Politiikka

Alkoholilaki kuohuttaa taas, palautetta saanut kansanedustaja hämmästelee viranomaistulkintaa: ”Järki käteen!”

Thinkstock
Thinkstock
Thinkstock

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo on jättänyt kirjallisen kysymyksen käsityöläisoluiden myyntipaikkavaatimuksista. Hän on huolissaan monelta pienpanimoyrittäjältä tulleesta palautteesta uuden alkoholilain soveltamisesta.

”Esille on tullut mm. tapauksia, joissa lakia valvovat viranomaiset Valvira ja Aluehallintovirasto ovat ilmoittaneet kieltävänsä käsityöläisoluen myynnin tilasta, jossa aiemman alkoholilain aikana AVI on sallinut pienpanimolle tuotteidensa ulosmyyntioikeuden. AVI ja Valvira perustavat näkemyksensä siihen, että uuden lain mukaan tuotantotilat ja myyntipiste pitää erottaa toisensa riittävän hyvin, esim. seinällä. Mitään tällaista vaatimusta ei lakipykälissä kuitenkaan ole, eikä tällaista ole lainsäätäjä myöskään tarkoittanut,” Wallinheimo katsoo.

Uuden alkoholilain 17§:ssä säädetään niin, että lupaviranomainen saa asettaa vähittäismyynnin kassa- ja myyntijärjestelyjä koskevia lupamääräyksiä, jos paikan sijaintiin tai toimintaan liittyy erityisiä valvonnan tai yleisen järjestyksen ja turvallisuuden riskejä tai jos samassa toimipaikassa harjoitetaan myös anniskelua.

Wallinheimon mielestä tämä ei suinkaan tarkoita, että määräyksiä olisi annettava ikään kuin varmuuden vuoksi. Hän toivookin, että alkoholiasioista vastaava ministeri Anneli Saarikko (kesk.) tarkentaisi alkoholilain valvontaa koskevia ohjeita tältä osin vastaamaan uuden alkoholilain henkeä.

”Alkoholilain uudistuksen tarkoituksena ei ole ollut pienpanimoalan toiminnan mahdollisuuksien heikentäminen vaan päinvastoin vahvistaminen. Valvovien ja ohjeistavien viranomaisten ei pidä oma-aloitteisilla kiristävillä tulkinnoillaan vesittää sitä, mitä uudistuksella on tavoiteltu. Siksi nyt on aika ottaa järki käteen alkoholilain soveltamisessa,” Wallinheimo sanoo tiedotteessaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat