovat äänestää kaupoissa myytävän alkoholiprosentin pysyvän 4,7 %:ssa.

Pekka Puska pitää hyvin mahdollisena, että myös valmistustaparajoituksen poistolle tulee vastaesitys.

Itse hän kuitenki aikoo pitää tältä osalta hallituksen esityksestä kiinni, koska asia kerran näin sovittiin. Hän korostaa, että valmistustaparajoituksen poiston vastustamisen edelle tärkeimmäksi asiaksi nousi mahdollisuus saada alkoholiprosentti 5,5 torjuttua.

– On muistettava, että kyse ei ole pelkästään kansanterveydestä, kuolemista, sairauksista vaan myös sote-rasitteista, poliisin rasitteista, terveyseroista, työelämän rasitteista. Kaikki asiat, jos mennään korkeamman prosentin (5,5%) puolesta, ovat Sipilän hallitusohjelmaa vastaan, Puska toteaa.

Markus Lohi on Pekka Puskan linjoilla.

– Lähtökohtaisesti olisi ollut parempi, että limuviinojen kauppaantulo olisi kielletty. Katsotaan nyt, kun saadaan se esitys tänne eduskuntaan, mikä se kokonainen sisältö on. Kyllä kaikista tärkeintä on se, että emme tee sellaisia päätöksiä, jotka lisäävät alkoholista aiheutuvia kustannuksia ja alkoholihaittoja. Silloin tämä prosentti on kaikista oleellisin ja siinä olen nykyisen prosentin 4,7 % kannalla.

Jos sosiaali- ja terveysvaliokunta esittää tai muutoin tehdään esitys, ettei valmistustaparajoitus poistuisikaan, oletteko valmis tukemaan sitä vastoin hallituksen esitystä?

– Katsotaan sitten kokonaisuutta, kun esitys tulee ja mikä on valiokunnan mietintö asiasta, Markus Lohi vastaa.

Alkoholilain käsittelyn on määrä alkaa eduskunnassa ensi viikolla.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat