Nyheter

Anarkistisk aktion i Leninparken i Helsingfors

Foto: Topi Lappalainen
Anarkistsymboler i Leninparken den 30 mars.

Den officiella infotavlan i Leninparken i Åshöjden i Helsingfors har fått en anarkistisk pamflett klistrad ovanpå. Anarkistgruppen bakom aktionen som saknar tillstånd vill döpa om parken efter matrosupproret mot Lenin i Kronstadt i mars 1921, dvs. för hundra år sedan.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

På anarkistsajten Takku dök det upp den 27 mars ett meddelande om en aktion i Leninparken. Enligt gruppen bakom aktionen heter parken nu ”Kronstadtin puisto” (finska för Kronstadtparken).

 

Parkens infotavla berättar vanligtvis om sovjetledaren Vladimir Iljitj Lenin och trädgårdsarkitekten Maj-Lis Rosenbröijer samt själva parken som färdigställdes 1962. Namnet Leninparken gavs 1970 till hundraårsminnet av Lenins födelse på initiativ av den folkdemokratiska riksdagsledamoten Mirjam Vire-Tuominen. Förklaringen till varför just denna park fick namnet efter Lenin är läget invid Kulturhuset som ritades av Alvar Aalto och färdigställdes 1958. På den tiden ägdes Kulturhuset av Finlands kommunistiska parti (FKP) som senare gick i konkurs och fick sälja huset.

 

Blå framtid har under den gångna fullmäktigeperioden utan framgång föreslagit en namnändring av parken till Ukko-Pekka-parken efter president Pehr Evind Svinhufvud. Som regeringschef för den så kallade självständighetssenaten fick Svinhufvud Lenins erkännande för Finlands självständighet den 31 december 1917.

 

Anarkistgruppen meddelade på internet att de ville framhäva matrosupproret i Kronstadt eftersom matroserna hade varit för revolutionen och stridit på den röda sidan men gjorde ändå uppror eftersom de motsatte sig diktatur. Ett tusental av dem som gjorde uppror dog i striderna och ytterligare ett tusental avrättades när Lenin befäste sin maktställning i det ryska inbördeskrigets slutskede.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE