tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Amnesty: Myanmarin armeija syyllistynyt sotarikoksiin – lähes 100 000 paennut kodeistaan

Kuva: Lehtikuva-AFP
Myanmarin siviilihallintoa johtava rauhan­nobelisti Aung San Suu Kyin puhui Ruotsin parlamentille 13. kesäkuuta.

Myanmarin armeija on syyllistynyt sotarikoksiin ja muihin humanitaarisen oikeuden loukkauksiin, toteaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International raportissaan.

Järjestö tarkasteli Myanmarin armeijan toimintaa lähellä Kiinan rajaa sijaitsevissa Kachinin ja Shanin osavaltioissa, missä taistelut useiden aseistautuneiden ryhmien ja turvallisuusjoukkojen välillä leimahtivat uudestaan viime elokuussa.

Armeija on Amnestyn mukaan syyllistynyt muun muassa mielivaltaisiin teloituksiin ja kidutukseen. Lisäksi se on tulittanut siviilikyliä ja rajoittanut siviilien liikkumista sekä humanitaarisen avun pääsyä alueelle.

Myös aseistautuneet etniset ryhmät ovat Amnestyn mukaan syyllistyneen konfliktissa vakaviin loukkauksiin siviilejä kohtaan, joskin pienemmässä mittakaavassa kuin armeija.

Aseistettujen ryhmittymien raportoidaan kaapanneen siviilejä, joita on epäilty ryhmien kilpailijoiden tukijoiksi ja pakottaneen siviilejä taistelijoiksi riveihinsä. Lisäksi ryhmät ovat pakottaneet alueen asukkaita maksamaan niille ”veroja”.

Amnesty vaatii konfliktin kaikkia osapuolia suojelemaan siviilejä.

Myanmarin pohjoisosan taisteluiden ja ihmisoikeusloukkausten takia yli 98 000 siviiliä on joutunut jättämään kotinsa.

Amnesty vaatii konfliktin kaikkia osapuolia suojelemaan siviilejä ja Myanmarin hallitusta lopettamaan välittömästi liikkumiskiellot, jotka haittaavat humanitaarista työtä alueella.

Amnestyn raportissa todetaan, että etnisten vähemmistöjen kohtelu Kiinan rajalla muistuttaa enemmän julkisuutta saanutta rohingya-muslimiväestön tilannetta toisaalla maassa.

– Kansainvälinen yhteisö tuntee rohingya-vähemmistön kohtaaman vastenmielisen väkivallan Myanmarin Rakhinen osavaltiossa, mutta Kachinin ja Shanin osavaltioissa on nähtävissä samanlaista järkyttävää armeijan muihin etnisiin vähemmistöihin kohdistamaa kohtelua, sanoo Amnestyn vanhempi kriisinhallintaneuvonantaja Matthew Wells.

Amnesty perustaa raporttinsa Kachinin ja Shanin ihmisoikeustilanteesta siviilien, silminnäkijöiden, avustustyöntekijöiden ja paikallisjohtajien haastatteluihin, jotka tehtiin maalis-toukokuussa konfliktialueen kylissä sekä pakolaisleireillä. Haastatteluja tehtiin yli 140.

Jahdatun, arestiin määrätyn elokuvaohjaajan tapaus: sadat kokoontuivat oikeusistuimen eteen

Kuva: Lehtikuva

Venäjällä oikeus on määrännyt teatteri- ja elokuvaohjaaja Kirill Serebrennikovin kotiarestiin. Venäjän liittovaltion tutkintakomitea ilmoitti eilen pidättäneensä hänet petoksesta epäiltynä.

Serebrennikov on luonnehtinut syytteitä absurdeiksi. Satoja ihmisiä kokoontui moskovalaisen oikeusistuimen eteen sen käsitellessä ohjaajan tapausta.

47-vuotias Serebrennikov on Moskovan Gogol-keskuksen taiteellinen johtaja. Hän on ohjannut esityksiä myös Bolshoi-teatterissa.

Keskustelua aiheesta

Ihmisoikeusjuristi Amal Clooney ja hänen näyttelijämiehensä George antoivat 1 000 000$ viharyhmien vastaiseen toimintaan

Kuva: Lehtikuva

Oscar-palkittu näyttelijä George Clooney ja tämän asianajajapuoliso Amal Clooney ovat tehneet miljoonan dollarin lahjoituksen asianajotoimistolle, joka tarkkailee viharyhmien toimintaa. Pariskunta päätti lahjoituksen tekemisestä sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa Virginian Charlottesvillessä äärioikeiston mielenosoitukseen osallistunut mies ajoi autolla kuoliaaksi vastamielenosoitukseen osallistuneen naisen. Lisäksi parikymmentä ihmistä loukkaantui.

Clooneyt sanovat tiedotteessa, että Charlottesvillen tapahtumat ja tapahtumat ympäri Yhdysvaltoja vaativat vihaa vastaan sitoutumista.

Syrjinnän vastaisista järjestöistä on kerrottu, että Charlottesvillen tapahtumien jälkeen niiden saamat lahjoitukset ovat kasvaneet jyrkästi. Yrityksistä lahjoituksia ovat tehneet muun muassa Apple, Uber ja J.P. Morgan.

Keskustelua aiheesta

Trump aikoo yhä rakentaa muurin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nostanut jälleen esiin lupauksensa muurin rakentamisesta maansa Meksikon-vastaiselle rajalle. Trump vakuutti kannattajilleen tapahtumassa Phoenixissä Arizonassa, että muuri rakennetaan.

– Vaikka meidän täytyisi sulkea hallinto, me rakennamme muurin, Trump lupasi CNN:n mukaan.

Trump viittasi tällä todennäköisesti budjettikiistoihin, jotka voivat johtaa liittovaltion toimintojen väliaikaiseen lopettamiseen.

Kongressi ei ole toistaiseksi myöntänyt rahoitusta Trumpin muurille, vaikka hän antoi siitä määräyksen tammikuussa aloitettuaan presidenttinä.

Trump hyökkäsi jälleen myös demokraatteja vastaan. Presidentin mukaan demokraatit vaarantavat amerikkalaisten turvallisuuden vastustamalla hänen rajavalvontahankkeitaan, kuten muuria.

Trump myös sanoi pitävänsä todennäköisenä, että Kanadan ja Meksikon kanssa 1990-luvulla solmittu vapaakauppasopimus Nafta puretaan jossakin vaiheessa.

Keskustelua aiheesta

Tanskan poliisi: Merestä löydetyn ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Tanskan poliisin mukaan merestä löytyneessä ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia. Poliisi uskoo, että sen tarkoituksena oli saada ruumis uppoamaan meren pohjaan.

Poliisi kertoi lehdistötilaisuudessaan myös, että ruotsalaistoimittaja Kim Wallin verta löytyi tanskalaiskeksijä Peter Madsenin sukellusveneen sisältä.

Maanantaina Juutinrauman rannasta löytynyt ruumis tunnistettiin ruotsalaistoimittajaksi dna-testin perusteella.

Madsen on vangittuna epäiltynä Wallin kuoleman aiheuttamisesta.

Tanskan poliisi: Päätön ruumis tunnistettu

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Tanskalainen keksijä Peter Madsen.

Juutinrauman rannasta maanantaina löytynyt naisen ruumis on tunnistettu sukellusvenemysteerissä kadonneeksi ruotsalaistoimittajaksi, kertoo Tanskan poliisi Twitterissä. Asia selvisi dna-testeillä.

Ruumis löytyi Kögenlahden rannalta läheltä sukellusveneen uppoamispaikkaa. Tunnistamista vaikeutti poliisin mukaan se, että jäljellä on pelkkä torso, jossa ei ole päätä, käsiä tai jalkoja. Poliisin mukaan ruumis on silvottu tahallaan.

Ruotsalaistoimittaja Kim Wall katosi toissa viikolla mentyään tanskalaiskeksijä Peter Madsenin kanssa tämän itse rakentamaan sukellusveneeseen. Madsen on kertonut, että Wall kuoli onnettomuudessa sukellusveneessä ja että hän ”hautasi” tämän mereen.

Madsen on vangittuna epäiltynä Wallin kuoleman aiheuttamisesta.
Madsenin sukellusvene upposi heti sen jälkeen, kun sitä etsineet viranomaiset olivat paikantaneet sen. Keksijä itse ei vahingoittunut uppoamisessa. Poliisin mukaan sukellusvene oli upotettu tarkoituksella.
Madsen kertoi alun perin jättäneensä Wallin Kööpenhaminan satamaan jo uppoamista edeltävänä iltana. Hän kuitenkin muutti tarinaansa myöhemmin.

STT-TT, Kööpenhamina

Juttua päivitetty kauttaaltaan.