Nyheter

Antti Rinne besökte Lovisa kraftverk

SDP:s ordförande Antti Rinne besökte Lovisa kraftverk tillsammans med lokala beslutsfattare på måndagen. Under besöket diskuterades kraftverkets framtid, men också vårdreformen kom upp. Lovisaboarna var också oroliga om vad vårdreformen kommer att betyda för regionen. Rinne presenterade kort SDP:s vårdreformsmodell till lokala beslutsfattarna.

 

Rinne konstaterade på besöket att inget ännu är beslutet gällande Lovisa kraftverks framtid. Det kom fram i presentationen att Lovisa kärnkraftverk är i jämförelse till andra kärnkraftverk i världen bland de allra bästa, då man jämför driftsäkerhet och effektivitetsgrad.

– I Lovisa finns det kunskap och säkerhetsfrågorna är högt prioriterade. Nu väntar vi på Fortums beslut om hur de kommer att gå vidare med Lovisa kraftverk, anhåller de om förlängt lov eller gör de något annat. Sedan kan vi politiker ta ställning till frågan, kommenterar Antti Rinne.

Ifall Fortum skulle besluta att inte fortsätta verksamheten efter att kraftverkens lov går ut 2027 och 2030, skulle det ändå betyda att fler arbetsplatser finns kvar i närmare tio år. Kraftverket är en viktig sysselsättare i regionen.

– Det är alltid intressant att besöka kraftverket i Lovisa, konstaterar Lovisa fullmäktigeledamot Arja Isotalo. Hon fick en positiv bild av kunskapen som finns i Lovisa och säkerhets beredskapen var hög.

Också Borgå fullmäktigeledamoten Anette Karlsson deltog i besöket. Hon var glad över att stämningen gällande Lovisa kraftverks framtid var god. Hon hoppas att kraftverket fortsätter i Lovisa efter år 2030.

– Kraftverket skulle också minska Finlands beroende av importerad energi och skulle förstärka vår självförsörjning med energi, konstaterar Karlsson.

Lovisa fullmäktigeledamot Daniel Hannus konstaterade att man ofta tar kraftverket som för givet. Man vet att det finns där och producerar ström, många människor jobbar där men mera detaljerat än så tänker man inte.

– Nu när vi fick möjligheten att bekanta oss närmare med Hästholmens kraftverk blev jag nog imponerad av säkerhetsgraden vid porten och om hur modernt och högteknologiskt ett 40 år gammalt kraftverk kan vara, säger Hannus.

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa


Senast