MENY

Antton Rönnholm: Den här regeringen har inte kunnat spara

Kuva: Foto: Johan Kvarnström

– Oavsett vad de säger har regeringen inte lyckats med det som varit tanken, sade SDP:s partisekreterare Antton Rönnholm då han besökte Ekenäs socialdemokrater.

 

 

Partiavdelningen bad honom på tisdag kväll tala på ett öppet månadsmöte under rubriken “När faller regeringen?”. Det var en fråga han förstås inte kunde ha svar på, men han anslöt sig till skaran av analytiker som bedömer att det i varje fall finns en sannolikhet att det sker i förtid, i vår, någon gång efter presidentvalet.

 

Det avgörande är “sote-soppan”, alltså hur det går för den planerade vårdreformen som kopplats ihop med en landskapsreform. Det har länge pågått en politisk dragkamp inom regeringen där Centern absolut vill ha en landskapsreform och Samlingspartiet vill ha mer privatiseringar inom vården, vilket man väljer att kalla mer valfrihet. Antton Rönnholm konstaterade att frågan om regeringens stabilitet påverkas av en del kritiska uttalanden av några av Centerns veteranpolitiker. Alla i regeringen är inte nöjda med att Samlingspartiets politik i stora drag blivit regeringens politik, speciellt inte då det är statsministerpartiet Centern som fått ta smällarna för den förda politiken och sjunkit i opinionsundersökningarna som toppas av Samlingspartiet med ledande oppositionspartiet SDP på andra plats.

 

Rönnholm bedömde att ingenting dramatiskt i varje fall torde hända innan presidentvalet.

– Om valet går bra för Sauli Niinistö går det bra för Samlingspartiet som kan tycka att det vore bra att göra sig av med regeringen.

 

”Fel att attackera grundlagen”

Antton Rönnholm beklagade olika attacker mot och försök att underminera grundlagen. Det symboliskt tydligaste exemplet är Björn Wahlroos pamflett.

 

– De får det att framstå som om grundlagen vore problemet. I själva verket har det att göra med en regering som inte kan fatta beslut och nå enighet i reformer.

 

– Jag tror inte att Wahlroos är intresserad av regeringens beslutförmåga i sig. Det måste handla om pengar. De vill på olika sätt minska på fackets makt. Det är lockande tankar för herrarna.

 

Även om regeringen gjort nedskärningar och upprepat ett mantra om sparbehov påminde Rönnholm om att regeringen inte lyckats åtgärda den offentliga sektorns underskott.

 

– Oavsett vad de säger har de inte lyckats med det som varit tanken. Det går inte så bra trots debatt om att vi är för skuldsatta och måste spara. Den här regeringen har inte kunnat spara, det gjorde förra regeringen, på ett sätt som inte ökade inkomstskillnaderna, vilket denna gör, sade Rönnholm och visade diagram om hur de sex högsta decilerna gynnas av regeringens politik medan de minsta förlorar i inkomster. Källan var Nordea och förra regeringens politik hade motsatt effekt.

 

Enligt Rönnholm är detta viktigt på flera sätt.

 

– Finländare är intresserade av ojämlikhet.

 

Frågan är hur nästa regering kommer att se ut. Vad vill SDP? Skuggbudgeten för 2018, med satsningar på framför allt utbildning, säger mycket.

 

Den större visionen och mer konkreta målsättningar utarbetas hela tiden. Rönnholm berättade att hundratals partikamrater är involverade i olika arbetsgrupper.

 

Avslutningsvis berättade Rönnholm om Tuula Haatainens presidentvalskampanj och analyserade samtliga kandidaters kampanjer.

– De andras kampanjer är mörkblå, svarta, vita och bruna. Men folk vill ha värme i kampanjen och många vill rösta på en kvinna, men inte Huhtasaari och många har svårt att rösta på Vänsterförbundet. Så vi har en god chans. Jag var stolt över alla våra tre kandidater under primärvalet och nu är jag stolt över Tuula.

 

Rönnholm lyfte fram tre grundpelare i Haatainens kampanj: Den finska modellen, feministisk utrikespolitik och “Tuula lyssnar”.

 

– Att lyssna är viktigt för hela partiet. Vi måste lyssna. Många har en stark upplevelse att ingen lyssnar och då finns risken att de röstar högerpopulistiskt.

ÄMNESORD

Diskussion

Året som gått med Arbetarbladet

Finlands jubileumsår har varit minst sagt händelserikt även för SDP och ABL som önskar alla en fridfull Jul och gott nytt år och återkommer i januari! Men först är det dags för en sammanfattning.

Lue lisää

Diskussion

Lipponen om dagens språkpolitik: Det här är ohållbart!

Kuva: Foto: Johan Kvarnström

– Det är en minoritet som tycks bestämma, kommenterade Paavo Lipponen regeringens språkpolitik i samband med att den nya FSD-historiken diskuterades i Helsingfors på luciadagen.

Lue lisää

Furstenborg: Facket behövs!

Kuva: Foto: Henrik Helenius
Hagnäs torg med dess många fackförbundskontor är en mycket bekant plats för Jan Furstenborg.

Facket behövs nu och i framtiden. Fackföreningsrörelsen måste alltid också vara beredd att förnya sig. Man ska vara beredd att acceptera förnyelse men också själv skapa nytt. Det säger Jan Furstenborg, finlandssvensk facklig veteran och numera aktiv pensionär.

Lue lisää

Diskussion

Viktigt att låta finskspråkiga tala svenska

Kuva: Foto: Caroline Lång
Rebecca Åkers, ordförande för FSUD, ställde frågor kring svenskans historia, nutid och framtid till forskaren Kjell Herberts.

Det råa debattklimatet och domänförlusterna ser ut att hota svenskan i Finland. Finns det en överlevnad för tvåspråkigheten? Det diskuterades på ABL:s och FSUD:s evenemang ”Hotad? – en barkväll om finlandssvenskan”.

Lue lisää