Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Ammattiavun rinnalla vertaistuki on tarpeen” – Filatov hyödyntäisi järjestöjen osaamista sotessa

Jukka-Pekka Flander

– Sote-uudistus on muuttumassa lihaksi maakunnissa. Tulevat hyvinvointialueet ovat paljon vartijoina, kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) korosti puhuessaan Kanta-Hämeen invalidiyhdistysten kesäjuhlassa Hämeenlinnassa.

Demokraatti

Demokraatti

Hän painotti, että nykyinen pirstaleinen sote-palvelurakenne ei pysty enää vastaamaan ihmisten palvelutarpeeseen yhdenvertaisesti, laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Siksi tarvitaan vahvemmat hartiat palveluiden järjestäjäksi.

– Uudistuksen tavoitteena on yhdenvertaisuuden edistäminen, jotta jokainen saisi riittävät ja yksilöllisiä tarpeitaan vastaavat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut matalalla kynnyksellä. Tämä on hyvin tärkeää erityisryhmien kohdalla, kuten vammaisten ihmisten palveluissa.

Filatovin mielestä on tärkeää vahvistaa peruspalveluja hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamiseksi. Hän korosti uudistuksessa kansalaisjärjestöjen roolia. Kansalaisjärjestöt edistävät hyvinvointia ja tuottavat yhteiskunnallista hyötyä.

– Järjestöt tekevät työtään lähellä kansalaisten arkea ja puolustavat ihmisten palveluiden saatavuutta ja ehkäisevät eriarvoistumista.

Filatov nosti esimerkiksi sosiaali- ja terveysjärjestöt, joiden toiminnassa painottuvat kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten tarpeet.

– Terveyden ja hyvinvoinnin vahvistamisessa ammattiavun rinnalla vertaistuki on tarpeen. Toiminnan, vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden kautta syntyy sosiaalista pääomaa, joka kantaa vaikeissa tilanteissa.

“On löydettävä uusia joustavia kumppanuuden malleja.”

Hän muistutti, että sote-uudistuksen yksi tavoite on kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen.

– Järjestötoiminta lisää yhteiskunnallisia vaikuttamismahdollisuuksia myös niille kansalaisille, joiden ääni tulee muutoin heikosti kuulluksi. Tämän tulee koskea myös sote-uudistusta.

Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen aktiivit ovat organisoituneet pääosin kuntatasolle. Filatovin mielestä on välttämätöntä luoda järjestöjen maakuntatason verkostoja, jotta kyetään vaikuttamaan sote- palveluihin uudessa mallissa.

– Julkinen ja yksityinen sektori sekä järjestöt voivat toimia yhteistyössä erilaisten sosiaali- ja terveysalan ongelmien ratkaisemiseksi. On löydettävä uusia joustavia kumppanuuden malleja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE