Nyheter

Anna Caldén vald till människorättsdelegationen – “Det är mänsklig rättighet att känna sig behövd”

Anna Caldén är medlem i Människorättscentrets människorättsdelegation fram till 2024.

Riksdagens justitieombudsman har presenterat den nya människorättsdelegationen. En av medlemmarna är FSD:aren Anna Caldén. I det nya uppdraget vill hon lyfta fram funktionshindrades rättigheter och hålla en låg tröskel till de som vill påverka.  

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Caldén, som till vardags arbetar som koordinator på Samarbetsförbundet kring funktionshinder (SAMS) är välkänd i FSD-kretsar. Sedan ett år tillbaka är hon ordförande för Finlands svenska socialdemokrater i Österbotten.

 

Nu får hon alltså lägga till att en annan fin post till sitt CV. Människorättscentrets människorättsdelegation tillsätts av riksdagens justitieombudsman för en fyraårsperiod och består under tidsperioden 2020-24 av 38 medlemmar.

 

– Det känns jättebra, säger Caldén till ABL. Det här är något jag alltid har velat göra och en verklig möjlighet att påverka något jag verkligen brinner för: mänskliga rättigheter.

 

Till delegationens uppgifter hör att behandla vittsyftande och principiellt viktiga frågor som gäller de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna. Den ska vara ett nationellt samarbetsorgan för aktörerna inom fältet och godkänner årligen Människorättscentrets verksamhetsplan och verksamhetsberättelse. Tillsammans med riksdagens justitieombudsman och Människorättscentret bildar delegationen den nationella människorättsinstitution som avses i Parisprinciperna.

 

“Det är viktigt att få känna att man är en del av samhället och kan bidra med något. Det är mänsklig rättighet att känna sig behövd”

 

Delegationen organiserar sin verksamhet genom arbetsutskott och sektioner. Av dessa är sektionen för främjande och skydd för personer med funktionsnedsättning permanent sedan år 2016. Det är en hjärtefråga för Caldén och ett område där hon hoppas få dela med sig av sin expertis.

 

Hon konstaterar att funktionshindrade har det bättre ställt i Finland än i många länder men att det fortfarande finns stort utrymme för förbättringar – även i nordisk jämförelse. En konkret åtgärd hon lyfter fram är funktionshindrades rätt till en tryggad utkomst.

 

– Pension och bidrag har många rätt till men möjligheten att exempelvis komma in på arbetsmarknaden är fortfarande liten för funktionshindrade. 80 procent av alla funktionshindrade står idag utanför arbetsmarknaden i Finland. Det är en alldeles för hög siffra, som förstås leder till fattigdom.

 

– Det är viktigt att få känna att man är en del av samhället och kan bidra med något. Det är mänsklig rättighet att känna sig behövd. Att få bestämma var och med vem man bor, om man vill studera eller jobba, om man vill ha mjölk i kaffet eller inte. Det sista kanske kan låta märkligt, men är en realitet för många funktionshindrade.

 

På ett mer allmänt plan vill Caldén också jobba för lika rätt till vård, en rättvisare flyktingpolitik och lika möjlighet till information på alla språk. Hon hoppas att de som har något på hjärtat tar kontakt med henne.

 

– Det är bara att höra av sig om man undrar över något eller vill lyfta upp en viss fråga. Nu har vi möjlighet att verkligen påverka!

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE