Huvudnyheter

Antti Rinne avgår som statsminister – fortsätter som partiordförande

Jukka-Pekka Flander
Antti Rinne lämnar statsministerposten, men fortsätter som ordförande för SDP. (Arkivbild)

Antti Rinne har överlämnat regeringens avskedsbrev till presidenten. Nu väntar nya regeringsförhandlingar, där utgångspunkten är samma underlag men ny statsminister.    

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Centerns har inte något förtroende för statsminister Antti Rinne längre – det meddelade Katri Kulmuni på tisdagen efter måndagens oklara besked.

 

Efter ett möte med riksdagsgruppen på förmiddagen fattade Rinne därför beslutet att avgå som statsminister. Därmed faller också regeringen och nya regeringssonderingar tar vid. Hittills har både SDP:s vice ordförande Sanna Marin och riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman anmält intresse för statsministerposten.

 

På en presskonferens under eftermiddagen sade Rinne att beslutet att avgå baserar sig på det faktum att regeringsprogrammet var i fara. Centern har signalerat att de är redo att fortsätta arbetet med detta, men endast om Rinne själv avgår.

 

– Jag är mycket nöjd över att vi fick ihop det här regeringsunderlaget och regeringsprogrammet, sade han under presskonferensen.

 

– Vi har gjort många saker som kommer att vara till nytta för finländarna.

 

Han meddelade också att han avser fortsätta som partiledare för SDP åtminstone fram till partikongressen nästa sommar. Dessutom leder han partiets förhandlingsgrupp i de nya regeringsförhandlingarna.

 

– Jag försvinner ingenstans, jag fortsätter inom politiken, intygade han bestämt.

 

Hur situationen utvecklar sig lär klarna under dagen, riksdagens talman Matti Vanhanen har kallat till presskonferens 14:30.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE