Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Antti Lindtman tarjosi halukkaalle gradun aihetta reiteistä, joilla päätöksiä on peruttu

Antti Lindtman, Mika Kari, Johanna Ojala-Niemelä ja Suna Kymäläinen keskustelivat opposition vaikuttamismahdollisuuksista Lahdessa.

SDP:n puoluekokouksessa Lahdessa järjestetyssä tilaisuudessa kansanedustajilta pyydettiin kertomaan siitä, miten oppositiosta käsin pystyy vaikuttamaan politiikkaan. PAMin toiminnanjohtajan Jyrki Konolan haastattelussa neljä demarikansanedustajaa ei jäänyt sanattomiksi.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ehdotti jollekin halukkaalle jopa gradun aiheeksi sitä, minkälaisia eri reittejä hallitus on päätynyt perumaan esityksiään.

Lindtman, joka muuten suorittaa yliopistossa paraikaa maisterivaiheen opintoja, oli jo itsekin mielessään tyypitellyt tapauksia. Ensinnä hänen mukaansa on sellaisia peruttuja esityksiä, joiden perumiseen ei välttämättä ole edes oppositiota tarvittu.

– Kansalaiset tulevat ja ilmoittavat, että tämä on niin huono, että hallitus taipuu sen paineen edessä. Esimerkiksi liikenneverkkoyhtiösähläys on tyypillinen esimerkki. Sitten on ollut pakkolakien kaatuminen, siinä tietenkin aika paljon tarvittiin myös oppositiota, Lindtman sanoi.

“Uskallan sanoa.”

Eläkeläisten asumistuen leikkausten perumisessa yhdistyi puolestaan Lindtmanin mukaan kansalaisten ja opposition yhteinen vaikuttaminen.

– Sitten on sellaisia asioita, jotka – uskallan sanoa – eivät olisi kaatuneet ilman sitä työtä, mitä SDP:n kansanedustajat ovat eduskunnassa tehneet. Olen varma siitä, että päivähoitomaksujen korotuksia ei olisi peruttu, ellei edellisiä valtiopäiviä olisi aloitettu kyselytunnilla SDP:n ensimmäisellä kysymyksellä päivähoitomaksujen nostosta. Sen muuten esitti Suna Kymäläinen, Lindtman sanoi.

– Siitä se alkoi ja sen jälkeen systemaattisesti kuukausien ajan, aina kun oli mahdollista eri keskusteluissa, nostimme esiin sen, miten hölmö esitys päivähoitomaksujen korotus on työllisyyden kannalta ja perheiden kannalta, Lindtman jatkoi ja kertasi tämän jälkeen, miten päivähoitomaksujen korotukset lopulta peruttiin.

Lindtmanin mukaan oppositiossa keskeisintä valtaa on se, että pystyy valitsemaan mitkä asiat tuot agendalle ja mistä tekee esimerkiksi välikysymyksen.

– Epäilenpä, että sote tulee olemaan seuraava kohde. Paljon muutakin on näköpiirissä jossa uskon, että hallitus joutuu taipumaan, Antti Lindtman totesi.

“On ollut vähän kovakorvainen hallitus.”

SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä nosti esiin myös asioita, joihin valiokunnissa on mahdollista vaikuttaa oppositiosta käsin. Hän nosti esimerkiksi sakkojen korottamisen kohtuullistamisen. Hallitus on perumassa 100 prosentin korotuksen päiväsakkoihin.

Ojala-Niemelä muistutti, että joulun alla oikeuskanslerikin puuttui lakien valmistelun sisältöön.

– On ollut vähän kovakorvainen hallitus eikä se ole ottanut kaikkia oikeuskanslerinkaan sanomisia huomioon.

Eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Suna Kymäläinen katsoi, että julkisuuden kautta hallituksen toimintaan vaikuttaminen on myös hyvin merkittävä keino.

Sipilän hallituksen aikana on Kymäläisen mukaannollut poikkeuksellisen paljon massamielenosoituksia erilaisista aihepiireistä.

– Kansalaiset ovat jo itsessään aktivoituneet ja pistäneet vastaan, että näin ei voi olla. Oppositiosta käsin on kuultu näitä kansalaisten huolia.

Kansanedustaja Mika Kari kertasi, miten hallitus esitti, että liitoskunnissa purettaisiin viiden vuoden irtisanomissuoja kuntatyöntekijöiltä. Hän vaikutti siihen, ettei näin käynyt, hallintovaliokunnassa.

– Myllytin sitä niin kauan, että hallituspuolueiden kansanedustajatkin alkoivat ymmärtää, että se olisi täysin epäreilu tilanne, kun liitoskunnissa on jo sovittu kuntaliitosten yhteydessä henkilöstön ja työnantajan välillä muutosturvasta.

Vaihtoehtobudjetin punainen lanka.

Puhuttaessa SDP:n vaihtoehtobudjetista, Antti Lindtman määritteli sen punaisen langan:

– Me haluamme, että talous ei toimi vain harvojen hyväksi, vaan me haluamme, että kaikki pidetään mukana.

– Jos ihmiset lähettävät selkeän viestin kuntavaaleissa, uskon, että hallitus on pakotettu muuttamaan politiikan sisältöä kehysriihessä. Meidän vaihtoehdobudjetissa ja tulevissa kuntavaaleissa kiteytyy se, halutaanko Suomea rakentaa vain harvoille vai halutaanko, että pidetään kaikki mukana. Me haluamme, että pidetään kaikki mukana, hän toisti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE