Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

”Apulaisprofessorina työnkuvaani kuuluu nykyään roskisten tyhjentäminen” – Yliopistoalan työtaistelun ensimmäinen erä käytiin Helsingissä

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Pistelakko Helsingin yliopistossa tänään - Me olemme yliopisto! -mielenilmaus järjestettiin Helsingissä yliopiston edustalla.

Yliopistoalan työtaistelun ensimmäinen erä käytiin Helsingin yliopistossa keskiviikkona.

Vuorokauden mittainen lakko sulki melkein kaikki yliopiston toiminnot sen jälkeen, kun työnantajapuoli tiistaina hylkäsi sovittelija Janne Metsämäen jättämän sovintoesityksen.

Työntekijäpuoli oli jo hyväksynyt esityksen, joka sen mukaan olisi korottanut palkkoja hieman alle yleisen korotuslinjan.

Ellei työehtoneuvotteluissa päästä yhteisymmärrykseen, seuraavat lakkoaallot vyöryvät viikon kuluttua kuuden ja kahden viikon kuluttua seitsemän yliopiston yli.

Kolmas lakkopäivä vaikuttaisi myös lakkoon osallistuvien yliopistojen alaisten harjoittelukoulujen ylioppilaskirjoituksiin. Mahdollisena lakkopäivänä kirjoitusvuorossa on uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede ja terveystieto.

Turun normaalikoulun johtava rehtori Veli-Matti Hakanen sanoi STT:lle, että hän ei vielä ole varma, miten koulussa toimitaan jos lakko toteutuu.

– Lähtökohta on toki se, että teemme kaikkemme, etteivät nuoret joudu tästä kärsimään.
Hän totesi, että opettajat ovat lakon alaisia, kun taas muun muassa rehtoraatti on jätetty mahdollisen työtaistelun ulkopuolelle.

Hakanen sanoi, että on ikävää, ettei valtakunnallisia asioita saada sovittua määräajassa.

Hän kutsui työtaistelua valitettavaksi tilanteeksi kaikille osapuolille.

Olen lakossa, koska yliopisto on pistänyt meidät joustamaan jo monta vuotta.

Helsingin yliopiston henkilökuntaa oli kerääntynyt mielenilmaisuun Porthanian ulkopuolelle keskiviikkona. Sää oli aurinkoinen mutta hyinen, mielenosoittajat päättäväisiä.

– Olen lakossa, koska yliopisto on pistänyt meidät joustamaan jo monta vuotta. Ja nyt minä olen totally fed up. Nyt riittää, sanoi Anna Keski-Rahkonen, apulaisprofessori Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Keski-Rahkosen mukaan yliopiston henkilöstöä, tukipalveluja ja aputyövoimaa on viime vuosina leikattu niin rankalla kädellä, että tutkimustyön ja laadukkaan opetustyön edellytykset ovat muuttuneet kestämättömäksi.

– Minä toimin apulaisprofessorina, ja työnkuvaani kuuluu nykyään muun muassa roskisten tyhjentäminen, Keski-Rahkonen kertoi STT:lle.

Neuvottelut jatkunevat vielä tällä viikolla.

Ranskan kielen professori Mervi Helkkula osallistui hänkin mielenilmaisuun.

– Tämä lakko johtuu siitä, ettemme enää koe, että meitä arvostetaan työntekijöinä. Meitä ei oteta mukaan päätöksentekoon, meiltä ei kysytä mielipiteitä.

Helkkulan mukaan ongelmat tiivistyvät tunteeseen, että yliopistoväki nähdään pelkkinä rahanhankkijoina.

– Olisi tärkeää, että meitä arvostettaisiin tieteentekijöinä, että meidän perustyömme, opetus ja tutkimus, tulisi jälleen arvoon. Toivomme myös tiettyä vapautta tehdä työtämme.

Keskiviikon työtaistelu oli historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa myös professorit olivat Suomessa lakossa.

Työnantajia edustava Sivistystyönantajat sekä työntekijäpuolen pääsopijajärjestöt Juko, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja palkansaajajärjestö Pardia sanoivat keskiviikkona, että tarkkaa tietoa jatkosta ei vielä ole, mutta neuvottelut jatkunevat tällä viikolla.

Yliopistosektori on ollut sopimuksettomassa tilassa helmikuun alusta alkaen.

Maan hallitukselta vaaditaan välittömiä toimenpiteitä – tutulla lintulajilla huolestuttava kannanromahdus

Kuva: Pertti Rasp
Punasotka on pulassa. Edessä koiras- ja takana naaraslintu.

Suomen lintuyhdistysten edustajat vaativat BirdLifen kevätkokouksen julkilausumassa Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä erittäin uhanalaisen punasotkan pelastamiseksi.

Punasotka on siirrettävä metsästyslaista luonnonsuojelulailla rauhoitetuksi lajiksi. Lisäksi tarvitaan huomattavaa lisäpanostusta Suomen tärkeimpien lintukosteikkojen hoitoon.

Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen ja BirdLifen toteuttamien vesilintuseurantojen mukaan punasotka on vähentynyt jopa kymmenesosaan 1990-luvun puolivälistä.

Punasotkan taantumisen syyt löytynevät ensisijaisesti elinympäristöjen heikkenemisestä. Kosteikkojen umpeenkasvu on heikentänyt punasotkan elinolosuhteita ja särkikalojen runsastuminen lisännyt ravintokilpailua. Naurulokkien katoaminen monilta lintuvesiltä lienee lisäksi heikentänyt punasotkan pesimämenestystä, koska sotkat pesivät mielellään lokkiyhdyskuntien suojassa.

Punasotka kuuluu Suomessa edelleen vapaasti metsästettävien riistalintujen joukkoon. Vähenevän lintukannan metsästys ei BirdLifen mukaan ole koskaan kestävää. Vaikka metsästys ei olisikaan vähenemisen tärkein syy, vähenevälle lajille metsästys aiheuttaa tarpeetonta lisäkuolleisuutta. BirdLife vaatii punasotkan rauhoittamista ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.

Myös monet muut riistavesilintulajit ovat nykyään uhanalaisia. Punasotkan lisäksi tukkasotkan, nokikanan, jouhisorsan, haapanan ja heinätavin metsästystä pitäisi välittömästi rajoittaa. Metsästyskielto on BirdLifen mukaan kuitenkin vain välttämätön ensiapu ja vesilintulajien pesimäkantojen palauttaminen vaatii Suomelta huomattavaa panostusta tärkeimpien kosteikkojen, erityisesti Natura 2000 -verkoston lintuvesien hoitoon.

Punasotka on BirdLife Suomen vuoden lintu 2018. Vuoden lintu -hankkeessa kartoitetaan Suomen punasotkakannan nykyinen koko. Vielä 1990-luvun lopulla kanta arvioitiin 13 000 parin suuruiseksi. Suomen nykykanta on huomattavasti pienempi.

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat tänään Maarianhaminassa. Kokouksessa laadittiin punasotkan suojelutilanteen parantamista vaativa julkilausuma.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Raju ryöpytys ”Juhlaseminaari-Suomesta”: ”Ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea.”

Kuva: Nora Vilva
Tuomas Kurttila antaa palaa.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ei peittele syvää huolestumistaan siitä, mitä Suomessa on hänen mukaansa tapahtunut ja tapahtumassa tulevien vuosien aikana.

Kurttila avautuu lauantai-iltana Twitter-tilillään jopa poikkeuksellisen synkkänä. Hän toteaa ensin sen, että köyhien lasten määrä kasvussa.

Eikä sekään vielä riitä: nimittäin myös oppimistulokset ovat laskussa, Kurttila parahtaa. Hänen listansa on pitkä. Koulutuksen keskeyttäminen on kasvussa, ja syntyvyys on samalla laskussa.

Ei hyvältä näytä.

Kurttila tiivistää viestinsä.

”Suomen ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea. Juhlaseminaari-Suomessa todistellaan tosin aivan muuta – tietämättömyyttä vai tyhmyyttä?”, hän vielä kysyy.

Keskustelua aiheesta

Skinnari ryöpyttää Sipilää johtajuuden puutteesta – ”Julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat”

Kuva: Timo Sparf

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari arvostelee valtionyhtiö Veikkauksen johtajien palkankorotuksia. Hänen mukaansa valtionyhtiön johdon palkkakehitys herättää ihmetystä aikana, jolloin ihmisten palkkoja ja lomarahoja on leikattu. Asiasta kertoi tänään Taloussanomat.

– Kyllähän Veikkauspomojen suuret palkankorotukset näyttävät todella pahalta. Viime vuosina Sipilän hallitus on heikentänyt suomalaisten toimeentuloa. Julkisen puolen pieni- ja keskipalkkaisilta työntekijöiltä on leikattu palkkoja ja lomarahoja. Ja samaan aikaan valtionyhtiön johto saa 12 %:n korotukset. Tästä on kohtuus ja tolkku kaukana, Skinnari sanoo tiedotteessaan.

Skinnari arvostelee pääministeri Juha Sipilää saamattomuudesta ja johtajuuden puutteesta.

– Pääministeriltä on kuulunut toivotaan toivotaan -puhetta, mutta tekoja ei näy. Pieni- ja keskituloisten palkkoja Sipilä on halunnut leikata, mutta suurituloisille on annettu veronalennuksia ja pelkkä vetoomus leikata palkkojaan. Sipilä on puhunut yhteisistä talkoista, mutta suuripalkkaisia johtajia ne eivät kosketa.

– Johtajuus on hukassa ja se näkyy siinä, että julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat.

Keskustelua aiheesta

”Kokoomuksen pitää katsoa Kehä ykköstä kauemmas” – Orpo vastasi omiensa kritiikkiin

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi omiensa kritiikkiin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvaili puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella pitämässään puheessa, että ”viime aikoina on alkanut rynnistys sote-uudistusta vastaan”.

– Uudistuksen vastustajat ja epäilijät ovat havahtuneet siihen, että uudistus on menossa maaliin. Sen pitää mennä maaliin. Sen me olemme suomalaisille luvanneet, hän sanoi.

Puheessaan Orpo painotti omilleen voimakkaasti, että sote- ja maakuntauudistus on nyt vietävä maaliin, vaikka se ei ole täydellinen.

– Kyllä, kustannukset varmasti nousevat alkuvaiheessa. Niin käy, kun ihmiset pääsevät jonoista hoitoon. Tähän kokoomus on valmis. Kun perusterveydenhuolto toimii, pidemmällä aikavälillä saamme hillittyä kulujen kasvun.

Keskeinen tavoite lyhentää hoitotakuun aikoja 

Puheenjohtaja otti kantaa myös oman väen, muun muassa kansanedustaja Elina Lepomäen esittämään kritiikkiin.

– Jotkut omistakin joukoista haluavat sanoa, että ei valinnanvapaus toteudu. Minä vastaan heille, että kyllä toteutuu. Toiset sanovat, että joulukuussa peruutettiin liikaa erikoissairaanhoidon valinnanvapaudessa. Heille vastaukseni on, että ei peruutettu.

Orpo muistutti, että valinnanvapaus erikoistasolla on sidottu hoitotakuuseen, jota kokoomus haluaa lyhentää nykyisestä.

– Olen sitä mieltä, että kuusi kuukauttakin jonossa on liian pitkä aika. Kokoomuksen tavoite on lyhentää hoitotakuun aikoja. Se on yksi keskeisimpiä tavoitteitamme tulevaisuudessa.

Orpo on paljosta kiitollinen kokoomusvaikuttaja Jan Vapaavuorelle, mutta tämän julkinen kritiikki selvästi ärsyttää häntä.

– Maakuntahallintoa vastaan erityisen voimakkaita puheenvuoroja on käyttänyt Helsingin pormestari. En minä siitä ole yllättänyt, että Helsingin pormestari puhuu näin. Kokoomuksen pitää silti niin hallituksessa kuin eduskunnassa katsoa Kehä ykköstä kauemmas, hän sivalsi.

Orpon mukaan helsinkiläisten tai uusimaalaisten palvelut eivät uudistuksen myötä heikkene.

– Taloudellisesti ajatellen Uudenmaan maakuntarahoitus on plus-miinus nolla nykyiseen verrattuna, kun esimerkiksi Pohjanmaa häviää noin 250 euroa/asukas.

STT–SANNA NIKULA

Orpo tavoittelee jatkokautta kokoomuksen puheenjohtajana

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lähtee tavoittelemaan jatkokautta Turun puoluekokouksessa kesäkuussa. Orpo kertoi aikeestaan puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella.

– Minusta on ollut upeaa olla tämän joukkueen puheenjohtaja. Olen niin ylpeä teistä kaikista. Olemme tehneet yhdessä hyvää työtä. Minä haluan olla yhdessä teidän kanssanne viemässä Suomea ja kokoomusta seuraavan sadan vuoden matkan alkuun, hän sanoi puheessaan. 

Orpolla on kokoomusaktiivien vankka kannatus. Ylen kyselyyn vastanneista lähes 80 prosenttia ei toivo hänelle edes haastajaa puheenjohtajakisaan.