Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Apulaisprofessorina työnkuvaani kuuluu nykyään roskisten tyhjentäminen” – Yliopistoalan työtaistelun ensimmäinen erä käytiin Helsingissä

Pistelakko Helsingin yliopistossa tänään - Me olemme yliopisto! -mielenilmaus järjestettiin Helsingissä yliopiston edustalla.

Yliopistoalan työtaistelun ensimmäinen erä käytiin Helsingin yliopistossa keskiviikkona.

Vuorokauden mittainen lakko sulki melkein kaikki yliopiston toiminnot sen jälkeen, kun työnantajapuoli tiistaina hylkäsi sovittelija Janne Metsämäen jättämän sovintoesityksen.

Työntekijäpuoli oli jo hyväksynyt esityksen, joka sen mukaan olisi korottanut palkkoja hieman alle yleisen korotuslinjan.

Ellei työehtoneuvotteluissa päästä yhteisymmärrykseen, seuraavat lakkoaallot vyöryvät viikon kuluttua kuuden ja kahden viikon kuluttua seitsemän yliopiston yli.

Kolmas lakkopäivä vaikuttaisi myös lakkoon osallistuvien yliopistojen alaisten harjoittelukoulujen ylioppilaskirjoituksiin. Mahdollisena lakkopäivänä kirjoitusvuorossa on uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede ja terveystieto.

Turun normaalikoulun johtava rehtori Veli-Matti Hakanen sanoi STT:lle, että hän ei vielä ole varma, miten koulussa toimitaan jos lakko toteutuu.

– Lähtökohta on toki se, että teemme kaikkemme, etteivät nuoret joudu tästä kärsimään.
Hän totesi, että opettajat ovat lakon alaisia, kun taas muun muassa rehtoraatti on jätetty mahdollisen työtaistelun ulkopuolelle.

Lisää aiheesta

Hakanen sanoi, että on ikävää, ettei valtakunnallisia asioita saada sovittua määräajassa.

Hän kutsui työtaistelua valitettavaksi tilanteeksi kaikille osapuolille.

Olen lakossa, koska yliopisto on pistänyt meidät joustamaan jo monta vuotta.

Helsingin yliopiston henkilökuntaa oli kerääntynyt mielenilmaisuun Porthanian ulkopuolelle keskiviikkona. Sää oli aurinkoinen mutta hyinen, mielenosoittajat päättäväisiä.

– Olen lakossa, koska yliopisto on pistänyt meidät joustamaan jo monta vuotta. Ja nyt minä olen totally fed up. Nyt riittää, sanoi Anna Keski-Rahkonen, apulaisprofessori Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Keski-Rahkosen mukaan yliopiston henkilöstöä, tukipalveluja ja aputyövoimaa on viime vuosina leikattu niin rankalla kädellä, että tutkimustyön ja laadukkaan opetustyön edellytykset ovat muuttuneet kestämättömäksi.

– Minä toimin apulaisprofessorina, ja työnkuvaani kuuluu nykyään muun muassa roskisten tyhjentäminen, Keski-Rahkonen kertoi STT:lle.

Neuvottelut jatkunevat vielä tällä viikolla.

Ranskan kielen professori Mervi Helkkula osallistui hänkin mielenilmaisuun.

– Tämä lakko johtuu siitä, ettemme enää koe, että meitä arvostetaan työntekijöinä. Meitä ei oteta mukaan päätöksentekoon, meiltä ei kysytä mielipiteitä.

Helkkulan mukaan ongelmat tiivistyvät tunteeseen, että yliopistoväki nähdään pelkkinä rahanhankkijoina.

– Olisi tärkeää, että meitä arvostettaisiin tieteentekijöinä, että meidän perustyömme, opetus ja tutkimus, tulisi jälleen arvoon. Toivomme myös tiettyä vapautta tehdä työtämme.

Keskiviikon työtaistelu oli historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa myös professorit olivat Suomessa lakossa.

Työnantajia edustava Sivistystyönantajat sekä työntekijäpuolen pääsopijajärjestöt Juko, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja palkansaajajärjestö Pardia sanoivat keskiviikkona, että tarkkaa tietoa jatkosta ei vielä ole, mutta neuvottelut jatkunevat tällä viikolla.

Yliopistosektori on ollut sopimuksettomassa tilassa helmikuun alusta alkaen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE