Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Amnesty: Suomen ihmisoikeustilanne heikentyi koronavuonna – muun muassa naisiin kohdistuva väkivalta lisääntyi

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Koronapandemia ja siihen liittyvät toimet nakersivat myös Suomen ihmisoikeustilannetta vuonna 2020, ihmisoikeusjärjestö Amnesty kertoo vuosiraportissaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

–  Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi. Pandemian aikana ja sen jälkeen on erityisen tärkeää satsata ihmisoikeuksien turvaamiseen ja epätasa-arvoisten rakenteiden purkamiseen. Jokaisen poliittisen päätöksen ihmisoikeusvaikutukset on arvioitava kuntatasolla, lainsäädännössä ja valtion budjetissa, sanoo Amnestyn Suomen-osaston ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro.

Suomea järjestö suomii naisiin kohdistuvan väkivallan lisääntymisestä ja siihen puuttuvien palvelujen heikentymisestä. Jonot palveluihin ovat kasvaneet niiden ollessa koronaepidemian vuoksi heikommin saatavilla tai jopa kokonaan katkolla.

Kiitosta järjestö antaa hallitukselle vuoden 2020 lopulla julkaistusta naisiin kohdistuvan väkivallan torjunnan toimintaohjelmasta, mutta huomauttaa, että siinä kuvattujen toimien jatkuvuus vaatii asian huomiointia seuraaviltakin hallituksilta.

KRITIIKKIÄ SAA myös perusturvan riittämättömyys esimerkiksi minimitason äitiys- ja sairauspäivärahan sekä työmarkkinatuen osalta. Koronaviruksen leviäminen on vaikeuttanut varsinkin niiden tilannetta, joilla on jo valmiiksi ollut vaikeaa.

–  Hallitus on vastannut tilanteeseen väliaikaisilla sosiaaliturvan parannuksilla, mutta ne eivät kuitenkaan ole riittäviä, raportissa sanotaan.

Samoin ongelmia on kansainvälistä suojelua saaneiden perheenyhdistämisissä, joissa ei huomioida riittävästi lapsen oikeuksia. Perheenyhdistämisissä edellytetään huomattavan korkeaa tulotasoa, mikä tekee niistä monille mahdottomia. Lisäksi turvaa hakevia lapsia suljetaan säilöön ja ihmisiä palautetaan vaarallisiin maihin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Politiikka
14.4.2021
Paavo Lipponen lataa kokoomuksesta Demokraatille: ”Kuin joukko peräkammarin poikia, peesaa perussuomalaisia, ajaa halpaa populismia”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE