ehdokasmainos

Andrzej Wajda, maansa myrskyisää historiaa kuvannut legenda, on kuollut

Kuva: Lehtikuva

Puolan merkittävimpiin ja tunnetuimpiin elokuvaohjaajiin kuuluva Andrzej Wajda on kuollut, kertovat paikalliset mediat. Elokuvalegenda Wajda oli kuollessaan 90-vuotias.

Wajdan perheen ystävä on vahvistanut kuoleman uutistoimisto AFP:lle.

Medialähteiden mukaan Wajda kuoli sairaalassa. Tietojen mukaan Wajdan keuhkot olivat pettäneet ja häntä oli pidetty lääkkeiden avulla koomassa.

Wajda sai elämäntyöstään kunnia-Oscarin vuonna 2000. Lisäksi Wajdan elokuvia on ollut Oscar-ehdokkaana parhaaksi ulkomaiseksi elokuvaksi. Muun muassa Wajdan viimeiseksi jäänyt elokuva Katyn nimettiin Oscar-ehdokkaaksi vuonna 2008. Elokuva kertoo toisen maailmansodan aikaisesta Katynin joukkomurhasta, jossa kuoli muun muassa Wajdan isä.

Elokuvissaan Wajda usein keskittyi kuvaamaan maansa myrskyisää historiaa. Hänen 50-luvun vastarinta-aiheinen elokuvatrilogiansa teki puolalaisen elokuvan tunnetuksi maailmalla. Trilogiaan kuuluvat elokuvat Sukupolvi (1954), Kanal – kirottujen tie (1956) ja Tuhkaa ja timantteja (1958). Kanal – kirottujen tie -elokuva sai Cannesin elokuvajuhlilla tuomariston palkinnon vuonna 1957.

Myöhemmin urallaan Wajda esimerkiksi haki aiheita puolalaisesta kirjallisuudesta elokuvissaan Koivikko (1970), Häät (1972) ja Luvattu maa (1974). Hän niin ikään teki Puolan kommunismin tilaa kritisoivia filmejä, kuten Marmorimies (1976) ja Rautamies (1981). Rautamies sai Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun vuonna 1981.

Ohjaajan elokuvissa nousi kansainväliseen maineeseen puolalaisia näyttelijöitä kuten Zbygniev Cybulski, Krystyna Janda ja Daniel Olbrychski.

Wajda sanoi olevansa kiinnostunut suurten mittakaavojen henkilöistä, ihmisistä, jotka vastustavat suuria ihanteita tai hyväksyvät ne, mutta ei sellaisista, jotka kulkevat toisten jalanjälkiä.

Andrzej Wajda oli myös suuri teatterin ystävä. Hän ohjasi myös kymmeniä näytelmiä. Niistä joidenkin tapahtumat sijoittuivat Japaniin, jonka kulttuuria Wajda suuresti ihaili. Ohjaaja perustikin Krakovaan 1990-luvulla japanilaisen taiteen ja teknologian keskuksen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

TV-vinkki: Scorsesen sovinistinen sankari lyö laudalta juppisikailun kaikki aikaisemmat ennätykset

Martin Scorsesen mammutti ammentaa tosielämän henkilöstä tavalla, joka on saanut useat kriitikot vertaamaan muotokuvaa itsensä Orson Wellesin klassikkoon Citizen Kane (1941).

Etenkin gangsterielokuvistaan kuulun veteraaniohjaajan kanssa viidettä kertaa filmaava Leonardo DiCaprio esittää Wall Streetin huippufirmasta potkut saavaa mutta kepulikonstein pohjalta ponnistavaa petkuttajaa, joka ei tunne pelkoa tahi kohtuutta höynäyttäessaan asiakkaitaan.

Sinisilmäisenä idealistina kaupunkiin astunut miekkonen on nopea oppimaan ja todistaa toisella yrityksellään lyövänsä laudalta kaikki aikaisemmat kapitalismin kärjistymät.

Köyhyydessä ei ole jaloutta, julistaa rahasta ainoan jumalansa tehnyt osakekaupustelun uusi Messias.

