Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Antti Rinne tuli politiikkaan yhdestä syystä, ja tänään hän uhrasi itsensä samalla perusteella

Lehtikuva
Päätoimittajalta

Rane Aunimo

Kirjoittaja on Demokraatin va. päätoimittaja.

Antti Rinne kertoi tiistaina hallituksensa erosta.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on jättänyt hallituksen eronpyynnön tasavallan presidentille eduskunnan välikysymyskeskustelun alla.

Rane Aunimo

Demokraatti

Rinteen ratkaisu teki tuloaan sen jälkeen, kun keskusta ilmoitti takellellen eilen, että sillä on henkilöön liittyvää epäluottamusta, vaikka se onkin sitoutunut jatkamaan samalla hallituspohjalla ja -ohjelmalla. Rinne vaati vielä eilen keskustalta tarkempia perusteluja epäluottamukselleen, mutta tällä ei lopulta ollut kokonaisuuden kannalta merkitystä. Mediamyllytys päättyi pääministerin eroon.

Ammattiliittojohtajana toiminut Rinne nousi SDP:n puheenjohtajaksi vuonna 2014 vaatimalla SDP:n linjaan selvää muutosta. Tämä onnistui. Rinteen johdolla ja politiikan suunnan muutoksen viestillä SDP voitti kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen eduskuntavaalit keväällä 2019. Kuten tavoite oli. Tämä jää historian kirjoihin merkittäväksi saavutukseksi porvarienemmistöisessä maassa, vaikka kohina Rinteen ympärillä ei siitä juuri nyt muistuta.

Rinne uhrasi tänään itsensä. Hän tuli politiikkaan asioiden vuoksi, eikä ollut valmis uhraamaan yhteisesti sovittua hallitusohjelmaa ja SDP:n vuosien ohjelmatyötä hänen henkilönsä vuoksi. Sama hallituspohja samalla ohjelmalla voi näillä näkymin jatkaa. Siitä hänen erossaan on viime kädessä kysymys. Kokonaisuus meni pääministerin yksilön edelle.

Samaa ei voi sanoa keskustan osalta. Luottamuksen rakentaminen ja rakentuminen alkaa taas alusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE