Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Antti Rinteestä kertova kirja julki lokakuussa – Toimittaja-tietokirjailija: ”Yleisöllä on suoranainen oikeus tietää”

Lehtikuva
Pääministeri Antti Rinne (sd.).

Lokakuussa julkaistaan Antti Rinteen auktorisoitu elämäkerta. ”Antti Rinne – Koko tarina” on Lauri Nurmen ja Matti Mörttisen kirjoittama, julkaisijana Into Kustannus.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kirjoittavat kuvaavat teoksen olevan poliittinen aikamatka ja kertomus tavallisen oloisesta suomalaisesta ihmisestä sekä hänen työstään ja perheestään.

– Se on silti kaikkea muuta kuin tavallinen tarina.

Kirjailijat lupaavat kattavan kuvauksen Suomen uuden pääministerin taustasta ja tiestä läpi useiden asuinpaikkojen, monipuolisten työtehtävien ja tärkeimpien ihmissuhteiden.

– Kaikesta tästä koostuu henkilökuva johtamisen ammattilaisesta, jolle ominaisinta ovat nopeiden päätösten tekeminen, ihmisten ja arvojen kunnioitus sekä niukat voitot.

Rinne on Suomen seitsemäs sosialidemokraattinen pääministeri. Edeltäjät ovat Väinö Tanner, Karl-August Fagerholm, Rafael Paasio, Mauno Koivisto, Kalevi Sorsa ja Paavo Lipponen.

Kirjaan on haastateltu kymmeniä ihmisiä ja myös pääministeri Antti Rinnettä.

Kyseessä on siis niin kutsuttu auktorisoitu elämäkerta.

– Se tarkoittaa sitä, että siinä puhuu kohde itse, mutta ei kohde yksin. Sillä hankkeella ja lopputuloksella on aikanaan kohteen hyväksyntä, Matti Mörttinen selvittää Demokraatille.

– Olemme useissa otteissa Rinnettä haastatelleet. Tietenkin tämä uutisten dramatiikka on vaikuttanut kirjantekoprosessiinkin, Mörttinen sanoo ja viittaa Rinteen läpikäymään vakavaan sairastumiseen talvella.

– Etenkin kesällä olemme olleet tiiviissä ja erinomaisessa yhteistyössä pääministerin kanssa.

Kirjan nimi on varsin jykevä luvatessaan kertoa Rinteen ”koko tarinan”.

– Nimi varmasti lupaa paljon, mutta vastaavasti me kyllä lupaamme, että sisältö on sen lupauksen tasalla, Mörttinen vastaa.

Kirjan sisällöstä Mörttinen ei luonnollisesti vielä juuri hiisku.

– Niin kuin viime kirjaa (Sauli Niinistöstä) tehdessä sanoin, kirja ei ole tekemisen arvoinen jos se ei tuo esiin uutta tietoa tai taustoja tapausten kuluista. Uutta tietoa on tullut käytännössä kaikista vaiheista. Silti pitäisin inhimillisesti tärkeänä sitä, että kerromme myös koko elämäntarinaa.

Mörttinen huomauttaa, että ei Rinteestä tullut suomalaiselle julkisuudelle tuttu ennen kuin vasta ammattiliitto Pron puheenjohtajana.

– Ei hän ollut silloinkaan mikään nuori henkilö. Hän ehti tehdä aika paljon mielenkiintoisia asioita jo siinä vaiheessa, kun hän ei ollut tippaakaan julkisuuden henkilö.

Miksi teette Rinteestä kirjan juuri nyt?

– Jokainen johtava poliitikko ei synny hetkessä, vaan niin kuin kaikilla muillakin ihmisillä se on pitkän kehityskaaren, kasvun ja erilaisten vaikutusten tulos, mitä poliitikko päättäjänä lopulta on. Yleisöllä on suoranainen oikeus tietää, miltä taustoilta poliitikko on kehittynyt ja miltä hänen ajattelunsa muodostunut. Tätä pyrimme tuomaan mahdollisimman hyvin esiin.

Tuleeko kohuja?

– Minä en voi tietää. Kohujen logiikka ei ole minulle auennut, mistä ne lopulta syntyvät.

Millainen yhteistyökumppani Rinne on ollut kirjaprojektissa?

– Yhdellä sanalla erinomainen.

Toimittajien ja tietokirjailijoiden Lauri Nurmi ja Matti Mörttinen Into Kustannukselle tekemä kirja Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra ilmestyi syksyllä 2018.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
25.9.2020
Tänään kuultiin murheellista tietoa koronarokotteen aikataulusta – THL:n ylilääkäri torppaa nyt väitteen Demokraatille
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE