Politiikka

Amnesty vaatii: Suomen lopetettava välittömästi asevienti Jemenin sotaa käyviin maihin

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty vaatii, että Suomi lopettaa välittömästi puolustusmateriaalin viemisen Jemenissä sotaa käyviin maihin.

Amnesty kertoo tiedotteessaan avanneensa eilen vetoomuksen valtioneuvostolle, jossa vaaditaan, että Suomi lopettaa heti kaiken puolustusmateriaalin viemisen Jemenissä sotiviin maihin. Järjestö on myös lähestynyt asiassa puolustusministeri Jussi Niinistöä, ulkoministeri Timo Soinia sekä hallituspuolueiden puheenjohtajia ja tasavallan presidenttiä.

”Millä tavalla puolustusministeriö ja ulkoministeriö käytännössä selvittävät mahdollisia ihmisoikeusloukkauksia”, Amnesty International Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson kysyy ministereiltä.

Vuoden alussa julkisuuteen tuli kuva suomalaisesta Patrian AMV 8×8 panssaroidusta miehistönkuljetusvaunusta sota-alueella Haysin kylässä Jemenissä. Vaunu on yksi Patrian vuonna 2016 Arabiemiraatteihin myymästä 40 aseistamattomasta vaunusta, mutta kuvassa se oli aseistettu. Tammikuussa 2018, samaan aikaan kun kuva levisi julkisuuteen, valtioneuvosto myönsi jatkoluvan Patrialle miehistönkuljetusvaunujen varaosille.

Sopimus kieltää aseviennin.

Amnesty on keväästä 2016 vaatinut kansainvälistä aseidenvientikieltoa Jemenissä sotiville osapuolille, joihin kuuluvat niin Saudi-Arabia kuin Arabiemiraatit. Eduskunta on linjannut, että Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin. Järjestö korostaa, että Jemenin sodan kaikkia osapuolia epäillään sotarikoksista.

– Suomi oli aloitteentekijä kansainvälisen asekauppasopimuksen solmimisessa. Sopimus kieltää aseviennin, jos vientiluvasta päätettäessä on tietoa, että aseita on käytetty sotarikoksiin, Johansson sanoo.

Sopimus vaatii huolellista arviointia tilanteissa, jossa aseita tai muita puolustusmateriaaleja saatettaisiin käyttää sotarikoksiin tai vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin. Lupaa ei saa myöntää, mikäli riski on huomattava. Sopimus myös kehottaa viejää käsittelemään lupaa uudestaan, jos se luvan myöntämisen jälkeen saa uutta tietoa.

– Suomen tulisi eduskunnan linjausten ja kansainvälisen asekauppasopimuksen perusteella välittömästi lopettaa kaikki asevienti Jemenissä sotiviin maihin. Norja ja Saksa ovat jo tehneet tämän päätöksen, Johansson toteaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat