Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Antti Rinne valitsi tulevaisuuden tekijät, uuden punamullan – tästä syystä ratkaisu oli lopulta erittäin looginen

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Päätoimittajalta

Rane Aunimo

Kirjoittaja on Demokraatin va. päätoimittaja.

Hallitustunnustelija Antti Rinne on päättänyt tänään, että varsinaisia hallitusneuvotteluja aletaan käydä uudella punamullalla, tulevaisuuden tekijöillä, johon kuuluvat SDP:n lisäksi keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Rane Aunimo

Demokraatti

Tieto asiasta yllättää varmasti monet, vaikka mediassa viime päivinä alkoivatkin yleistyä uskomukset, että tämäkin vaihtoehto on todellinen.

Kenties poikkeukselliselta ensi alkuun vaikuttavan ratkaisun takana on ensinnäkin huhtikuun vaalien historiallisen täpärä tulos. Suomessa ei enää ole ollenkaan sellaisia suuria puolueita, joihin maassa on totuttu. Yhdenkään puolueen kannatus ei ole edes lähellä kahtakymmentä prosenttia. Joku vääräleuka voisi sanoa, että vaalituloksen perusteella kaikki puolueet joutaisivat oppositioon. Näin tulosta ei tietenkään voi oikeasti lukea.

SDP on vaalien suurin voittaja myös paikkamäärissä ja itseoikeutettu hallituksen muodostaja. Vaalien voittajia olivat myös eri kokoisesti vihreät ja vasemmistoliitto. On luontevaa, että myös he hakeutuvat hallitukseen.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten talouslinjat ovat tällä hetkellä liian kaukana SDP:stä.

Keskustan kohdalla kysytään, miten puolue voi haluta hallitukseen veret seisauttaneen häviön jälkeen varsinkin kun se oli vaalien ainoa varsinainen häviäjä. Siniset toki hävisi eduskunnasta kokonaan, mutta sillä ei ollutkaan yhtään vaaleissa hankittua edustajan paikkaa. Keskustan mutta myös muiden osalta sopii huomauttaa, että vain harva äänestäjä antaa äänensä puolueelle tai ehdokkaalle saadakseen ne ensi sijassa oppositioon. Jos RKP mahtuu hallitukseen 140 000 äänellä, miksei sinne kelpaisi keskusta 420 000 äänellä?

Keskustan sisällä tappion koki ennen kaikkea Juha Sipilän johtama kova oikeistolinja. Puheenjohtaja vaihtuu ensi syksynä, ja puolueen alkiolaisilla juurilla elää halu palata sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tielle. Se reitti voi yhtyä SDP:n johtamaan linjaan, mikäli neuvottelut johtavat tulokseen.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten talouslinjat ovat tällä hetkellä liian kaukana SDP:stä. Maahanmuutossa ja ilmastopolitiikassa perussuomalaiset kulkee omia polkujaan. Kokoomuksen ryhmän oikeistolaistumisesta on puhuttu vaalien jälkeen ja perussuomalaisten ryhmässä on suoranaista ääriajatteluakin.

Se politiikka, jota uudella punamullalla voitaisiin Suomessa tehdä, on vaihtoehdoista sittenkin yhtenäisin. Rinteen ja keskustankin päätös on rohkea: keskeistä on tavoiteltu poliittinen linja, ei jonkinlainen taktismatemaattinen valtapeli. Lähtökohtana on se, että äänestäjät kyllä palkitsevat sellaisen politiikan, jossa ennen vaaleja annetut lupaukset myös pidetään.

Jutusta on poistettu maininta RKP:stä yhtenä vaalivoittajista. RKP:n kannatus vaaleissa laski ja paikkamäärä pysyi samana. 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE