Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

”Amerikkalaiset rukoilevat toipumisen puolesta” – tehohoitoon joutuneelle Boris Johnsonille terveisiä ympäri maailmaa

LEHTIKUVA / AFP Andrew Parsons

Britannian pääministeri Boris Johnson on määrätty tehohoitoon koronaviruksen vuoksi, vahvisti Johnsonin esikunta maanantai-iltana. Hänellä oli yskää ja korkea kuume. Johnsonia tuuraa ulkoministeri Dominic Raab.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Johnson passitettiin sairaalaan testeihin sunnuntaina, ja vielä aiemmin maanantaina hän johti maatansa sairaalapedistä. Lounasaikaan Johnson viestitti esikuntansa välityksellä olevansa hyvällä tuulella siitä huolimatta, että on tarkkailussa sitkeiden koronavirusoireiden vuoksi.

– Iltapäivän aikana pääministerin vointi huononi, ja lääkäreiden ohjeesta hänet siirrettiin tehohoitoon, Johnsonin tiedottaja kertoi.

Britannian hallituslähteet vakuuttivat vain joitakin tunteja ennen tehohoitoon määräämistä, että Johnson on edelleen täysin kykenevä johtamaan maata, vaikka hän on sairaalassa. Times-lehden mukaan Johnson oli saanut muun muassa happihoitoa. Pääministerin kerrotaan olevan tajuissaan.

Johnson on pysytellyt poissa ihmisten ilmoilta jo yli viikon.

Johnson, 55, kertoi kymmenen päivää sitten, että hänen koronavirustestinsä oli positiivinen. Sen jälkeen pääministeri vetäytyi eristykseen ja työskenteli virka-asunnoltaan, kunnes komento sairaalaan tuli.

Johnsonin oli määrä palata töihin viime perjantaina seitsemän päivän kotieristyksen jälkeen. Hänellä oli kuitenkin tuolloin edelleen korkea kuume, joten eristystä päätettiin jatkaa.

Pääministerin tilan huononemisesta oli huhuttu joitakin päiviä. Viime viikolla julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan Johnson olisi ollut vakavammin sairas kuin hän tai hänen esikuntansa olivat halukkaita myöntämään. Tuolloin Johnsonin esikunta kuitenkin kielsi, että pääministerin terveydentilassa olisi tapahtunut selkeää huononemista.

Johnson nähtiin viimeksi julkisuudessa torstaina. Hän osallistui tuolloin asunnollaan tapahtumaan, jossa terveydenhuollon työntekijöille osoitettiin kiitoksia ja suosiota taputtamalla.

Myös Johnsonin kumppani, parin ensimmäistä lasta odottava Carrie Symonds on kertonut olleensa sairaana. Hän sanoi olevansa toipumassa.

Sotakirves unionin kanssa on nyt väliaikaisesti haudattu.

Johnsonia sijaistava Raab, 46, sanoi hallituksen vievän Johnsonin koronavirussuunnitelmia eteenpäin.

– Hallitus keskittyy varmistamaan, että viemme eteenpäin pääministerin linjauksia ja suunnitelmia koronaviruksen kukistamiseksi, Raab sanoi.

Johnsonin suhde EU:hun on ollut kivinen, mutta sotakirves unionin johdon kanssa on nyt väliaikaisesti haudattu. Hänelle toivotti pikaista paranemista muun muassa EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Oman toivotuksensa lähetti myös EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier, jolla todettiin itsekin maaliskuussa koronavirustartunta. Barnier toipuu karanteenissa Ranskassa.

– Toivon Boris Johnsonille kaikkea hyvää ja pikaista paranemista. Ajatukseni ovat sinun ja perheesi kanssa, Barnier tviittasi.

Johnson sai paranemistoivotukset myös Atlantin toiselta puolelta.

– Haluan toivottaa kaikkea hyvää erittäin hyvälle ystävälleni ja maamme ystävälle, pääministeri Boris Johnsonille, sanoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump päivittäisessä tiedotustilaisuudessa.

– Olemme hyvin surullisia kuullessamme, että hänet vietiin tänä iltapäivänä tehohoitoon. Amerikkalaiset rukoilevat hänen toipumisensa puolesta.

Trumpin kanssa Johnson on yleensä tullut hyvin toimeen, sillä heitä yhdistää epäsovinnainen poliittinen tyyli.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
28.5.2020
Kainosteluunkaan ei ole syytä: SDP on nyt monella mittarilla Suomen selvästi suosituin puolue
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE