Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Alkoholin etämyynti on Suomelle vaikea asia – “Laki ei ole muuttunut, tulkinta on”

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mielestä ei ole reilua, että ulkomainen toimija, vaikka maksaisi verotkin, saisi myydä kotiovelle alkoholia, mutta suomalainen ei. Saarikon mukaan pyrkimyksenä on luoda rajat ylittävälle alkoholikaupalle samanlaiset pelisäännöt kuin muille toimijoille.

Keskustelu alkoholin etämyynnistä on entisestään kuumentunut tuoreen työryhmäesityksen jälkeen. Hallitus sorvaa esityksen pohjalta nyt omaa lakiesitystään.

– Ei ole kestävää, jos meillä on yhtä aikaa alkoholimonopoli kansanterveydellisin perustein ja mahdollisuus ohittaa virallinen sääntely ja sitä noudattavat toimijat, Saarikko kommentoi asiaa STT:lle sähköpostitse.

Viiniä Ranskassa 1990-luvun alusta asti viljellyt Juha Berglund on tilanteeseen täysin turhautunut. Viimeinen pisara oli STM:n etämyyntiä pohtineen työryhmän tiedote, jossa todettiin, että yli 5,5-prosenttisten alkoholijuomien etämyynti Suomeen olisi edelleenkin kielletty.

– On täysin virheellisesti kirjoitettu, että etämyynti olisi kielletty. Vuonna 1996 minulle sanottiin sen aikaisesta ministeriön alaisesta Tuotevalvontakeskuksesta, että nyt kun ollaan EU:ssa, saat myydä viinejä suomalaisille, kun maksat asianmukaiset maksut. Laki ei ole muuttunut sen jälkeen, tulkinta on, Berglund sanoo.

“Ruotsissa homma toimii täydellisesti”

Berglundin tila tekee etämyyntiä eli myy viiniä suoraan suomalaisille kuluttajille ja hoitaa verot sekä kuljetuksen Suomeen. Veropuolta Berglund luonnehtii valtavaksi ruljanssiksi, jossa jokaisesta tilauksesta pitää maksaa vakuus ennen kuin se pannaan matkalle kohti Suomea. Työläydestä huolimatta menettely toimii.

– Meillä ei ole tietoa, että meidän lähetyksiä olisi tullissa avattu.

Berglundilla on selvä viesti myös ministeri Saarikolle.

– Pitäisi tulla sellainen esitys, että etämyynti on sallittua, jos maksetaan asianmukaiset maksut. Ruotsissa homma toimii täydellisesti, eikä se ole mikään uhka Systembolagetille ja sen monopolille.

Esitys alkusyksystä eduskuntaan?

Työryhmäesityksen mukaan “kauppavahvuisen” eli enintään 5,5-prosenttisen alkoholin verkkokauppa olisi jatkossa mahdollista niin kotimaisille kuin ulkomaisille toimijoille. Vaikka esitys toteutuisikin, kotiovelle ei alkoholia saisi tilattua.

Verkkokaupasta tilatun alkoholin luovutuksen pitäisi tapahtua esimerkiksi ruokakaupassa, jotta se olisi kontrolloitua.
Suomalaiset yksityishenkilöt voisivat esityksen mukaan myös etäostaa yli 5,5 prosentin juomia, mutta ostajalla olisi vastuu niin verojen maksamisesta kuin kuljetuksen järjestämisestäkin.

Berglund ei anna arvoa etäoston sallimiselle.

– Verot maksetaan kahteen maahan. Ranskassa arvonlisävero on parikymmentä prosenttia. Kaikki ymmärtävät, mihin tämä johtaa. Tosiasia on kuitenkin se, että valtaosa hakee viinit ja viinat Tallinnasta eikä maksa veroja mihinkään.

Saarikko näkee järkeväksi, että hallituksen esitys valmistellaan yksimielisen työryhmätyön pohjalta.

– Valmistelemme hallituksen esitystä parhaillaan, ja se on tarkoitus lähettää sekä lausunnoille että notifioitavaksi komissiolle vielä ennen kesää. Esitys annettaisiin näin ollen alkusyksystä eduskuntaan, Saarikko kommentoi.
STT–JANNE HUUSKONEN, OLLI KUIVANIEMI

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE