Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Antti Lindtman: Varakkaita ei voida rajata taloustalkoiden ulkopuolelle

Lehtikuva

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin mukaan Suomi tarvitsee vientivetoisen kasvustrategian ja oikeudenmukaisesti toteutettuja säästöjä. Lindtman puhui vappuna Orimattilassa ja Kuusankoskella.

Demokraatti.fi

– Suomi elää viennistä. Seuraavan hallituksen punaisena lankana on oltava vientivetoinen kasvustrategia. Valtion pitää olla aktiivinen, jotta vienti saadaan nousuun. Olemassa olevat työpaikat tulee turvata ja samalla meidän pitää tarttua uusiin kasvualoihin kuten uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen sekä puhtaan veden markkinoille, Lindtman sanoi.

– Tavoitteena on huolehtia olemassa olevista työpaikoista, laajentaa viennin pohjaa, lisätä vientiyritysten määrää ja suunnata vientiä uusille, kasvaville markkinoille. Seuraavan hallituksen on varmistettava, etteivät vientiteollisuuden kustannukset nouse.

Lindtmanin mukaan Suomi ei nouse vain leikkaamalla. Säästöjäkin tarvitaan, mutta tärkeää on, millä arvoilla ne tehdään.

– Ei voi olla niin, että varakkaat rajataan taloustalkoiden ulkopuolelle. Verot pitää asettaa maksukyvyn mukaan. Epävarmaan työelämään tarvitaan turvaa. Yhteiskuntapolitiikan punaisena lankana pitää olla eriarvoisuuden vähentäminen.

– On myös todella tärkeää panostaa työllisyyteen ja laittaa mahdollisimman nopeasti liikkeelle työllistäviä investointeja, Lindtman sanoi.

SDP:ssa tapahtui sukupolvenvaihdos

Lindtmanin mukaan SDP:ssa tapahtui vaaleissa sukupolvenvaihdos.

– SDP on nyt nuorten puolue. Nuoret demarit keräsivät ympäri Suomea jopa 50 000 ääntä. Meillä on nyt neljä nuorta kansanedustajaa. Joona, Sanna, Nasima ja 90-luvulla syntynyt Ilmari ovat meidän uudet toivomme. Näistä nuorista saamme olla ylpeitä, he ovat tulevaisuuden tekijöitämme, jotka rakentavat tulevaisuuden Suomea ja tulevaisuuden SDP:ta. Nyt valittujen kansanedustajien lisäksi meillä on lukuisia muita nousevia nuoria, jotka saivat isoja äänimääriä.

– Poliittinen oikeisto on julistanut sosialidemokratian tarpeettomuutta niin kauan kuin minä olen elänyt, Lindtman muistutti.

– Nuo puheet ovat jälleen vaalitappion jälkeen voimistuneet. Siinä tahtoo unohtua, että tässä matkan varrella sosialidemokraatteja on tarvittu eräänkin kerran nostamaan kansakunta takaisin jaloilleen. Mikään ei viittaa siihen, etteikö näin olisi jatkossakin. Isänmaa tarvitsee oikeudenmukaisuuden ääntä juuri tänään.

– Töitä riittää tulevaisuudessakin, maailma ei ole valmis. Meitä syytetään ja kiitetään hyvinvointivaltiosta. Hyvinvointivaltio ei ole mikään valmis ja pysähtynyt luomus, vaan sitä pitää huoltaa ja korjata. Eihän esimerkiksi vanhustenhuolto ole vielä kunnossa, Lindtman huomautti.

Suurin syy tappioputkeen työn muutos

– SDP hävisi eduskuntavaalit, sitä on turha kaunistella. Itse uskon, että suurin syy tappioputkeen on työn muutos. Työttömyys on korkealla ja epätyypillisten työsuhteiden sekä pakkoyrittäjien määrä on lisääntynyt. Työ ei ole enää itsestäänselvyys, mutta silti niin tärkeä meille suomalaisille. Kun työelämässä on epävarmuutta, ihmiset katsovat työväenpuoluetta silmiin ja odottavat vastauksia ja meidän on niitä tarjottava niin metallimiehille kuin pienyrittäjille.

– Meillä SDP:ssä on nyt tarkan pohdinnan paikka. Analyysi pitää tehdä joka puolella Suomea. On käytävä läpi tappion syyt, otettava opiksi ja ryhdyttävä töihin. Keskiössä on oltava luottamuksen palauttaminen ja miten tavoitamme epävarmat, viimeiseen asti äänestyspäätöstään pohtivat äänestäjät. Tärkeintä on nyt päästä eteenpäin – yhteistyöllä, Lindtman sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE