Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Ammattiliitto varoittaa: ”Päivähoidossa on katastrofin ainekset”

LEHTIKUVA / LINDA MANNER

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on huolissaan varhaiskasvatusalalla työskentelevien jäsentensä työturvallisuudesta koronaviruspandemian aikana.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Jäsenistöltä on kantautunut liittoon viestejä, joiden mukaan joissakin kunnissa joko harkitaan tai on jo ryhdytty toimiin päivähoidon yksiköiden toiminnan keskittämiseksi yhteen suurempaan yksikköön.

JHL varoittaa, että ryhmien yhdistäminen luo valtavan määrän uusia lähikontakteja ja siten mahdollisuuksia tartuttaa koronavirus niin hoidossa oleville lapsille kuin heitä hoitavalle henkilökunnallekin. Tartuntaketjut luonnollisesti jatkavat matkaansa päiväkotien ulkopuolelle lasten ja heidän perheenjäsentensä sekä henkilökunnan mukana.

– Erityisen vahingolliseksi tilanteesta tekee se, että suuri osa varhaiskasvatukseen osallistuvista lapsista tulee perheistä, joissa toinen tai molemmat vanhemmista työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla.

JHL muistuttaa, että varhaiskasvatuksessa ei ole mahdollista välttää lähikontaktia, ja kosketus- ja pisaratartunnan mahdollisuudet ovat huomattavan suuret.

– Tilanteemme olisi katastrofaalinen, jos näissä elintärkeissä ammateissa toimivat sairastuisivat koronavirukseen lastensa kautta, vaikka he omissa töissään siltä onnistuisivatkin välttymään. Yhtä lailla vahingollista yhteiskunnallemme olisi se, että lukuisat varhaiskasvatuksessa työskentelevät sairastuisivat koronavirukseen yksiköiden yhdistämisen ja työntekijöiden puutteellisen suojaamisen takia, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa tiedotteessa.

Esimerkiksi Saksassa viranomaiset ovat kieltäneet eri päivähoidon yksiköiden yhdistämiset juuri suuremman tartuntojen leviämisriskin johdosta.

”On äärimmäisen tärkeää, että yksiköt pidetään mahdollisimman pieninä.”

JHL on lähettänyt sosiaali- ja terveysministeriön työ- ja tasa-arvo-osaston osastopäällikölle Raimo Antilalle sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtajalle Mika Salmiselle kirjeen, jossa liitto vaatii päivähoidon yksiköiden toiminnan keskittämisestä selkeän linjauksen.

JHL edellyttää viranomaisilta tarkan näkemyksen siitä, onko tällainen taloudellisista syistä johtuva keskittäminen turvallista ja järkevää nykytilanteessa, jossa yhteiskunnassa on asetettu rajuja rajoitteita kansalaisten perusoikeuksiin koronaviruspandemian hidastamiseksi.

– On äärimmäisen tärkeää, että yksiköt pidetään mahdollisimman pieninä ja että työnantajat huolehtivat työntekijöiden suojaamisesta pisara- ja kosketustartunnoilta. Myös työntekijöiden suojaamisessa, kuten maskien saatavuudessa, on monilla työpaikolla ilmennyt puutteita, JHL:n työympäristötoimitsija Merja Hyvärinen huomauttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
28.5.2020
Kainosteluunkaan ei ole syytä: SDP on nyt monella mittarilla Suomen selvästi suosituin puolue
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE