Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Antti Rinne: ”Jos emme ole aivan varmoja, miten toimia, puolustakaamme aina demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Pääministeri Antti Rinne puhuu Suomen hallitusmuoto 100 vuotta -juhlatilaisuudessa eduskunnassa.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) puhui tänään eduskunnassa vuoden 1919 hallitusmuodon 100-vuotisjuhlassa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Hän kertoi, miten noin kilometrin metrin päässä tästä paikasta kulkee katu, jota pitkin kulkiessaan ei välttämättä tule mieleen sen yhteys suomalaisen oikeusvaltion ja perustuslakimme kehittymiseen.

– Leo Mechelin, jonka mukaan kyseinen katu on nimetty, ehti kuolla kolme vuotta ennen Suomen itsenäistymistä, mutta hän oli työllään luomassa perusteita tasavaltaiselle hallitusmuodollemme, Rinne muistutti.

Eino Leino kirjoitti Mechelinin hautajaisia varten runon nimeltään Kansalaisseppel, jossa sanotaan:

“Pystynä kulki hän: tiensä ja määränsä tiesi,

kaiutti kansansa oikeutta kuin jalopeura;

kunnian soi hälle ystävä kuin vihamiesi,

kolme miljoonaa oli sankarin seura.”

– Leino kuvaa Mechelinin merkitystä aikalaisilleen, itsenäisestä ja vapaasta maasta unelmoinneille ihmisille. Runossa vuodelta 1914 suomalaiset kuvataan vielä sorretuksi kansaksi ja Mechelin sen päämieheksi. Mechelin jätti jälkeensä elävän perinnön, joka viitoitti Suomea kohti vapaata ja demokraattista oikeusvaltiota, Rinne sanoi.

Valtiovalta osallistuu Mechelinin koottujen teosten julkaisuun.

”Mikään ei ole tullut itsestään.”

Rinteen mukaan edistyksellinen hallitusmuotomme on mahdollistanut meille paljon: Jatkuvan demokratiakehityksen, ärjestelmällisen kansalais- ja ihmisoikeuksien parantamisen, länsimaisen oikeusvaltion, joka suojelee yksilöä sekä takaa ihmisten vapauden, hyvinvointivaltion, jonka ideana on aina ollut, että kenenkään ei tarvitse pelätä epäonnistumista ja että epäonnistuminen ei poista mahdollisuutta onnistua uudestaan sekä yhteiskunnan, joka on maailman turvallisimpia täällä asuville ihmisille.

– Näistä saavutuksista on syytä olla kovin ylpeä. Ylpeä – ja kuitenkin samalla muistaa, että mikään ei ole tullut itsestään.

– Vaikka meilläkin on omat ongelmamme ja liian monen ihmisen arki on vieläkin liian raskas, meitä pidetään maailman onnellisimpana kansana.

Rinne nosti esiin pääministeri Rafael Paasion toteamuksen:

“Jos et ole aivan varma, miten toimia, ole aina heikomman puolella.”

– Pääministeri Paasion lausahdus lienee tarkoitettu ohjeeksi poliitikoille, mutta aivan yhtä hyvin se olisi voinut olla kuvaus hallitusmuotomme tai Suomen perustuslain tarkoituksesta. Siitä, että jokaista ihmistä ja yksilöä suojellaan. Siitä, että jokaisen ihmisen vapaus turvataan, Antti Rinne sanoi.

”Niitä on puolustettava jokainen päivä.”

Rinne sanoi, että olemme tottuneet Suomessa länsimaisen demokratian ja oikeusvaltion perusarvoihin. Ihmisoikeuksiin, riippumattomiin tuomioistuimiin, sanan- ja lehdistönvapauteen sekä jakamattomaan ihmisarvoon.

– Mutta meidän on muistettava, että nämä asiat eivät ole koskaan olleet itsestäänselvyyksiä. Eivät vuonna 1919 eivätkä vuonna 2019.

– Niitä on puolustettava jokainen päivä. Vastuu siitä on meillä.

– Demokratiaa ja oikeusvaltiota vastaan yritetään hyökätä. Sellaiselle toiminnalle on oltava nollatoleranssi. Toimimme tämän mukaisesti Suomessa, Euroopassa ja kansainvälisesti.

Rinne summasi, että mikäli emme ole aivan varmoja, miten toimia, puolustakaamme aina demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta.

– Silloin olemme aina ihmisen ja vapauden puolella. Aivan kuten 100-vuotias hallitusmuotomme.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE