Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Kaverikapitalismia” – Antti Rinne jyrisee pörssiyhtiöiden pomojen ahneudesta: “Käsittämätöntä”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei säästele sanojaan arvioidessaan suurimpien pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien ansioita, joista Helsingin Sanomat kirjoitti tänään.

Uutisen mukaan toimitusjohtajien palkat, luontoisedut ja rahabonukset ovat nousseet katkeamatta jo viiden vuoden ajan. Pomojen palkat ja muut etuudet ovat suuremmat kuin koskaan Helsingin Sanomien selvityksissä vuosina 2005–2016. Keskimääräiset palkat ja bonukset ylittivät vertailussa kolmannen kerran miljoonan euron rajan ja olivat keskimäärin yli 1,1 miljoonaa euroa.

HS:n selvityksessä mukana olleiden toimitusjohtajien palkat ja rahabonukset kasvoivat 2,2 prosenttia vuodessa, kun taas kokoaikaisessa työsuhteessa olevan tavallisen suomalaisen ansiot bonuksineen kasvoivat keskimäärin vain 1,1 prosenttia vuodessa.

– Syksyn työmarkkinakierros on pikku hiljaa alkamassa. Monilta on tullut vaatimuksia palkkamaltista. Samaan aikaan samat suut, jotka esittävät vaatimuksia siitä, että palkansaajien on tyydyttävä pieniin korotuksiin kilpailukyvyn ylläpitämiseksi, ovat järjestämässä itselleen kavereidensa kanssa jopa 60 prosentin palkankorotuksia, Rinne sanoo Demokraatille torstaina.

Rinteen mukaan toiminta rapauttaa moraalia työmarkkinakentässä. Hän sanoo, ettei ihmettele lainkaan etenkin julkiselta puolelta kuuluneita vaatimuksia korvata heidän kokemiaan taloudellisia menetyksiä.

– Tiettyjen johtajien ahneus on käsittämätöntä, hän puuskahtaa.

Tämä on suomalaista kaverikapitalismia, jota Sipilän hallitus on vahvistanut.

Lisää aiheesta

Rinteen mukaan toimitusjohtajat menettävät uskottavuutensa palkkamaltin esittäjinä.

– Tämä on suomalaista kaverikapitalismia, jota Sipilän hallitus on vahvistanut.

Rinne vaatii sellaisia ratkaisuja myös elinkeinoelämän johtajien osalta, että myös he osallistuvat talkoisiin vähintäänkin verotuksen kautta. Köyhemmät ihmiset ovat jo osallistuneet leikkausten kautta.

– Kun ajattelee sitä huutoa, jota on kuultu nimenomaan nimenomaan näiden elinkeinoelämän johtajien suusta, heidän henkilökohtainen vastuunsa siitä mitä työmarkkinoilla tapahtuu on suuri. Mutta kyllä myös niillä, jotka ovat tehneet päätöksiä nostaa palkkoja. Lisäksi Sipilän hallitus on luonut yleisen ilmapiirin, jonka mukaan tällainen on hyväksyttävää. Trickle-down-politiikkaa, jossa annetaan rikkaille verohelpotuksia ja kuvitellaan, että sieltä valuu murusia köyhienkin pöytään.

– Täysin väärää politiikkaa, ja sen politiikan yksi ilmentymä ovat johtajien järjestämät palkankorotukset, SDP:n puheenjohtaja jyrähtää.

Rinne sanoo, että kuvio ei ainakaan helpota syksyn palkkaneuvotteluja, päinvastoin. Hänen mukaansa kentällä on paljon vihaisia ihmisiä. Silti hän sanoo, että palkansaajaliitot ovat vastuullisia ja hakevat järkeviä palkkaratkaisuja.

Voin hyvin kuvitella, miltä tuntuu määräaikaisissa, epätyypillisissä työsuhteissa olevista tai nollatuntisopimuksia tekevistä ihmisistä katsella ja kuunnella tällaista keskustelua.

Rinne kommentoi Demokraatille myös kansanedustajien sopeutuseläkejärjestelmää, joka nousi uudelleen keskusteluun viikonloppuna. Hän sanoi Iltalehden tämänpäiväisessä jutussa pitävänsä sopeutumiseläkettä täysin kohtuuttomana järjestelmänä.

– En missään nimessä hyväksy tällaista järjestelyä, jossa valtaa pitävät rakentavat itselleen edun, joka poikkeaa täysin muista ihmisistä, Rinne sanoi lehdelle.

Rinne täydentää Demokraatille huomauttamalla, ettei löydy erityistä perustetta sille, että juuri kansanedustajilla on erityinen sopeutumisjärjestelmä.

– Voin hyvin kuvitella, miltä tuntuu määräaikaisissa, epätyypillisissä työsuhteissa olevista tai nollatuntisopimuksia tekevistä ihmisistä katsella ja kuunnella tällaista keskustelua.

Kansanedustajien eläkkeestä annettuun lakiin tehtiin vuonna 2011 muutos, jonka perusteella eduskunnan jättäneiden kansanedustajien työttömyysturvaksi tarkoitettu sopeutumiseläke korvattiin määräaikaisella sopeutumisrahalla. Vanhan sopeutumiseläkkeen piirissä oli heinäkuun lopussa 82 entistä ja 64 nykyistä kansanedustajaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE