Politiikka

Antero Vartia: ”Jos punavihreä oppositio vaatii enemmän markkinataloutta, eihän hallituksen selkärangan pitäisi kestää”

Johannes Ijäs
Johannes Ijäs
Johannes Ijäs

Apteekkialan sääntelyn vapauttamisesta pitkään puhunut vihreiden kansanedustaja Antero Vartia tervehtii ilolla SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin kommentteja apteekkialan vapauttamisesta.

Lindtman on kertonut näkemyksistään Helsingin Sanomissa.

Lindtmanin mukaan alalle tulon kynnystä pitäisi alentaa. Käytännössä se tarkoittaisi nykyisen kaltaisen sääntelyn ainakin osittaista purkamista.

– Antti Lindtman otti hyvin voimakkaasti kantaa sen suhteen, että tätä asiaa tulee tarkastella. Se, mitä minä olen esityksessäni aina sanonut, että eihän vapauttamista tehtäisi, jos tämä heikentäisi lääkkeiden saatavuutta tai kohtelisi kuluttajia tai veronmaksajia huonosti, Vartia sanoo Demokraatille.

Lindtman haluaa tiukat reunaehdot.

Vartian mukaan on ennenaikaista spekuloida, miten hallitus apteekkien kohdalla toimii.

– Mutta sanotaan näin, että porvarihalituksen on hyvin vaikea puolustaa tämmöisen järjestelmän olemassaoloa aikana, jona he ajavat voimakkaasti lisää kilpailua terveydenhuoltoon ja korostavat, että apteekit ovat tärkeä osa terveydenhuoltojärjestelmää – mutta sitten apteekit eivät kuitenkaan kilpailisi.

– Varsinkin jos punavihreä oppositio rupeaa vaatimaan enemmän markkinataloutta, niin eihän hallituksen selkärangan pitäisi kestää sellaista, Vartia hehkuttaa.

Antti Lindtmanin mukaan apteekkialan vapauttamisessa pitäisi kuitenkin olla tiukat reunaehdot. Lääketurvallisuus pitää turvata. Ja alueellinen saatavuus varmistaa.

Tilanteesta tuli kestämätön.

Lindtmanin uudelleenharkinnan taustalla on se, että nykyinen tilanne on muodostunut kestämättömäksi. Asiakkaat joutuvat maksamaan lääkkeistään yhä enemmän. Hallitus on tehnyt isoja leikkauksia lääkekorvauksiin nostamalla muun muassa omavastuuosuutta. Lindtman huomauttaa Helsingin Sanomissa myös, että samaan aikaan apteekkarit saavat monopolin turvin ylisuuria voittoja.

– Ja nyt hallituksen esittämän yrittäjävähennyksen myötä nämä apteekkien monopoliasemansa avulla saamat ylisuuret voitot kasvavat entisestään, Lindtman hämmästelee Helsingin Sanomille.

Lehden mukaan SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman esittää apteekkialan vapauttamista ”kansanedustaja Lindtmanina”. Vasta SDP:n puoluekokouksessa määritellään puolueen virallinen kanta apteekkialan vapauttamiseen.

Tänään myös SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on tiedottanut olevansa huolissaan suomalaisten kohtuuttoman korkeista lääkekustannuksista.

Yhtenä keinona laskea lääkkeiden hintoja hänkin mainitsee kilpailun lisäämisen apteekkialalla. Sitä pitäisi hänenkin mukaansa harkita vakavasti.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat