Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Amnesty vaatii Metaa maksamaan korvauksia Myanmarin rohingyavähemmistölle Facebookissa levinneestä vihapuheesta

AFP / LEHTIKUVA / CHRIS DELMAS

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Facebookin omistavaa Metaa maksamaan sadoilletuhansille rohingyoille korvauksia Facebookissa levinneen vihapuheen vuoksi. Järjestö kertoi kannastaan torstaina julkaistussa raportissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suurelta osin islaminuskoisista koostuva rohingyavähemmistö joutui Myanmarin armeijan hyökkäyksen kohteeksi viisi vuotta sitten. Armeijan kerrottiin muun muassa surmanneen ja raiskanneen ihmisiä ja polttaneen sadoittain koteja.

Rohingyat pakenivat naapurimaahan Bangladeshiin, jossa he elävät edelleen pakolaisleireillä.

Uhreja puolustavat ryhmät ja ihmisoikeusjärjestöt sanovat, että Facebookin algoritmit lietsoivat vähemmistöön kohdistuvaa väkivaltaa levittämällä ääriajattelua sisältävää materiaalia, vaarallista disinformaatiota ja vihapuhetta.

Amnestyn raportin mukaan monet rohingyat yrittivät ilmoittaa vihapuheesta Facebookin ilmiantotoiminnolla. Vihaa lietsovat tekstit saivat kuitenkin jatkaa leviämistään alustalla ja saavuttaa Amnestyn mukaan ennätyslaajan yleisön Myanmarissa.

METAN ENTINEN työntekijä Frances Haugen vuoti viime vuonna julkisuuteen tietoja ja asiakirjoja yhtiön sisäisistä käytännöistä. Amnesty huomauttaa raportissaan vuodosta käyneen ilmi, että yhtiön johto oli tietoinen vähemmistöihin ja muihin ryhmiin kohdistuvan haitallisen sisällön leviämisestä.

Rohingyoiden edustajat ovat tehneet valitukset Facebookista Yhdysvalloissa, Britanniassa sekä teollisuusmaiden yhteistyöjärjestössä OECD:ssä, jonka monikansallisten yritysten toimintaohjeistusta valtiot ovat sitoutuneet noudattamaan.

Yhdysvalloissa Metan kotiosavaltiossa Kaliforniassa pakolaiset haluavat 150 miljardin dollarin verran vahingonkorvauksia.

AMNESTYN NÄKEMYS on, että Metan haluttomuus korvata rohingyoille aiheutunutta haittaa vain vahvistaa käsitystä yhtiöstä, joka ei lainkaan ymmärrä toimintansa ihmisoikeusvaikutuksia. Amnesty penää Facebookilta riittävää ihmisoikeuksien toteutumisen valvontaa sekä vaatii kansallisia viranomaisia parantamaan valvontaa.

Facebook on luvannut pyrkiä estämään väärän tiedon levittämistä entistä tehokkaammin erityisesti politiikkaan ja vaaleihin liittyen. Yhtiö on solminut kumppanuuksia eri mediayhtiöiden, myös uutistoimisto AFP:n, kanssa julkaisujen todenmukaisuuden tarkistamiseksi ja väärän tiedon poistamiseksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE