ehdokasmainos

”Älyttömintä, mitä olla saattaa” – LM: Kohuyrittäjä lakkauttaisi kaikki yritystuet

Kuva: Lehtikuva
salmela

Pikaruokaketju Hesburgerin perustaja Heikki Salmela lakkauttaisi kaikki yritystuet Suomessa. Lännen Median haastatteleman Salmelan mielestä yritystuet eivät kuulu markkinatalouteen eivätkä yrittäjät tarvitse euroakaan julkista rahaa.

Salmelan mielestä valtion pitäisi puuttua mahdollisimman vähän yrityselämään. Hän sanoo, että yritystukien ympärille on kasvanut turha virkamiesten ja konsulttien joukko.

Hesburger-pomo luopuisi myös monista muista tuista ja avustuksista. Hän kritisoi, että Suomen tukisysteemiä pyörittää kymmeniä tuhansia ihmisiä.

– Koko suomalainen järjestelmä perustuu erilaisiin tukiin, ja se on älyttömintä, mitä olla saattaa. Ihmisiä tuetaan, yrityksiä tuetaan, kaikkea tuetaan, Salmela sanoo Lännen Medialle.

Salmela on moittinut aiemminkin yritystukia ja suomalaisten työmotivaatiota. Hän sanoi Ylelle maanantaina, että nostaisi viikkotyötunnit 40:stä 45:een.

Solidiumin Kari Järvinen jättää tehtävänsä

Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen
LKS 20161021 - Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen kertoi yhtiön sijoituksista tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina 21. tammikuuta 2016. Valtion pörssiomistuksia hallinnoivan Solidiumin osakeomistukset valahtivat tappiolle viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen eroaa.

Valtion sijoitussalkkua hoitavan Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen jättää tehtävänsä tammikuun lopulla. Päätös tehtiin Solidiumin mukaan yhtiön hallituksessa yhteisymmärryksessä Järvisen kanssa.
Järvinen jatkaa Solidiumin palveluksessa heinäkuun loppuun asti, mutta toimii loppukauden yhtiön neuvonantajana. Uuden toimitusjohtajan etsintä käynnistyy välittömästi.

Järvinen on ollut Solidiumin toimitusjohtajana sen perustamisesta, vuodesta 2009 asti.

Ericssonin liiketulos romahti – Suomessa 175 työpaikkaa vaarassa

Kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
LKS 20161004 - Verkkoyhtiö Ericssonin toimitilat Kirkkonummen Jorvaksessa 4. lokakuuta 2016. Ericsson ilmoitti, että se aloittaa yt-neuvottelut myös Suomessa. Työnsä voi menettää jopa 175 ihmistä Kirkkonummella ja Oulussa. Ruotsissa Ericsson vähentää henkilöstöään 3 000:lla. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Ericssonin konttori Kirkkonummella.

Viime viikolla tulosvaroituksen antaneen verkkoyhtiö Ericssonin liiketulos laski rajusti heinä-syyskuussa. Liikevoitto oli 300 miljoonaa kruunua eli 31 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 5,1 miljardia kruunua.

Valuuttakurssikorjattu liikevaihto laski 14 prosenttia. Yhtiön mukaan alan ongelmat ovat kärjistyneet entisestään. Mobiililaajakaistan kysyntä on selvästi laskussa monilla tärkeillä markkinoilla, yhtiö arvioi. Myynnin kasvu loppuvuotta kohti jää tavanomaista heikommaksi.

Ericsson panee parhaillaan toimeen laajaa säästöohjelmaa ja käy yt-neuvotteluja jopa 175 työpaikan vähentämisestä Suomessa. Ruotsissa vähennykset voivat nousta jopa 3 000 henkilöön. Toimitusjohtajan tehtävää väliaikaisesti hoitavan Jan Frykhammarin mukaan uusia säästötoimia voidaan tarvita, varsinkin myyntipuolen kustannusten laskemiseksi.

Ericssonin antoi heinäkuussa potkut toimitusjohtaja Hans Vestbergille eikä ole vielä nimittänyt tälle seuraajaa.

AVAINSANAT

Myllerrys jatkuu MTV:n uutisyhtiössä – M&M: Myös sisältöjohtaja lähtee

Kuva: Lehtikuva
LKS 20160407  MTV:n uutistoimitus Helsingissä 21. huhtikuuta 2015. Mediayhtiö MTV ilmoitti tiistaina aloittavansa kahdet yt-neuvottelut, joissa tavoitellaan yhtiön mukaan maksimissaan yhteensä 125 henkilötyövuoden vähennystä. Yhtiö kertoo siirtävänsä uutis- ja urheilutuotantonsa uuteen uutisyhtiöön. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Instructions: KUVITUSTA STT MTV aloittaa yt-neuvottelut ///

MTV Uutisten politiikan ja talouden toimituksen päällikkö Timo Haapala ilmoitti maanantaina siirtyvänsä Ilta-Sanomiin politiikan erikoistoimittajaksi. Haapala on työskennellyt MTV:lle eri tehtävissä vuodesta 1997 saakka.

MTV:n uutisyhtiö Mediahubissa käy ovi nyt muutenkin. Yhtiöstä lähtee myös sisältöjohtaja Anu Kuistiala, uutisoi Markkinointi&Mainonta tänään.

Mediahubin sisältöjohtajaksi Kuistiala tuli vasta tänä kesänä.

MTV:lle uutisia tuottava Mediahub Helsinki aloittaa enintään yhdeksän työntekijän irtisanomiseen tähtäävät yt-neuvottelut, kertoi MTV:n ohjelmatyöntekijät tiedotteessaan torstaina.

Mediahub aikoo myös lomauttaa koko henkilöstönsä ensi vuonna kahdeksi viikoksi.

MTV ja Mediahub ilmoittivat tänään viiden vuoden tuotantosopimuksesta. Samalla Mediahub siirtyy loppuvuoden aikana MTV:n emoyhtiö Bonnierin suoraksi tytäryhtiöksi.

Ohjelmatyöntekijöiden mukaan MTV kuitenkin tilaa Mediahubilta uutisia nykyistä pienemmällä summalla.

Mediahubissa työskentelee 87 henkilöä, joista lähes kaikki journalistisissa tehtävissä.

Hallitus peruuttaa taas – työttömien haastatteluita ei yksityistetä

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
LKS 20161020 Oikeus- ja työministeri Jari Lindström järjestämässään tiedotustilaisuudessa Helsingissä 20. lokakuuta 2016. Tilaisuudessa selvennettiin työvoimapalvelujen tehostamiskeinoja. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) piti tänään tiedotustilaisuuden työvoimapalvelujen tehostamiskeinoista.

Hallituksen aiempien päätösten perumiset jatkuivat tänään, kun esitys työttömyysturvan uudistuksista annettiin eduskunnalle.

Hallitus päätti esityksestään julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain muuttamisesta.

Samalla tuli tieto, että hallitus peruuttaa työttömien haastattelujen yksityistämisen vuokrafirmoille.

Työttömien haastattelu pysyy vastakin viranomaisten tehtävänä. Hallitus sanoo kuitenkin lisäävänsä työttömien haastattelumääriä.

Vuoden alusta jokainen työtön haastatellaan ensin kahden viikon kuluessa työttömäksi jäämisestä ja sen jälkeen kolmen kuukauden välein. Haastattelu on mahdollista tehdä muutenkin kuin kasvokkain: puhelimessa tai verkossa sähköisesti.

Jatkossa haastatteluista tulee pakollisia, työvoimaviranomaisten harkintamahdollisuus poistuu. Haastatteluiden tekemiseksi te-toimistoihin on tarkoitus palkata satoja kokoaikaista työntekijöitä lisää.

Moni hengähti tänään helpotuksesta: työttömien haastatteluja ei aiota ulkoistaa.

Kaavailtu ulkopuolisten yritysten käyttö ehti herättää laajaa huolta.

Työministeri Jari Lindström (ps.) myönsi tänään, että haastatteluiden ja työllistymissuunnitelman tekeminen on sellaista julkisen vallan käyttöä, jota ei voi  antaa ulkopuoliselle yritykselle.

Saman totesivat jo aiemmin useat työvoimatoimistoissa toimivat asiantuntijat sekä oppositiopuolueiden edustajat.

Demokraatti selvitti kyselyssään syyskuun lopulla te-toimistojen johtajien kantoja monituottajamalliin. 15:sta TE-toimistojen johtajasta kymmenen vastasi. Monista vastauksista ilmeni epätietoisuus siitä, mitä uudistus käytännössä tarkoittaa.

Vastauksista ilmeni, että te-toimistojen henkilökunnan riittävyys ja jaksaminen ovat valmiiksi koetuksella. Huolta kentällä herättää työntekijöiden vähyys mutta myös uudistuksen kiire.

Hallitus on nyt ohjaamassa toimistoille ensi vuonna 17 miljoonaa euroa lisärahoitusta.

Työttömien haastattelujen ulkoistaminen olisi todennäköisesti törmännyt myös tietosuojaongelmiin. Harmaalla vyöhykkeellä oltaisiin, jos viranomaistietoa luovutettaisiin yksityisten konsulttifirmojen aineistoksi työttömien haastatteluja varten.

Ministeri Lindström vakuutti tänään, ettei haastattelujen tarkoitus ole työttömän kyttääminen vaan se, että hän pääsisi mahdollisimman nopeasti kiinni työelämään.

Moni hengähti tänään helpotuksesta – noiden haastattelujen toteuttaminen pysyy sittenkin viranomaisten käsissä.

Hallitus hehkuttaa perustulokokeilua – Filatov: ”Pihvi puuttuu”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
LKS 20160330 - Kelan yhteiskuntasuhteiden johtaja, professori Olli Kangas (vas.) luovutti alustavan ehdotuksen perustulokokeilun toteuttamisvaihtoehdoista sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle Helsingissä 30. maaliskuuta 2016. Perustuloa saatetaan kokeilla Suomessa satunnaisella valtakunnallisella otannalla sekä tietyllä alueella. Kokeilu toteutettaisiin vuosina 2017 ja 2018. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Kelan yhteiskuntasuhteiden johtaja, professori Olli Kangas luovutti alustavan ehdotuksen perustulokokeilun toteuttamisvaihtoehdoista silloiselle sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle (ps.) Helsingissä 30. maaliskuuta.

Hallitus haluaa aloittaa perustulokokeilun ensi vuoden alussa. Hallitus esittää eduskunnalle, että kokeilu toteutettaisiin vuosina 2017–2018.

Mukaan valittaisiin 2 000 työtöntä satunnaisotannalla. Heille annettaisiin 560 euroa kuukaudessa, mikä olisi verovapaata tuloa.

Osallistuminen olisi valituille pakollista, jotta kokeilusta saatavat tulokset eivät olisi vääristyneitä.

Kokeilulla on tarkoitus tutkia muun muassa sitä, edistääkö perustulo työllistymistä.

Perustuloa saavia ihmisiä verrattaisiin kokeilun ajan kohdejoukkoon kuuluvaan verrokkiryhmään, jolle ei maksettaisi perustuloa.

Tuloksia puntaroitaisiin ensimmäisen vuoden jälkeen, jonka jälkeen päätettäisiin kokeilun laajentamisesta vuodella. Tässä yhteydessä voitaisiin tarkastella myös erilaisia veroratkaisuja.

– Tämä kokeilu on aivan ainutlaatuinen kansainvälisessäkin tarkastelussa, ja sen valmistelulle täytyy antaa jo nyt suuri kiitos, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.).

Perustulokokeilu on osa hallituksen ”kokeilukulttuuria”. Sen kärkihankkeesta vastaavan kunta- ja uudistusministerin Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan työhön kannustava perustulo on ollut vuosien ajan useiden puolueiden tavoitteena.

Vehviläinen kehuu, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on ensimmäinen, joka lähtee asiassa konkreettisesti liikkeelle.

Osmo Soinininvaara (26.8.): Nyt kokeillaan järjestelmää, joka ei voi olla olemassa.

Kaikki eivät ole yhtä innoissaan.

Monet asiantuntijat ja oppositiopuolueiden edustajat ovat kritisoineet hallituksen valitseman mallin kapeaa otantaa ja muita puutteita.

SDP:n kansanedustajan, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatovin mukaan hallituksen perustulokokeilusta puuttuu pihvi.

Filatovin mukaan on silti hyvä, että perustuloa kokeillaan – edes ilman pihviä.

– Pihvit ovat tunnetusti kalliita. Hallituksen perustulokokeilu kutistui ainoastaan 2 000 Kelan työttömyysturvalla olevaa koskevaksi, käytännössä siis työttömän työmarkkinatukikokeiluksi, Filatov kirjoitti blogissaan elokuun lopussa.

– Hallituksen kokeilu kuivui miniatyyrikokoon rahapulan varjolla, hän jatkoi.

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka huomautti omassa Facebook-päivityksessään (26.8.), että hallituksen kokeilu koskee kahtatuhatta työtöntä.

– Ei opiskelijoita, freelancereita, yrittäjiä, muiden tukien saajia. Liian vino ja pieni otos, nollatutkimus, Harakka kuittasi.

FB-kommentissaan Harakka arvioi Kelan tutkimusprofessoriin vedoten, että luotettava otos olisi vähintään 10 000.

– Miksi näin hölmöä mallia kokeillaan? kysyi puolestaan perustulon puolesta puhunut ex-kansanedustaja ja ex-ministeri, tietokirjailija Osmo Soininvaara (vihr.) kotisivullaan.

Soininvaaran mukaan malli, jota perustulokokeilussa aiotaan käyttää, on ”järjettömästi alijäämäinen”.

– Kahden vuoden määräaikainen kokeilu ei kerro, miten perustulo vaikuttaisi koko elämää koskeviin valintoihin. Kukaan ei tämän kokeilun innottamana lähde lammasfarmariksi aidompaa elämää etsimään, Soininvaara päätti kirjoituksensa.

Tasavallan johtaviin perustuloasiantuntijoihin kuuluva Soininvaara jatkoi hapanta kommentointia Ilta-Sanomissa (26.8.):

– Nyt kokeillaan järjestelmää, joka ei voi olla olemassa. Meillä ei ole varaa lisätä jokaisen ansiotuloja saavan ansiota 560 eurolla kuussa, hän sanoi.