Politiikka

Antti Rinne: Turun puukotusiskun jälkeen julkisessa keskustelussa on ollut epämiellyttäviä piirteitä – ”Hallituksen ministerien toiminta on outoa”

Lehtikuva
Lehtikuva

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kannustaa Sipilän hallitusta tuomaan mahdollisimman nopeasti eduskuntaan tasapainoisen esityksen tiedustelulainsäädännöstä ja sellaisen, joka suojelee sekä ihmisiä että ihmisten perusoikeuksia.

”Kansalaisten turvallisuus on meidän kaikkien yhteinen asiamme. Se ei tunne eikä kaipaa hallitus–oppositio-asetelmaa. Turun jälkeen julkisessa keskustelussa on ollut epämiellyttäviä piirteitä. Pelon ja valheiden levittäminen sekä lietsonta ovat terroristien tunnusmerkkejä. Poliitikoille tällainen toiminta ei sovi. Meidän tehtävämme on kuunnella faktoja ja tehdä päätöksiä, joilla kansalaisten turvallisuudesta pidätetään huolta. Se tehdään vain yhdessä”, Rinne kirjoittaa MTV:n nettikolumnissa.

SDP:n puheenjohtajan mukaan tiedustelun tarpeiden rinnalla on tärkeää ymmärtää, että kansalaisten perusoikeuksiin ei puututa ilman huolellista harkintaa.

”Poliitikkojen tehtävä on varmistaa ennalta käsin, että kenenkään yksityiset viestit – oli sitten kyse sähköposteista, Whatsapp- tai tekstiviesteistä – eivät joudu perusteetta ja ilman erittäin painavia syitä tiedustelun kohteeksi.”

Poliitikkojen pitäisi kuitenkin pitää pää kylmänä ja muistaa tosiasiat.

Rinne alleviivaa, että on tärkeää tietää, mitä tiedustellaan ja miten tiedustellaan sekä kyetään arvioimaan tiedustelun vaikutuksia suomalaiseen avoimeen yhteiskuntaan.

”Tästä syystä on tärkeää, että tiedustelutoiminnan valvonta on selkeästi eduskunnalla, parlamentaarisesti toteutettuna.”

Rinteen mukaan SDP sinänsä kannattaa tiedustelulainsäädäntöä.

”Ymmärrän, että Turun iskun jälkeen lakia on kiirehditty julkisuudessa. Ymmärrän myös, että uusi tilanne aiheuttaa paineita, mutta poliitikkojen pitäisi kuitenkin pitää pää kylmänä ja muistaa tosiasiat. Hallituksen ministerien toiminta on outoa sen vuoksi, että julkisuudessa he vaativat lain nopeaa käsittelyä, vaikka tiedustelulainsäädännöstä ei ole edes annettu esitystä eduskunnalle.”

Hallituksen esitys uudesta tiedustelulaista valmistuu vasta ensi vuoden puolella. Alun perin se oli tarkoitus tuoda eduskuntaan syksyn aikana. Keskustan ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen arvioi viime viikolla, että esitys saadaan eduskuntaan tammikuun aikana.

– Varmaan lain sisältö on selvillä jo tämän vuoden puolella, mutta vaatii oman aikansa, että se saadaan lopulliseen muotoonsa, Kaikkonen sanoi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat