Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Uutiset

Antton Rönnholm: Työväentalot ovat esimerkkejä joukon voimasta

Valtakunnallinen työväentalomuseo
Työväentalomuseon 50-vuotisjuhlan juhlapuheen piti SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Työväentalomuseon 50-vuotisjuhlaa vietettiin Riksussa sunnuntaina.

Jarkko Nissinen

Juhlapuheen piti taitavana puhujana tunnettu Suomen Sosialidemokraattisen puolueen puoluesihteeri Antton Rönnholm. Hän muistutti työväentalojen nousseen eri puolille Suomea vastaperustettujen työväenyhdistysten voimannäytteinä 1900-luvun alussa.

Ronnholm muistutti, että suuren osan niistä tehtävistä, joita varten talot aikoinaan on rakennettu, on ottanut hoitaakseen yhteiskuntajärjestelmistä nerokkain, pohjoismainen hyvinvointivaltio.

– Paradoksaalisesti se mitä me olemme tavoitelleet ja missä olemme onnistuneet, on tyhjentänyt tupiamme, puoluesihteeri Antton Rönnholm muistutti.

Mutta ei aivan kokonaan. Ei ihmisten kiinnostus politiikkaan ole kadonnut tai katomassa.

– Kiinnostus muuttaa muotoaan ja asiat, vaikka kulloinkin puhuttavat, vaihtelevat. Samalla tietysti politiikka ja puolue kilpailee ihmisten vähästä vapaa-ajasta. Siinä missä näytelmäkerho aiemmin toi väen yhteen talolle, sadat suoratoistopalvelut tuovat kaiken maailman viihteen ihmisen luokse oman kodin lämpöön. Tätä ei Pentikulmalla olisi uskottu.

Tuoreen jäsenkyselyn tulosten mukaan SDP:n jäsenet ovat yleisesti ottaen tyytyväisiä. He haluavat osallistua kokousten keskusteluun politiikasta paikallisesti, eli kysyntää yhteiselle työlle on, mutta avain on paikallinen toiminta.

– Nyt kysymme ihmisiltä yhä mitä sinulla on sydämellä. Ministerimme kiertävät kaikki Suomen kunnat, pidämme toimintapäiviä ja puolue jatkaa verkkoappi Kansalaispaneelin kehitystyötä. Meidän on oltava läsnä toistemme ja ihmisten arjessa. Politiikan on oltava läsnä.

Rönnholm muistutti, että työväentalot eivät loppujen lopuksi ole leveällä olevia seiniä tai korkeita kattoja. Ne ovat kulttuuriperimää, jonka ydin on muuta kuin taitavia hirsisalvoksia tai jo kuhmuuntuneita pinkopahveja. Niiden olemuksen ydin piilee yhteisöllisyydessä, ne ovat esimerkkejä joukon voimasta tehdä parempaa niin itselleen kuin muille.

Työväen Sivistysliitto TSL:n tervehdyksen juhlaan toi pääsihteeri Jouko Muuri. Hänen mukaansa sivistystyötä ja työväentaloja tarvitaan edelleen.

– Uudistuvin muodoin ja myös uusien yhteistyökumppaneiden kanssa. Ilman sitä ei hengenpimeys poistu. Ilman sitä eivät sivistyksen soihdut valaise kirkkaasti, Muuri sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE