MENY

Analys: Den kristna högern drabbas av #metoo

Kuva: Foto: Pixabay

Demokraterna har en chans att ta kanske det mest osannolika mandatet i december, enbart på grund av att #metoo-vågen nu har nått Alabama, skriver Topi Lappalainen.

 

Den politiska klassen i USA är i gungning i och med #metoo-trenden där de sextrakasseriutpekade politikerna råkar ut i blåsväder. Skandalen som startade i Hollywood har nu nått huvudstaden Washington med konsekvenser i båda partierna.

Än så länge skyddas president Donald Trump av ämbetets tyngd och av det faktum att anklagelserna var kända när han valdes. Senator Al Franken, demokraten med bakgrund som komiker, har utpekats i skandalen och han framstår nu i ett annat ljus än när han senast valdes. Bill Clintons gamla skandaler diskuteras ivrigt och frågan är hur man kan göra något åt dem nu längre. Men en riktig pangnyhet har uppdagats av The Washington Posts reportrar i Alabama där skandalen handlar om en jurist som anklagas för att förgripit sig på tonårstjejer.

Den mest överraskande och tyngsta skandalen just nu har alltså drabbat Roy Moore, före detta chefsdomare i Alabama och republikanernas senatskandidat. Justitieminister Jeff Sessions avgick som senator tidigare i år och hans mandat ska fyllas i december. Alabama har lidit av många politiska skandaler under senare år men Moores skandal är speciell för att den hotar den kristna högern på bred front. Många sådana predikanter som menar att familjevärderingar är lika med motarbetandet av HBT-personernas rättigheter har fortsatt att ge sitt stöd åt Moore nu när han har hamnat i stormens öga. Ju större del av den kristna högerns portalfigurer gör gemensam sak med Moore, desto mera sätter de hela rörelsens trovärdighet på spel.

Det speciella med anklagelserna är att de härrör sig från tiden mellan 1977 och 1991 och därmed kommer ingen rättegång i fråga. De allvarligaste anklagelserna gäller en 16-åring år 1977 och en 14-åring år 1979. Moore var lite på trettio när han uppges ha tillbringat så mycket tid bland tonåringarna på det lokala köpcentret i Gadsden att han portförbjöds. Detta har inte kommit fram under tidigare valrörelser när Moore två gånger har blivit vald till Alabamas högsta domstol. Nu när han kandiderar till senaten är skandalen stor och den har brutit ut så sent att republikanerna inte längre kan byta ut deras kandidat på grund av att valsedlarna redan är tryckta.

 

Värderingar undergrävs

Moore har fått starkt stöd från både den kristna högern och från vita nationalister och en av nyckelpersonerna i hans hejarklack är Steve Bannon, presidentens tidigare strateg som har fortsatt att försvara sin kandidat med hjälp av Breitbart News, sajten som spelade en stor roll bakom Trumps valseger i fjol. Demokraten Doug Jones, en före detta åklagare som lyckades få 1960-talets Ku Klux Klan-kyrkobombare från Birmingham i Alabama dömda på 1990-talet, ser nu sin chans. Moores bedrifter som jurist har främst handlat om att motarbeta de sexuella minoriteternas rättigheter och underminera separationen mellan kyrka och stat. Två gånger har han förlorat ställningen som chefsdomare för att han har vägrat godkänna beslut från högre instanser. Moore tror nämligen att hans syn på Guds lag överträffar människornas lagar och samhällets normer.

Demokraterna har en chans att ta kanske det mest osannolika mandatet i december, enbart på grund av att #metoo-vågen nu har nått Alabama. Anklagelser har förvisso riktats också mot sittande demokrater som Franken från Minnesota och Bob Menendez från New Jersey. Menendez är dessutom aktuell med en korruptionsrättegång och om han avgår före den 16 januari, får Chris Christie utse hans efterträdare som i alla fall tillfälligt i så fall blir en republikan. Men den största spänningen gäller valet i Alabama. Om den kristna högern lyckas ena sig bakom Moore tillräckligt starkt att mandatet hålls i republikanska händer, kan segern hota partiets chanser i andra delstater i mellanårsvalet 2018. Roy Moore som senator kommer att vara ett rött skynke för väldigt många. Som en högljudd talesman för så kallade familjevärderingar kommer han att underminera trovärdigheten för sin egen version av dessa värderingar om han inte snabbt försvinner från scenen. Doug Jones gör vad han kan för att åstadkomma tidernas skräll i Alabama och segra som en demokrat som står för det rakt motsatta än segregationisterna förr i tiden.

Diskussion

Feldt-Ranta: Sverige inför karens för beslutsfattare som går över till näringslivet – även Finland borde vidta åtgärder

Kuva: Johan Kvarnström

– Problemet är synligt för alla och nu lyder frågan: vad tänker man göra åt saken? säger Maarit-Feldt-Ranta om samlingspartisters övergång till vårdbolag och -organisationer.

Lue lisää

Diskussion

Min färd i rörelsen del 8: Grundlagsutskottet

Kuva: Foto: ABL-arkiv
Jacob Söderman.

”Frågan gäller om det finns en tönt här i salen och vi har två inblandade om jag förstått rätt: ledamöterna Juuso Häikiö och Veikko Vennamo.”

Lue lisää

Antti Rinne: Finlands förnyelse kräver gemensamt förtroende

Kuva: Jari Soini

SDP:s ordförande betonade vikten av förtroende för samhällets utveckling under sitt tal vid långa riksmötets öppnande i riksdagen på onsdagen.

 

Riksmötets debatt hölls två dagar efter att det regeringspartiernas ledare med säkerhet slagit fast att det inte blir någon reform av familjeledigheterna. Att man ger upp med över ett år kvar av mandatperioden väckte förstås kritik. Den största delen av oppostionen beklagade att en viktig reform för jämställdheten uteblir. Främst Kristdemokraterna skiljde sig på denna punkt bland oppositionens röster.

 

SDP:s ordförande Antti Rinne tog talade om att det mitt i dessa tider av förändring finns ett behov av mod att genomföra reformer som möjliggör hållbar ekonomisk, social och ekologisk utveckling. Rinne påminde om att förändringen bäst uppnås av en person med tillräcklig kompetens och förmåga att driva den kontinuerligt.

– Därför behöver vi så snabbt som möjligt en avgiftsfri småbarnspedagogik för alla barn. Det skapar en stark grund för alla typer av elever att öka sin kunskap. Dessutom måste familjeledigheten reformeras, sade Rinne.

 

Enligt SDP behövs nu verkligen gratis yrkesskolor och gymnasier för alla så att ingen ung person faller utanför utbildning eller arbetslivet. Därtill behövs mera resurser till  unga vuxnas kompetensprogram och pengar till utvecklingen av vuxenutbildningen, till exempel genom öppna universitet.

– Vi bör hjälpa människor med risk för utslagning och stärka människors förmåga att förnya sina färdigheter. Vi har inte råd med att låta bli att göra dessa investeringar, sade Rinne.

 

 

Diskussion

Min färd i rörelsen del 7: Riksdagen

Kuva: ABL-arkiv
Jacob Söderman i riksdagen.

”Förstår du inte att de vill skyffla undan dig. Du ställs upp i Åboland bara för att samla röster. Ingen chans att du blir vald.”

Lue lisää

Anette Karlsson: Bildningsnämndens beslut en besvikelse

Kuva: Foto: Fredrik Wickholm

”Borgå borde ha ansökt om att få vara med i experimentet med avgiftsfri småbarnspedagogik för femåringar.”

 

Det anser fullmäktigeledamot och Finlands svenska socialdemokraters vice ordförande Anette Karlsson.

 

– Fattigdom och utbildning går fortfarande i arv. Till exempel föräldrarnas ordförråd påverkar barnets skolprestationer. Småbarnsfostran kan hjälpa minska skillnaderna i utgångsläge. De allra flesta barnen drar nytta av kvalitativ småbarnsfostran, men barn från mindre bemedlade familjer drar den största nyttan. Vi kan förebygga att utbildning och fattigdom går i arv genom att ge alla barn en subjektiv rätt att delta i kvalitativ småbarnsfostran, konstaterar Karlsson.

 

Utbildningsministeriet har beslutat om att starta ett experiment om avgiftsfri småbarnspedagogik för femåringar.

 

Kommunerna kan ansöka om att delta i experimentet och få stöd av staten till att ordna avgiftsfri småbarnspedagogik i 20 timmar per vecka för femåringar. Det har reserverats 5 miljoner euro för försöket och ministeriet har uppskattat att cirka 19 000 barn kommer med i experimentet.

 

– Jag blev glad då jag märkte att regeringspartiet Samlingspartiet kom på samma linje som SDP gällande småbarnspedagogik. Att investera i barn, är att investera i framtiden. Enligt forskningen är det allra effektivast att satsa på barnen. Varje euro som investeras i småbarnsfostran betalar sig sjufaldigt tillbaka. Men det var en stor besvikelse att se att Samlingspartiet, Centern, De Gröna och SFP (förutom en) i Borgå inte ville att staden deltar i experimentet. Nu går detta tåg förbi oss, kommenterar Karlsson.

 

Markus Hammarström (SDP) föreslog understödd av medlem Marianne Korpi, att Borgå stad söker specialunderstöd för experimentet med avgiftsfri småbarnspedagogik för femåringar och fattar beslut först om understöd erhålls. Bildningsnämnden beslöt med rösterna 8 (von Schoultz, Hjelt, Kivineva, Korhonen, Kulju, Lattu, Ranta, Svedberg) mot 3 (Hammarström, Korpi, Lönnfors) att godkänna beredningens förslag: att Borgå stad inte ansöker om specialunderstöd för experimentet.

 

 

Diskussion