Politiikka

Antti Rinteeltä vaatimus Juha Sipilälle – ”Miten käytäntö voi olla täysin hakusessa pääministerin asemassa olevalla?”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne toteaa Demokraatille, että on hämmentävää, miten pääministerin asemassa olevalla ihmiselle suomalainen selkeä esteellisyyskäytäntö näyttää olevan täysin hakusessa.

– Perinteinen ja normaali tapa esteellisyysasioissa virkamiehillä ja heihin rinnastettavilla poliittisilla päätöksentekijöillä on ollut se, että jos tulee edes mieleen, että voisi näyttää siltä, että on esteellinen tekemään päätöstä, silloin jäävätään itsensä. Se on ollut hyvä suomalainen käytäntö. Nyt näyttää siltä, että pääministerillä ei ole hallinnassa  se, että hänen asemaansa liittyy virkamiesten kaltainen esteellisyys, Rinne sanoo.

Hän ottaa kantaa yritysten Terrafame ja Chempolis sekä niiden ympärillä liittyviin rahoituskuvioihin ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) toimintaan niihin liittyen.

Rinne itse ei asetu tuomariksi siinä, onko Sipilä ollut esteellinen vai ei.

– Mutta jos on pienikin riski siitä, että näyttää että on tehty esteelisenä päätöksiä, silloin jäävätään itsensä, hän painottaa voimakkaasti.

”Jatkuvasti rimaa hipoen tai jopa alittaen.”

Rinteen mielestä pääministeri Sipilän toiminnasta syntyy tällä hetkellä kuva, että ”mennään jatkuvasti rimaa hipoen tai jopa sen alittaen”. Sen vuoksi hänellä on selkeä vaatimus pääministerille.

– Minun mielestä on nyt tärkeätä, että julkisen keskustelun rinnalla pääministeri myöskin esittää hyvin yksityiskohtaisesti sen, mitä kaikkea on tapahtunut, Rinne sanoo.

Tällä hän viittaa pääministerin lasten sijoitusyhtiö Fortel Investin kautta osaomistaman Chempolikseen ja siihen, että Fortum on ostanut sitä sekä Team Finlandin nimissä tehtyy vienninedistämismatkaan, jossa Chempolis oli mukana. Sipilä itse on kiistänyt, että hänen toimiinsa liittyisi jääviyttä.

Yksittäisenä esimerkkinä Rinne mainitsee sen, että siitä, onko Sipilä puhunut Intiassa Chempoliksesta ja millä tasolla.

Nyt Iltalehdessä englanninkielinen versio (raportti Sipilän matkasta) kertoi vastoin mitä hän on Suomessa sanonut, että hän on kuitenkin puhunut suoraan Chempoliksen hankkeesta Intiassa, Rinne hämmästelee.

– Kansalaisille on syntynyt nyt hyvin eopäselvä kuva, mikä pääministerin rooli on tosiasiassa ollut näissä kahdessa tapauksessa ja mitä pääministeri on käytännössä tiennyt.

Antti Rinne ei osaa ennakoida, mitä Sipilän nyt kulkeman tien päässä lopulta on.

– Vaatimus on se, että pääministeri hyvin seikkaperäisesti ja yksityiskohtaisesti selittää molempiin kokonaisuuksiin liittyvän oman toimintansa ja tietoisuuden, hän toistaa.

Rinne muistelee, ettei tällä tasolla (pääministeritasolla) olisi koskaan ollut vastaavankaltaisia epäselvyyksiä esteellisyyskysymyksiin liittyen.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat