Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Andersson ryöpytti linjapuheessaan keskustaa: ”Tekee politiikasta sirkusta”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson ryöpytti puoluehallituksessa pitämässään linjapuheessa hallituskumppani keskustaa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– On surullista nähdä kuinka yksi puolue sortuu kannatuksen tavoitteluun tekemällä politiikasta sirkusta, Andersson sanoi.

Keskustan toiminta murentaa Anderssonin mukaan luottamusta paitsi puolueeseen itseensä myös koko päätöksentekojärjestelmään.

Andersson kuitenkin sanoi uskovansa, että vaalikausi muistetaan myöhemmin suurista kriiseistä kuten koronapandemiasta ja Ukrainan sodasta ”keskusta sekoilun” sijaan.

Anderssonin mukaan valtiontalouden tasapainottaminen pitää tehdä oikeudenmukaisesti ja kestävästi, ei leikkaamalla palveluista tai sosiaaliturvasta.

– Kevään eduskuntavaaleja kohti mentäessä on selvää, että seuraavien vaalien yksi iso puheenaihe tulee olemaan talous. Poliittisten päätösten tulee pohjata ajankohtaiseen tilanneanalyysiin Suomen ja Euroopan nykytilanteesta, Andersson sanoi.

Oikeiston ajamia leikkausvaatimuksia seuraisi Anderssonin mukaan valtava köyhyyden, kurjuuden ja pahoinvoinnin kasvu. Andersson arvosteli kokoomuksen vaihtoehtobudjettia leikkauskohteiden pimittämisestä. Puolue linjasi ensi vaalikauden leikkaustavoitteeksi neljä miljardia euroa, mutta listasi budjetissaan näistä runsaan miljardin.

Anderssonin mukaan elinkustannusten noustessa on elintärkeää huolehtia pieni- ja keskituloisten pärjäämisestä.

– Siksi sopeutustoimet pitää kohdistaa tulopuoleen ja toteuttaa esimerkiksi listaamattomien yritysten omistajien osinkoverotuksen uudistus sekä miljonäärien verovälttelyyn puuttumiseksi tarkoitettu arvonnousuvero, Andersson linjaa.

SOPEUTTAMISTOIMIEN pääpainopisteen tulee olla tuloissa ja tuottavuuden parantamisessa. Vasemmistoliitto tulee Anderssonin mukaan vaaliohjelmassaan esittämään keinoja julkisen talouden tulopuolen vahvistamiseksi yli kahden miljardin euron edestä sekä noin puolen miljardin edestä menoleikkauksia.

Anderssonin mukaan kuluva hallituskausi on edustanut valtavaa suunnanmuutosta suomalaisessa politiikassa.

– Vuosikymmenen ajan harjoitettu leikkauspolitiikka on vihdoin vaihdettu investointeihin sekä panostuksiin niin sosiaaliturvassa, koulutuksessa kuin hyvinvointipalveluissa.

Haasteista huolimatta myös työllisyys Suomessa on kohonnut ennätyslukemiin.

– Me lupasimme toimia oikeudenmukaisemman Suomen eteen, ja niin me olemme myös tehneet.

– Suomen menetettyyn vuosikymmeneen 2010-luvulla ei ole paluuta.

KULUVAA hallituskautta ovat värittäneet kansainväliset, myös suomalaista yhteiskuntaa mullistaneet kriisit. Kriisienkin keskelläkin vasemmistoliitto on Anderssonin mukaan saanut aikaan paljon ja muuttanut suomalaisen politiikan suuntaa.

– Kuten pandemian aikana saimme huomata, pohjoismainen hyvinvointivaltio on myös tässä suhteessa voittava konsepti, joka kestää pahojakin kriisejä. Meidän on turvattava tämä kestävyys myös tulevaisuudessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE