Politiikka

Anttila: Naiskato uhkaa — ”Puolessa Suomen kunnista Kiinan väestöjakauma”

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila sanoo, että maaseutujen elinvoima on ollut pitkälti emäntien harteilla.

— Siksi onkin huolestuttavaa, että yhä useampaa Suomen kuntaa uhkaa naiskato.

Tänään vietetään kansainvälistä maaseutujen naisten päivää. Anttila kertoo, että Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on peräti 155 kuntaa, joissa 20–29-vuotiaiden sukupuolijakauma oli vähintään yhtä epätasapainossa kuin Kiinassa, joka on tunnettu vinoutuneesta väestörakenteestaan.

— Suomen 313 kunnasta tämä on lähes puolet eikä kehitykselle näy loppua, sillä miesten ja naisten epäsuhta on vain kasvanut viime vuosina. Kymmenissä naiskadosta kärsivissä kunnissa on siis miehiä, jotka vastoin toiveitaan jäävät vaille puolisoa ja perhettä.

Anttila sanoo, että sukupuolijakauman tasapainottamiseksi sekä yksinäisyyden lieventämiseksi kunnilla tulisikin olla riittävät resurssit verkostoitumiseen. Myös koulutuspaikkoja mietittäessä olisi huolehdittava, että niitä on riittävästi myös kasvukeskusten ulkopuolella.

— Ennen kaikkea maatilojen kriisiin on löydettävä sekä taloudellisesti että sosiaalisesti kestävä ratkaisu, jolla turvataan maatalous elinkeinona ja ruuantuotannon omavaraisuus sekä katkaistaan maaseutuja uhkaava näivettyminen. Väestöpolitiikan ohella kyse on myös arvoista eli siitä, millaisina näemme maaseutujen arvon ja mahdollisuudet tuottaa koko Suomelle elinvoimaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat