”Älytöntä” – Hoitajaliitto ei suosittele paikallisia säästösopimuksia

Getty Images
Hoitoalalla säästetään jo nyt aivan tarpeeksi Superin puheenjohtajan mielestä.
Getty Images
Hoitoalalla säästetään jo nyt aivan tarpeeksi Superin puheenjohtajan mielestä.
Getty Images
Hoitoalalla säästetään jo nyt aivan tarpeeksi Superin puheenjohtajan mielestä.

Puheenjohtaja Silja Paavola myöntää suoraan, että Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ei suosita paikallisia säästösopimuksia työntekijöilleen kunnissa.

– Olisihan se älytöntä kannustaa sopimukseen, koska suurin ongelma on se, että työntekijöitä on aina liian vähän, Paavola sanoo.

Hoitoalalla säästetään hänen mukaansa usein arjessa jo siten, ettei esimerkiksi koulutuksessa tai sairaana olevan työntekijän tilalle oteta sijaista. Suunniteltu työvuorolista on hänen mukaansa usein jotakin muuta kuin lopulta toteutuu.

– Me emme pysty enempään työsuojelullisesti emmekä töissä jaksamisen kannalta.

Paavolan mukaan tehdyt säästösopimukset eivät ole myöskään aina taanneet sitä, että lomautukset vältetään.

KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen kritisoi iltapäivällä henkilöstöjärjestöjä, jotka eivät hänen mukaansa ole valmiita minkäänlaisiin paikallisiin säästösopimuksiin.

– Kunta-alalla on laajat mahdollisuudet paikalliseen sopimiseen. Näin voitaisiin ottaa huomioon kunkin kunnan ja kuntayhtymän omat sopeutustarpeet ja lähtökohdat.

Jalosen mukaan paikallisilla sopimuksilla voidaan välttää lomautuksia ja irtisanomisia sekä turvata työpaikkojen säilyminen.

Kuntatyönantajien vuodenvaihteessa kuntien ja kuntayhtymien henkilöstöjohdolle tekemästä selvityksestä käy ilmi, että vain 11 kunnassa tai kuntayhtymässä oli viime vuonna sovittu henkilöstömenosäästöistä paikallisilla virka- ja työehtosopimuksilla.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat