Politiikka

Antti Rinne: ”Se asia, mistä tässä keskustellaan, ei ole mitenkään huvittava”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

– Se on sinällään varmaan ollut aika huvittavan näköistä, kun valtiosihteeri kömpii takaluukkuun piiloon, että pääsee toimittajien ohi. Mutta se asia, mistä tässä keskustellaan, ei ole mitenkään huvittava, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi tänään Uudenmaan demareiden syyspiirikokouksessa Lohjalla.

Kyse oli tämän viikon puheenaiheesta eli sinisten valtiosihteeri Samuli Virtasen seikkailuista viime kesäkuussa pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Samaan aikaan Jyväskylässä oli menossa perussuomalaisten puoluekokous, jonka jälkeen puolue hajosi, mikä aiheutti sittemmin muutoksia Juha Sipilän (kesk.) hallitukseen.

Rinne muistutti Lohjalla, että parlamentarismiin kuuluu, että hallitus nauttii eduskunnan luottamusta. Pääministerin puheet eduskunnassa hallituskriisin ratkeamisen jälkeen ovat olleet niin median kuin opposition kriittisen katseen alla.

– Tässä on syntynyt sellainen tilanne, että pääministerin epäillään puhuneen muunneltua totuutta eduskunnan edessä. Eikä tätä voi painaa villaisella sillä, että tekee hauskaksi sen, että joku menee takaluukkuun piiloon, Rinne sanoi.

– Se on hauskaa varmaankin, mutta se luo kummallista kuvaa politiikasta ja politiikan tekemisestä Suomessa. Vakava asia taustalla se, että meidän pitää pystyä parlamentarismissa luottamaan hallituksen toimintaan ja hallituksessa toimiviin henkilöihin. Se ei kyllä pötyä puhumalla parane, se luottamus ihmisten kesken.

– Tässä on kysymys myös koko demokratian tulevaisuudesta. Jokainen meistä tietää, miten nuoret ihmiset suhtautuvat politiikan tekoon, Rinne jatkoi.

Sipilä itse on sanonut, että se, mitä hän on puhunut eduskunnassa, pätee.

”Kylmä, kova, paha vaihtoehto.”

Rinne ruoti Lohjalla pitämässään poliittisessa tilannekatsauksessa myös hallituksen politiikkaa.

– Miettikää Sipilän hallituksen vaihtoehtoa. Se on kylmä, kova, paha vaihtoehto. Sen tapa tasapainottaa julkista taloutta on ollut leikata yhteiskunnan heikoimmilta ihmisiltä.

Rinne listasi, että hallitus leikkaa opiskelijoilta, pieni- ja keskituloisilta eläkeläisiltä ja lapsiperheiltä.

– Yksinhuoltajaäitien ja -isien verotus kiristää ensi vuonna prosentin, vaikka hallitus selittää ettei kiristy.

– Hallitus on ollut todella kova työttömille. Tämän vuoden alusta 100 päivää pois työttömyysturvasta on tarkoittanut puolentoista tonnin palkkatuloilla työttömäksi jääneellle 2 500 euron leikkausta vuosiansioihin.

– Samaan aikaan uusliberalistinen hallitus keventää rikkaiden ihmisten verotusta,

”25 000 euroa puhtaana käteen, enemmän kuin monet pienyrittäjät saavat vuodessa.”

Rinne nosti esiin muun muassa esiin niin sanotun yrittäjävähennyksen eli ”apteekkarivähennyksen”. Hän sanoi, että on muutamia isotuloisia, jotka saavat puhtaana käteen 25 000 euroa vuodessa.

– Puhtaana käteen enemmän kuin monet eläkeläiset saavat bruttona käteen vuodessa! Puhtaana käteen enemmän kuin moni palkansaaja saa bruttona käteen vuodessa. Puhtaana käteen enemmän kuin monet pienyrittäjät ja ammatinharjoittajat saavat käteen vuodessa, Rinne kritisoi hallitusta.

– Tämän hallituksen politiikka eriarvoistaa Suomea, kasvattaa tuloeroja, tekee köyhät köyhemmiksi ja rikkaat rikkaammiksi. Se on tämän Sipilän hallituksen kokoomuslaisen politiikan sisältö, hän summasi.

Sote-uudistusta Rinne kuvasi ”suureksi puhallukseksi”, tulonsiirroksi veronmaksajilta yritysten voittoihin.

Rinteen mukaan nyt tarvitaan politiikkaa joka luo kaikille näköalan paremmasta tulevaisuudesta.

– Sellaista politiikkaa, että kaikki suomalaiset, kaikki täällä asuvat pidetään mukana. Sosialidemokraattinen puolue on valmis johtamaan tätä muutosta. Asetetaan ihminen keskiöön. Hallitaan muutosta niin, että ihmiset kokevat turvallisuutta. Laitetaan talous ja muutos palvelemaan ihmistä. Vahvistetaan ja kehitetään pohjoismaista hyvinvointivaltiota, ei revitä rikki ja runnota alas.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat