Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Apulaisoikeusasiamieheltä nuhteita koronakoordinaatioryhmästä: “Ei ollut lakiin perustuvaa toimivaltaa”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Oikeusasiamiehen mukaan Uudenmaan alueellisella koronakoordinaatioryhmällä ei ole ollut tartuntatautilakiin tai muuhunkaan lakiin perustuvaa toimivaltaa antaa ohjeita tai tehdä päätöksiä tartuntatautien torjunnan tarkoituksessa.

Demokraatti

Demokraatti

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin katsoo ratkaisussaan kanteluun ryhmän menetelleen vastoin perustuslakia ja tartuntatautilakia, kun se on antanut koronavirustestin kriteerejä koskevia ohjeita.

Asiasta kertoo kantelun tehnyt Matti Muukkonen Twitterissä.

– Pidän erittäin tärkeänä, että tartuntatautilakien torjuntatyössä noudatetaan tarkoin viranomaisten toimivaltuuksia koskevia tartuntatautilain säännöksiä, Sakslin sanoo päätöksesssään.

Sakslinin mukaan hänen saamansa selvitykset antavat Uudenmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän perustamisesta, kokoonpanosta ja toimeksiannosta puutteellisen kuvan.

– En ole voinut tutkia asiaa enemmälti osin sen vuoksi, että koordinaatioryhmän perustamisesta ei ole tehty kirjallista asettamispäätöstä, josta ilmenisivät työryhmän kokoonpano, toimivalta ja tehtävät.

Sakslin toteaa, ettei viranomaisilla voi olla sellaista julkisen vallan käyttämistä tarkoittavaa toimivaltaa, jolla ei ole nimenomaista tukea oikeusjärjestyksessä.

– Koordinaatioryhmällä ei siten ole ollut itsenäistä toimivaltaa antaa ohjeistusta. Toisaalta kukin ryhmän työhön osallistuva viranomainen on voinut käyttää sille laissa säädettyä oman tehtävänsä mukaista toimivaltaa.
Sakslin summaa, että ohjeistuksesta olisi tullut käydä selkeästi ilmi, että koordinaatioryhmän päätökset eivät ole oikeudellisesti sitovia päätöksiä vaan toimivaltaisten viranomaisten yhteistyössä syntyneitä konsensusnäkemyksiä, Sakslin toteaa ratkaisussaan.

https://twitter.com/MattiMuukkonen/status/1608444215998156804

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE