Nyheter

Analys: Den kristna högern drabbas av #metoo

Demokraterna har en chans att ta kanske det mest osannolika mandatet i december, enbart på grund av att #metoo-vågen nu har nått Alabama, skriver Topi Lappalainen.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

Den politiska klassen i USA är i gungning i och med #metoo-trenden där de sextrakasseriutpekade politikerna råkar ut i blåsväder. Skandalen som startade i Hollywood har nu nått huvudstaden Washington med konsekvenser i båda partierna.

Än så länge skyddas president Donald Trump av ämbetets tyngd och av det faktum att anklagelserna var kända när han valdes. Senator Al Franken, demokraten med bakgrund som komiker, har utpekats i skandalen och han framstår nu i ett annat ljus än när han senast valdes. Bill Clintons gamla skandaler diskuteras ivrigt och frågan är hur man kan göra något åt dem nu längre. Men en riktig pangnyhet har uppdagats av The Washington Posts reportrar i Alabama där skandalen handlar om en jurist som anklagas för att förgripit sig på tonårstjejer.

Den mest överraskande och tyngsta skandalen just nu har alltså drabbat Roy Moore, före detta chefsdomare i Alabama och republikanernas senatskandidat. Justitieminister Jeff Sessions avgick som senator tidigare i år och hans mandat ska fyllas i december. Alabama har lidit av många politiska skandaler under senare år men Moores skandal är speciell för att den hotar den kristna högern på bred front. Många sådana predikanter som menar att familjevärderingar är lika med motarbetandet av HBT-personernas rättigheter har fortsatt att ge sitt stöd åt Moore nu när han har hamnat i stormens öga. Ju större del av den kristna högerns portalfigurer gör gemensam sak med Moore, desto mera sätter de hela rörelsens trovärdighet på spel.

Det speciella med anklagelserna är att de härrör sig från tiden mellan 1977 och 1991 och därmed kommer ingen rättegång i fråga. De allvarligaste anklagelserna gäller en 16-åring år 1977 och en 14-åring år 1979. Moore var lite på trettio när han uppges ha tillbringat så mycket tid bland tonåringarna på det lokala köpcentret i Gadsden att han portförbjöds. Detta har inte kommit fram under tidigare valrörelser när Moore två gånger har blivit vald till Alabamas högsta domstol. Nu när han kandiderar till senaten är skandalen stor och den har brutit ut så sent att republikanerna inte längre kan byta ut deras kandidat på grund av att valsedlarna redan är tryckta.

 

Värderingar undergrävs

Moore har fått starkt stöd från både den kristna högern och från vita nationalister och en av nyckelpersonerna i hans hejarklack är Steve Bannon, presidentens tidigare strateg som har fortsatt att försvara sin kandidat med hjälp av Breitbart News, sajten som spelade en stor roll bakom Trumps valseger i fjol. Demokraten Doug Jones, en före detta åklagare som lyckades få 1960-talets Ku Klux Klan-kyrkobombare från Birmingham i Alabama dömda på 1990-talet, ser nu sin chans. Moores bedrifter som jurist har främst handlat om att motarbeta de sexuella minoriteternas rättigheter och underminera separationen mellan kyrka och stat. Två gånger har han förlorat ställningen som chefsdomare för att han har vägrat godkänna beslut från högre instanser. Moore tror nämligen att hans syn på Guds lag överträffar människornas lagar och samhällets normer.

Demokraterna har en chans att ta kanske det mest osannolika mandatet i december, enbart på grund av att #metoo-vågen nu har nått Alabama. Anklagelser har förvisso riktats också mot sittande demokrater som Franken från Minnesota och Bob Menendez från New Jersey. Menendez är dessutom aktuell med en korruptionsrättegång och om han avgår före den 16 januari, får Chris Christie utse hans efterträdare som i alla fall tillfälligt i så fall blir en republikan. Men den största spänningen gäller valet i Alabama. Om den kristna högern lyckas ena sig bakom Moore tillräckligt starkt att mandatet hålls i republikanska händer, kan segern hota partiets chanser i andra delstater i mellanårsvalet 2018. Roy Moore som senator kommer att vara ett rött skynke för väldigt många. Som en högljudd talesman för så kallade familjevärderingar kommer han att underminera trovärdigheten för sin egen version av dessa värderingar om han inte snabbt försvinner från scenen. Doug Jones gör vad han kan för att åstadkomma tidernas skräll i Alabama och segra som en demokrat som står för det rakt motsatta än segregationisterna förr i tiden.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE