Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Apteekkariliitto kohutusta verolahjasta: “Satuimme kuulumaan siihen ryhmään, jolle pyritään nyt antamaan jotain hyvää”

Apteekkariliiton puheenjohtaja Marja Ritala kertoo, ettei Apteekkariliitto ole ollut ajamassa opposition epäoikeudenmukaiseksi kritisoimaa yrittäjävähennystä.

– Ei, ei ole oltu sen kanssa tekemisissä, Ritala sanoo.

– Kyllähän me tiedettiin, että tällainen on tulossa, mutta eihän tämä meidän aikaansaannoksia sinänsä ole, hän toteaa.

Hallituksen suuntaan terveisiä tai kiitoksia Ritala ei halua kuitenkaan erikseen lähetellä.

– No miksi meidän erityisiä terveisiä tarvitsisi tästä mihinkään hallitukselle lähettää. Hallitus tekee niin kuin katsoo parhaaksi, ja yrittäjiä on kymmeniätuhansia, me olemme yksi pieni ryhmä siellä joukoissa, hän toteaa.

Yrittäjävähennyksen myötä yhteisöveron piiriin kuulumattomat henkilöyhtiöt saavat tuloistaan viisi prosenttia verotta. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on todennut, että hallituksen ajama uusi yrittäjävähennys kohdistuu kaikessa olennaisessa hyvin pieniin yrityksiin.

Eduskunnan tietopalvelun laskelman mukaan kuitenkin kahteen ylimpään tuloluokkaan kuuluvat yrittäjät saavat yrittäjävähennykseen varatusta 128 peräti 75 miljoonaa euroa. Heihin kuuluu esimerkiksi apteekkareita, lääkäreitä ja asianajajia.

Lisää aiheesta

Apteekkariliitto vetoa lääkesäästöihin.

SDP onkin ristinyt yrittäjävähennyksen “apteekkarivähennykseksi” ja puolueesta on tarjottu tilalle oikeudenmukaisempana toimenpiteenä yrittäjien arvonlisäverovelvollisuuden alarajan nostamista. Se kohdistuisi enemmän niihin, jotka aidosti kamppailevat toimeentulonsa kanssa.

Iltalehden mukaan esimerkiksi viime vuonna kolme Suomen eniten tienaavaa apteekkaria tienasi verotettavia tuloja yli miljoonan.

– Nettovarallisuudesta riippuen miljoonan euron yritystuloilla verotus kevenisi 17–29 000 euroa vuodessa, eduskunnan tietopalvelusta on kerrottu Iltalehdelle.

Apteekkariliitto puolestaan on tiedottanut, että “hallitus leikkaa rajusti apteekeilta” ja viitannut tiedotteessaan oppositiosta tulleeseen kritiikkiin.

“Yrittäjävähennys keventää apteekkareiden verotusta keskimäärin 5 700 euroa, mutta samalla hallitus leikkaa 134 miljoonaa euroa lääkkeistä. Lääkesäästöt kohdistuvat rajusti myös apteekkeihin ja leikkaavat apteekkien tuloksia keskimäärin 27 000 euroa, eli liki viisinkertaisesti sen, minkä yrittäjävähennys tuo”, liitto toteaa tiedotteessaan.

On lainsäätäjän asia miettiä oikeudenmukaisuuksia.

Apteekkariliiton puheenjohtaja Marja Ritala ei kuitenkaan ota kantaa kysymykseen, voiko sanoa, että yrittäjävähennys tulee apteekkareille tarpeeseen.

– En minä lähde kuvailemaan sitä mitenkään. Emme me ole olleet tässä hankkeessa mukana millään lailla. Me vain satuimme kuulumaan siihen ryhmään yrittäjiä, jolle pyritään nyt antamaan jotain hyvää, kun osakeyhtiömuotoisille (yrityksille) annettiin muutama vuosi sitten. Totean vain, että verotus kevenee keskimäärin reilu 5 000 euroa per apteekki ja sitten toisella kädellä meiltä otetaan lääkekorvaussäästöjen muodossa.

Yrittäjävähennyksen oikeudenmukaista kohdentumista siten, että vähemmän tienaavat yrittäjät olisivat saaneet enemmän kuin esimerkiksi apteekkari, Ritala ei kommentoi.

– Eiköhän se ole lainsäätäjän asia miettiä oikeudenmukaisuuksia. Että emme me lähde nyt sellaiseen kantaa ottamaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE