Opinion

Anette Karlsson: Stoppa vinstjakten inom välfärden!

Foto: Johan Kvarnström

Regeringens sote-plan mötte igen turbulens då regeringen var tvungen att ge riksdagen all den tid som behövs för att behandla ärendet på ett sakligt sätt. Vårdreformen skjuts upp med ett år. Statsminister Sipilä har meddelat i offentligheten att det möjliga landskapsvalet skulle hållas i samband med EU-valet i maj 2019. Inget är dock slaget i sten, eftersom partierna diskuterar om saken och sedan tar sitt beslut.

Anette Karlsson

Arbetarbladet

 

Vi lever i spännande tider. Inte enbart på grund av den förvirrade politiska situationen i hemlandet, utan också för att det snart är val i vårt grannland Sverige. I många fall har Finland följt i storebroderns fotspår. Redan för tio år sedan gjorde högerblocket Alliansen i Sverige liknande reformer som Centern, Samlingspartiet och Blå framtid nu vill genomföra i Finland. Först öppnades vårdtjänster för marknaden och sedan stod skolorna i tur. Välfärdsbusinessen blomstrar, skolor har gått i konkurs och hälsoklyftorna har ökat. I Sverige vill sju av tio begränsa vinsterna i välfärden. Svenska riksdagen röstade om saken i början av juni, men tyvärr hade Alliansen och Sverigedemokraterna ingen vilja att begränsa vinsterna inom välfärden. I september får svenska folket ta ställning till frågan genom riksdagsvalet.

 

Vi finländare kan ta lärdom av Sveriges misstag. Vi behöver inte trampa i samma fällor. Regeringen Sipiläs valfrihetsmodell kommer att öppna en miljardmarknad för multinationella hälsobolag. Nu kompletterar den privata sektorn den offentliga, då cirka åtta procent av primärvården är privat. I framtiden skulle privata aktörers roll vara betydligt större. Vinstmöjligheterna inom vården bör förhindras med lag. Det är inte rätt att våra skattepengar, som är menade för vården, försvinner i privata företagsägares fickor eller i värsta fall till skatteparadis.

 

Endast grundskolan är skyddad från vinstjakten. Vi vet att dagvården är en växande business, där stora bolag drar miljonvinster. Barnombudsmannen efterlyste stramare lagstiftning för aktörer inom barnskyddet, eftersom idag är det möjligt att göra business med barnens välmående. Det handlar alltså inte bara om business inom vården, utan inom välfärden i allmänhet. Nordiska välfärdssamhället bygger på en bred skattebas som möjliggör välfärdstjänster. Det bygger på en tanke att alla ska vara med. Den modellen ska vi hålla fast vid och bygga på i framtiden. Vinstjakten inom välfärden måste stoppas i Finland!

 

Anette Karlsson

vice ordförande
Finlands svenska socialdemokrater

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE