Politiikka

Antti Rinne vyöryttää: Hallitus ajaa kokoomuksen tavoitteita – ”Menneisyyden yhteiskuntaa, jossa jokainen pärjätköön omillaan”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

”On oikein, että tähän välikysymykseen vastaa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Niin vahvasti hallitus on ajanut kokoomuksen tavoitteita hyvinvointivaltion karsimisesta ja markkinamallisesta Suomea. Siis menneisyyden yhteiskuntaa, jossa jokainen pärjätköön omillaan ja jossa verorahat ovat yritysten voitonteon mahdollistajia. Yhteiskuntaa, jossa hyvinvointivaltio muuttuu yövartijavaltioksi.”

Näin väkevästi julistaa sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron välikysymyskeskustelussa pitänyt SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, joka esittää nyt konkreettisia toimia, joilla eriarvoistumisen kierteen voi kääntää.

”Jo viime kaudella koulutukseen kohdistuneet leikkaukset menivät liian pitkälle. Siksi kaikki puolueiden puheenjohtajat antoivat lupauksen olla leikkaamatta koulutuksesta. Ministeri Orpo, te olette pettänyt tämän lupauksen.”

Tämä olisi todellinen tasa-arvoteko.

Rinne kehottaa myös perumaan päätöksen, jolla hallitus rajasi subjektiivista päivähoito-oikeutta.

”Tuokaa eduskuntaan lakiesitys, jolla varhaiskasvatuksesta tehdään joidenkin vuosien kuluessa kaikille maksuton perusoikeus. Tämä on oikeudenmukaista, tasa-arvoa vahvistavaa ja julkisen talouden kannalta järkevää.”

Rinne arvostelee hallitusta menneisyyden politiikasta. Uutta tulevaisuutta tulisi hakea esimerkiksi oppivelvollisuusiän nostamisesta 18 vuoteen.

”Näin toisen asteen koulutuksesta tulee täysin maksuton, myös välineiden ja matkojen osalta. Tämä olisi todellinen tasa-arvoteko.”

Raha riittää, kun perutte hyvätuloisten ja varakkaiden veronkevennykset.

Nyt tarvitaan kehittämistä ja uudistamista, Rinne osoittaa edelleen ministeri Orpolle.

”Älkää leikatko Suomen ja suomalaisten tulevaisuudesta. Älkääkä kutsuko leikkauksia kehittämiseksi ja uudistamiseksi. Ministeri Orpo ja kokoomus – voimavarojen leikkaaminen heikentää, ei kehitä ja uudista.”

Rinne muistuttaa, että hallitus on heikentänyt hyvinvointivaltiota laajalla rintamalla ja lisännyt samalla eriarvoisuutta. Samalla hallituksella on valta korjata tilanne.

”Perukaa opintorahaleikkaus. Perukaa turvaverkkojen indeksileikkaukset ja esimerkiksi lääkkeiden omavastuun korotukset. Perukaa lomarahaleikkaukset julkisen sektorin ahkerilta ihmisiltä. Luokaa meidän esittämällä tavalla ohjelma, jolla parannetaan pieniä ja keskisuuria eläkkeitä saavien ihmisten toimeentuloa.”

”Raha riittää, kun perutte hyvätuloisten ja varakkaiden veronkevennykset. Se on oikeudenmukaista ja kääntää suunnan kohti parempaa Suomea.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat