Amnesty: Myanmarin armeija syyllistynyt sotarikoksiin – lähes 100 000 paennut kodeistaan

Kuva: Lehtikuva-AFP
Myanmarin siviilihallintoa johtava rauhan­nobelisti Aung San Suu Kyin puhui Ruotsin parlamentille 13. kesäkuuta.

Myanmarin armeija on syyllistynyt sotarikoksiin ja muihin humanitaarisen oikeuden loukkauksiin, toteaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International raportissaan.

Järjestö tarkasteli Myanmarin armeijan toimintaa lähellä Kiinan rajaa sijaitsevissa Kachinin ja Shanin osavaltioissa, missä taistelut useiden aseistautuneiden ryhmien ja turvallisuusjoukkojen välillä leimahtivat uudestaan viime elokuussa.

Armeija on Amnestyn mukaan syyllistynyt muun muassa mielivaltaisiin teloituksiin ja kidutukseen. Lisäksi se on tulittanut siviilikyliä ja rajoittanut siviilien liikkumista sekä humanitaarisen avun pääsyä alueelle.

Myös aseistautuneet etniset ryhmät ovat Amnestyn mukaan syyllistyneen konfliktissa vakaviin loukkauksiin siviilejä kohtaan, joskin pienemmässä mittakaavassa kuin armeija.

Aseistettujen ryhmittymien raportoidaan kaapanneen siviilejä, joita on epäilty ryhmien kilpailijoiden tukijoiksi ja pakottaneen siviilejä taistelijoiksi riveihinsä. Lisäksi ryhmät ovat pakottaneet alueen asukkaita maksamaan niille ”veroja”.

Amnesty vaatii konfliktin kaikkia osapuolia suojelemaan siviilejä.

Myanmarin pohjoisosan taisteluiden ja ihmisoikeusloukkausten takia yli 98 000 siviiliä on joutunut jättämään kotinsa.

Amnesty vaatii konfliktin kaikkia osapuolia suojelemaan siviilejä ja Myanmarin hallitusta lopettamaan välittömästi liikkumiskiellot, jotka haittaavat humanitaarista työtä alueella.

Amnestyn raportissa todetaan, että etnisten vähemmistöjen kohtelu Kiinan rajalla muistuttaa enemmän julkisuutta saanutta rohingya-muslimiväestön tilannetta toisaalla maassa.

– Kansainvälinen yhteisö tuntee rohingya-vähemmistön kohtaaman vastenmielisen väkivallan Myanmarin Rakhinen osavaltiossa, mutta Kachinin ja Shanin osavaltioissa on nähtävissä samanlaista järkyttävää armeijan muihin etnisiin vähemmistöihin kohdistamaa kohtelua, sanoo Amnestyn vanhempi kriisinhallintaneuvonantaja Matthew Wells.

Amnesty perustaa raporttinsa Kachinin ja Shanin ihmisoikeustilanteesta siviilien, silminnäkijöiden, avustustyöntekijöiden ja paikallisjohtajien haastatteluihin, jotka tehtiin maalis-toukokuussa konfliktialueen kylissä sekä pakolaisleireillä. Haastatteluja tehtiin yli 140.

Irakin parlamentille tehty lakialoite lapsiavioliittojen sallimisesta

Irakin parlamentti harkitsee sallivansa muslimityttöjen lapsiavioliitot. Konservatiiviset shiiamuslimikansanedustajat ovat ehdottaneet naimisiinmenon alaikärajan poistamista.

Irakissa on ollut vuodesta 1959 lähtien laki, joka estää alle 18-vuotiaiden avioliitot. Lakiehdotus palauttaisi voimaan alaikärajalain säätämistä edeltävän tilanteen, jossa uskonoppineilla olisi oikeus antaa vanhemmille lupa tyttärensä naittamiseen tämän ikään katsomatta.

Lakialoitteen tehneen eduskuntaryhmän johtaja Ammar Toama sanoo, että lakialoitteen mukaan morsiamen täytyy olla vähintään murrosikäinen ja kykenevä itsenäiseen päätöksentekoon. Hänen mukaansa lakiesitys on linjassa uskontoa harjoittavien muslimien vakaumuksen kanssa.

Monet irakilaiset ovat raivostuneet lakiesityksestä, ja myös YK on kritisoinut sitä.

AVAINSANAT

Saksan demareista toivotaan hallitusneuvottelujen pelastajaa – Steinmeier tapaa Schulzin tänään

Kuva: Lehtikuva-AFP
SPD:n puheenjohtaja Martin Schulz.

Saksassa liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier tapaa tänään sosialidemokraattien (SPD) puheenjohtajan Martin Schulzin.

Schulzin toivotaan tuovan toivoa maan kariutuneisiin hallitusneuvotteluihin. Schulz on tähän asti kieltäytynyt viemästä surkeasti liittopäivävaaleissa menestynyttä puoluettaan hallitukseen.

Sosialidemokraatit ja liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraatit pystyisivät yhdessä muodostamaan maahan enemmistöhallituksen.

Puolueen sisällä evästettiin ennen tapaamista Schulzia avoimuuteen.

– Presidentin kanssa olisi keskusteltava avoimesti eikä vain intettävä omaa kantaa, neuvoi puolueen oikealle nojautuvaa siipeä edustava Johannes Kahrs Bild-lehden haastattelussa.

– Kun tarkastellaan Saksan kykyä toimia Euroopassa, SPD:n tulisi jälleen kerran harkita, eikö sen sittenkin kannattaisi mennä hallitukseen, evästi puolestaan kristillisdemokraattisen CSU:n edustaja Günther Öttinger.

Liittopresidentti voi halutessaan määrätä ennenaikaiset parlamenttivaalit, mutta Steinmeierin mukaan se ei ole hänen suosimansa vaihto

Trump jakaa twiittiä, jossa Trump, äärioikeisto, Charles Manson ja talous niputetaan hämmentävästi yhteen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnetaan paitsi hyperaktiivisena twiittaajana myös eteenpäin jakamistaan muiden kirjoituksista.

Twitterissä on syntynyt taas kohua, tällä kertaa sen ympärille, että Trump on jakanut seuraajilleen televisiokanava Foxin uutistoimittajan Laura Ingrahamin twiittiä, joka on puolestaan vastaus New York Timesissa olleeseen mielipidekirjoitukseen.

Timesissa olleessa artikkelissa kirjoitettiin, ettei tällä viikolla kuollut massamurhaaja Charles Manson ollut 1960-luvun väistämätön seuraus vaan jos jotain, ennusmerkki nykypäivän äärioikeistosta.

Ingraham tarttui tähän kielipelillä ja tokaisi omassa twiitissään, että kuinka niin ”äärioikeistosta”.

”Tarkoitat varmaan ”oikeassa tähän asti”, kuten Trump on ollut siinä, kuinka saada talous lentoon”.

Nyt sekä Ingraham että Trump ovat saaneet arvostelua osakseen muun  muassa siitä, että murhaaja Mansonin karmeat teot kuitataan ”oikeassa olemisella”.

Jo aiemmin viikolla syntyi kohua siitä, kun Newsweek-lehti pohdiskeli jutussaan, kuinka Manson ja Trump käyttivät kieltä saadakseen seuraajia.

”Porsaanreikä” – Näin EU auttoi Unkaria saamaan hyväksynnän Venäjän rahoittamalle ydinvoimalalle

Kuva: Lehtikuva

Euroopan komissio auttoi Unkaria löytämään porsaanreiän EU-säännöksistä jotta se sai hyväksynnän Venäjän tukeman Paks II -ydinvoimalan rakentamiselle, kertoo EURACTIV.com. Se on saanut käsiinsä asiaa valottavia dokumentteja.

Venäläinen Rosatom ja Unkarin hallitus sopivat rakentamisesta alkujaan tammikuussa 2014. Venäjän osuudeksi rahoituksesta sovittiin 80 %. Komissio kiinnostui asiasta. Se avasi EU:n jäsenyysvelvoitteiden rikkomista koskevan menettelyn marraskuussa 2015, koska Unkarin hallitus oli valinnut Rosatomin ilman tarjouskilpailua.

EURACTIVin mukaan komission virkamiehet auttoivat Unkarin hallitusta käyttämään ”teknisen yksinoikeuden” (technical exclusivity) argumenttia hyväksynnän saamiseksi pitkien neuvottelujen ja argumenttien hiomisten jälkeen marraskuussa 2016.

Keskustelua aiheesta

”Sotapropagandaa” – Bosnian teurastajan poika: Isäni valittaa elinkautisesta

Kuva: Lehtikuva

Elinkautiseen vankeuteen tuomittu Bosnian entinen serbikomentaja Ratko Mladic aikoo valittaa tuomiostaan. Asiasta kertoo hänen poikansa Darko Mladic, jonka mukaan tuomio on epäoikeudenmukainen eikä perustu tosiasioihin.

Nuoremman Mladicin mukaan Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuinen päätös on ”sotapropagandaa”.

AVAINSANAT