Kolmituntisen teoksen täyttäminen ylenmääräisen huumeidenkäytön, siveettömyyden ja henkisen vararikon yhä tuhoavammilla ilmentymillä on esteettinenkin valinta, jossa on tietysti myös viesti. Se ei kuitenkaan ole perinteinen ja helppo ”paha saa palkkansa”.

Elokuvan viimeinen kuva kääntää näet kameran yleisöön, mattimeikäläisiin, jotka ovat edelleen vedätettävissä. Kysymys syyllisyydestä mutkistuu, vaikka väärintekijä voidaankin osoittaa.

Teoksen taustalla ovat newyorkilaisen pörssimeklarin muistelmat, joista 71-vuotias Scorsese on ohjannut turboahdetun sovinistisen satiirin. Elokuvan muoto, takaumarakenne ja ”opetus” linkittävät sen tiiviisti ohjaajan kultakauden menestysteokseen Mafiaveljet (1991).

Sen antisankarin Henry Hillin tavoin Jordan Belfort astuu jo varhain rajan yli pohjattoman ahneuden alttarille keplotellen itsensä kiinni rikkauksiin. Köyhyydessä kun ei ole jaloutta, julistaa senkin kokenut ja rahasta ainoan jumalansa tehnyt osakekaupustelun uusi Messias, joka on myös Raamatun sadun Juudas.

The Wolf of Wall Street (2013) ei ole ensimmäinen elokuva ahneudesta. Se koettaa istuttaa vielä yhtä puuta jo läpitunkemattoman tiheään metsään, joten ymmärrän myös kritiikkiä loppuun kalutusta aihepiiristä. Teoksen näkökulmasta onneksi kuitenkin puuttuu jälkiviisasteleva ja moralistinen sävy, joka tahtoo leimata tyyliltään Oscar-tietoisempia Hollywood-tuotantoja.

Toisaalta tarjoamalla elokuvan vaikuttavan välineen hävyltään hännän katkaisseelle keinottelijalle jutussa vaanii vaaroja, joiden kanssa kokenutkin tekijä karahtaa helposti karille.

Yksi niistä on seksi, jota elokuvassa riittää moneen makuun. Kameran katse on silti alleviivatun miehinen; alastomien naisten ruumiinosia esiintyy suhteettomasti miesten vastaaviin.

Toki Scorsesen tarkoituksena voi olla ivata nimenomaan miehille leimallisia ylilyöntejä, mutta monesti tuntuu, että yritys latistuu halpahintaisemmaksi röhähtelyksi friikkisirkukselle. Esimerkiksi Jonah Hillin esittämästä päähenkilön luottomiehestä puuttuvat inhimilliset piirteet miltei kokonaan.

Käytännössä myös muut rakettina lehtien ja myös FBI:n kiinnostuksen kohteeksi päätyvän menestysyrityksen keskeisestä henkilöstöstä sisältävät vain yhden ominaisuuden luonnekuvaa, joka ei riitä palvelemaan komediaa hetkinä, jolloin se kurottaa myös vakavamman draaman suuntaan.

Toisaalta Scorsese haksahtaa myös yhteen sketsimäisyydessään junnaavan pitkään koomiseen kohkauskohtaukseen, jossa huumeista päänsä sekoittanut addikti kokeilee rajojaan autonkuljettajana.

Kohde houkuttelee eittämättä tulkintoihin, eikä tapahtumien oikeaa kulkua voi elokuvasta arvioida kuin korkeintaan likimäärin. Tyypin pehmennys sihteeriään taloudellisesti ja alaisiaan virkavallalta lähes viimeiseen asti auttavaksi ystäväksi vaikuttaa turhalta aviopetosten ja lainrikkomisen katkeamattomassa ketjussa. Tämä nimittäin luo langenneeseen luopioon hiukan marttyyrinkin sädekehää, jota elokuvan muu sisältö kuitenkin hylkii.

Lipevälle häntäheikille elämä siihen kuuluvine läheisineen on lopulta vain sarja dollareilla ostettavaa materiaa: kartanon loistoa, vempeleitä ja kalleinta kuohujuomaa. Se ettei katumusta tyrkytetä hänen rekisteriinsä nostaa muotokuvan arvoa amerikkalaista unelmaa juhlivien keskivertohymistelyjen yläpuolelle.

ELOKUVA:
The Wolf of Wall Street
Vitonen la 8.10. klo 21
★★★☆☆

RANE AUNIMO

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Woody Allen tekee sen taas: Café Society kertoo klopista mahdottoman rakkauden ikeessä

Mennyt glamour. Kirkasotsainen nuori mies (Jesse Eisenberg, kuvassa oikealla) tutustuu enonsa (Steve Carell) kautta paremman väen piireihin.

Kahdeksankymppinen Woody Allen ohjasi tänä vuonna uransa ensimmäisen televisiosarjan Crisis in Sex Scenes, joka sai vastikään ensi-iltansa Yhdysvalloissa. Arvostelut eivät ole olleet mairittelevia. Sitä ennen Suomeen saadaan hänen tuorein elokuvansa, joka pyörittää liiankin tuttua levyä.

Tiedä sitten erityisestä kriisistä, mutta hudit kuuluvat tolkutonta julkaisuvauhtia pitävän ohjaajan repertuaariin. Ei syksyä ilman uutta Allenia.

Jännäreissäkin osaamistaan ajoittain väläyttänyt amerikkalainen on pitäytynyt viime vuosina komedioissa. Vitsit vain ovat vähissä. Tällä kertaa nasevasti sanaileva märkäkorvainen newyorkilaispoika (Jesse Eisenberg) hakeutuu sukulaismiehen (Steve Carell) apupojaksi Hollywoodiin. Asetelma lupailee satiiria. On suuria odotuksia, mutta tyydytään aluksi vähään. Pian poika pääsee kuitenkin piireihin.

Samalla juttu muuttuu perinteisemmäksi. Nuorukainen rakastuu päätä pahkaa tähtiagentin sihteerikkönä työskentelevään naiseen (Kristen Stewart), joka on perheellisen enon salarakas pojan tietämättä. On luulojen vuoro käydä suuriksi, ja joku tulee pettymään varmasti.

Ja kuten Allenin elokuvissa aina, lopulta kaikki rakastavat vääriä ihmisiä, eikä kellään ole syytä olla onnellinen.

ELOKUVA:
Café Society
Ohjaus: Woody Allen
Pääosissa: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Steve Carell, Blake Lively, Parker Posey, Corey Stoll, Jeannie Berlin, Ken Stott
2016, 96 minuttia
★★☆☆☆
Café Society (2016) ei niinkään ivaa katteettomia unelmia loihtivaa elokuvateollisuutta vaan tyytyy kevyeeseen ja ylimalkaiseen komediaan rakkauden karusellista, johon astuvat ovat tunteidensa vietävissä. Nörtin Eisenbergin ja viekottelevan Stewartin välillä vain ei ole pienintäkään kipinää, ei merkkiäkään romanssista. Homma on jo sitä myöten selvä.

Carellin hahmo edustaa vanhan Hollywoodin suurieleistä mogulia ilman hauskoja repliikkejä.

Allenille ominaista pehmonostalgiaa annostellaan myös ohjaajalle tutummassa ympäristössä New Yorkissa, jossa käydään elokuvan toinen näytös. Yökerhobisnekseen siirtynyt kloppi on nyt menestyjä, mutta onnella on hintansa.

Vaikka Allen juoksuttaa tarinaa kohtalaisen luontevasti, lopputulos vaikuttaa innottomalta. Taas riittää varmaotteinen rutiini. Ohjaajan ja Eisenbergin edellinen yhteistyö To Rome With Love (2012) oli Allenin uran pohjanoteeraus. Glamourilla tylsästi flirttaileva Café Society on siitä pian seuraava.

RANE AUNIMO

Keskustelua aiheesta

Uusi The Beatles -elokuva tulee Suomen teattereihin marraskuussa

Kuva: Lehtikuva-AFP

Menestysohjaaja Ron Howardin tuorein elokuva, dokumentti The Beatles -yhtyeestä tulee myös Suomen elokuvateattereihin.

The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years on koostettu laajasta, osittain ennennäkemättömästä arkistomateriaalista, joka sisältää musiikkia, haastatteluja ja katkelmia vuosien 1963–66 välillä toteutetuista 250 konsertista.

Suomessa elokuvasta esitetään niin sanottu pitkä versio. Varsinaisen dokumenttielokuvan kesto on 106 minuuttia, minkä lisäksi elokuvaan liittyvän konserttitaltioinnin pituus on noin puoli tuntia. Taltiointi on yhtyeen Shea-stadionin keikalta New Yorkissa vuonna 1965.

Howard tunnetaan muun muassa elokuvistaan Apollo 13 (1995), Kaunis mieli (2001 ja Da Vinci -koodi (2006). Hän sai parhaan ohjauksen Oscarin vuonna 2002 Kauniista mielestä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Hymyilevä mies voitti Zürichissä

Juho Kuosmasen ohjaama Hymyilevä mies -elokuva on voittanut Zürichin elokuvajuhlien pääpalkinnon. Juho Kuosmanen oli paikan päällä vastaanottamassa palkintoa myöhään eilen illalla pidetyssä palkintogaalassa.

Golden Eye -pääpalkinto koostuu rahapalkinnosta, jonka suuruus on 25 000 Sveitsin frangia (n. 23 000 euroa), sekä levityspalkinnosta.

Vuosittain yli 85 00 katsojaa keräävä Zurich Film Festival esittelee elokuvaohjaajien ensimmäisiä, toisia tai kolmansia pitkiä elokuvia ympäri maailman. Festivaalin pääpalkinnosta kisasi tänä vuonna yhteensä 14 elokuvaa.

Vuoteen 1962 sijoittuva ja nyrkkeilijä Olli Mäen rakastumisesta kertova elokuva voitti toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla Un Certain Regard -sarjan pääpalkinnon ja palkittiin hiljattain myös arvostetulla elokuvaajien Manaki Brothers -festivaalilla Makedoniassa.

Hymyilevä mies on tämän vuoden Suomen virallinen Oscar-ehdokas, ja se on parhaillaan valtakunnallisessa teatterilevityksessä. Elokuvan on tuottanut Jussi Rantamäki Elokuvayhtiö Aamusta ja sen pääosissa nähdään Jarkko Lahti, Eero Milonoff ja Oona Airola.

AVAINSANAT

Antti J. Jokisen rankistelevassa katuelokuvassa eletään 2010-luvun Helsinkiä, missä autot palavat karrelle

pahan kukat

Kuva Antti J. Jokisen ohjaajanlaadusta alkaa käydä selväksi. Ensin syntyi Oscar-voittaja Hilary Swankin tähdittämä nolo kalkkuna The Resident (2011). Sitten suomalainen ryhtyi yllättäen kirjallisten laatuteosten tulkitsijaksi. Sofi Oksasen Puhdistuksesta löytyi amerikkalaistyylinen trilleri (2012). Katja Ketun romaanin valkokankaalle tuonut Kätilö (2015) jatkoi komeana mutta kliseisenä sovituksena järjettömistä uhrauksista.

Jokisen neljäs, hänen omaan käsikirjoitukseensa perustuva ohjaus jatkaa tutuksi tulleessa tyylilajissa. Mahtipontinen pessimismi vetoaa eniten ankaruuttaan alleviivaavien draamojen ihailijoihin. Musiikkivideoiden ohjaajana aloittaneella Jokisella on silmää hyvältä näyttäville kuville. Eväitä olisi paljon kouraisempaan, kansainvälisille verrokeilleen piiruakaan häviämättömään elokuvaan. Mutta kertojana Jokisella on pitkä matka huipulle.

Runoilijan opeissa

Pahan kukat (2016) alkaa mökämusiikilla ja verenpunaisilla, koko valkokankaan peittävillä tekijätiedoilla. Ranskalaisen provokaattorin Gaspar Nóen teokset tulevat mieleen. Nyt tehdään elokuvaa, joka hyökkää vasten kasvoja ja puhuttelee.

Seuraavaksi ollaan koululuokassa. Raskaana oleva opettaja (ohjaajan avovaimo Krista Kosonen) käsittelee oppilaidensa kanssa Charles Baudelairen runokokoelmaa. Sen nimi on Pahan kukat. Mitä kapinallisena taiteilijana pidetty runoilija haluaa sanoa? Opettele ajattelemaan itse.

Elokuva alkaa keriytyä auki Baudelairen opetus tai hänen sanoistaan tehty tulkinta mielessä. Mitä muuan pahoinvoivan helsinkiläisen betonilähiöperheen tulisi opetella ajattelemaan?

Pahan kukat on rajua marginaalielokuvaa esittävä viihdeluomus, joka ei uskalla pitäytyä todellisissa vahvuuksissaan.

Trendikkäät suomalaisohjaajat palkkaavat mieluusti ilman näyttelijäkoulutusta olevia amatöörejä, jotka tunnetaan muista yhteyksistä. Haetaan katu-uskottavuutta. Räppäri Mikael Gabriel oli äskettäin Taneli Mustosen Bodomissa (2016). Nyt hänen osansa on kapeampi, mutta myös parempi huumebisneksessä luimuilevana pikkutekijänä.

Yhden päärooleista tekee toinen räppäri Juno ja hyvin tekeekin. Hän on työläisperheen vanhempi, aikuinen poika, joka on eksymässä syvemmin pahoille teille. Aikuistumisen kynnyksellä oleva teinipunkkari pikkuveli (Viljami Nojonen) katsoo hampuusien kanssa veljeilevää esikuvaansa kaipaavasti ja huolestuneena. Punanaamainen duunari-isä (Eero Aho) tasapainoilee hermojensa menettämisen rajalla, ja hiljainen äiti (Alma Pöysti) seuraa synkkää kehitystä syrjässä. Kukin henkilöistä hapuilee metsässä etsien oikeaa ratkaisua. Kolkko bunkkerimaisema kehystää kipuilua.

Jokisen ote urbaaniin marginaaliin tuntuu pitkään toimivalta. Kuvat haukkovat katujen henkeä koetun oloisesti. Vuoropuhelu luistaa, ja näyttelijät ovat kautta linjan erinomaisia. Arkinen tarina väkivallan ja rikosten kierteestä näyttää kotikutoiselta. Älykkäät mestaririkolliset loistavat poissaolollaan. Siksi on sääli, ettei Jokinen luota sen nuhruiseen voimaan vaan lähtee lisäämään kierroksia, jotka luiskahtavat överisti yli äyräiden.

Päin pläsiä

ELOKUVA:
Pahan kukat
Ohjaus: Antti J. Jokinen
★★☆☆☆
Pääosissa: Juno, Viljami Nojonen, Diana Tenkorang, Eero Aho, Alma Pöysti, Mikael Gabriel, Krista Kosonen ja Tommi Korpela
2016, 105 minuuttia
Niin kauan kuin katsoja roikkuu lusmuilevan Junon seurassa pienten piirien surkeissa puuhasteluissa tai havainnoi vapisevan isän pettymystä poikaansa, elokuva tuntuu aidolta. Henkilöiden elämä koostuu fragmenteista, lujempi pysyvyys puuttuu. Isoveljeä epäillään kioskiryöstöstä ja pahoinpitelystä. Noin puoleenväliin saakka kiittelen mielessäni Jokisen kypsymistä aistimaan herkempiäkin nyansseja, esimerkiksi pikkuveljen hämillisyyttä ja Junon romanssia yksinhuoltajaan. Voisiko hyvä voittaa?

Ravintoketjun ylemmässä päässä olevien nahkapäiden ja tatuoitujen yrmyjen matkassa mennään reippaammin kliseet edellä. Murtaen suomea puhuvia gangstereita alkaa ilmestyä puskista. Takaa-ajoja ja kidutusta. Lopulta puhkeavat mellakat ja autot palavat. Elokuvan pudotus on melkoinen.

Mitä Suomea tai Helsinkiä elokuvassa oikein eletään? Henkilökohtainen ja yleinen karkaavat toisiltaan ulottumattomiin.

Pahan kukat on rajua marginaalielokuvaa esittävä viihdeluomus, joka ei uskalla pitäytyä todellisissa vahvuuksissaan. Pitää iskeä päin pläsiä. Ei varmaankaan yllätä, että elokuvan takana on Markus Selinin tuotantoyhtiö. Moraalista, oikeudesta ja vääristä valinnoista lopulta hidastettua showta ja uutisinserttiä tekevä syrjäytymiselokuva hukkaa ytimensä haluunsa ravistella.

Keskustelua aiheesta