Ulkomaat

Arabiliitto vaatii Trumpia perumaan Jerusalemin tunnustamisen

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Yleiskuva Arabiliiton kokouksesta.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Yleiskuva Arabiliiton kokouksesta.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Yleiskuva Arabiliiton kokouksesta.

Arabiliitto vaatii Yhdysvaltoja perumaan Jerusalemin tunnustamisen Israelin pääkaupungiksi. Samalla se vaatii kansainvälistä yhteisöä tunnustamaan Palestiinan valtion, jonka pääkaupunki on Itä-Jerusalem.

Arabiliiton maat toteavat yhteisessä julkilausumassa, että Yhdysvallat on presidentti Donald Trumpin Jerusalem-päätöksen myötä vetäytynyt pois Lähi-idän rauhanprosessin tukijan ja välittäjän asemasta.

Arabiliitto suunnittelee vaativansa YK:n turvallisuusneuvostolta päätöslauselmaa, jossa Yhdysvaltojen päätös tuomiotaan kansainvälisten sopimusten vastaisena.

Arabiliiton maiden ulkoministerit kokoontuivat Kairoon hätäkokoukseen, jonka Jordania ja palestiinalaiset olivat kutsuneet koolle Trumpin Jerusalem-ilmoituksen vuoksi.

Kysymys Jerusalemin asemasta on yksi Lähi-idän rauhanprosessin vaikeimmista.

Trump tunnusti keskiviikkona virallisesti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Ilmoitus suututti muslimit ympäri maailmaa ja herätti maailmalla laajamittaista huolta Lähi-idän rauhanprosessin vaarantumisesta.

Kysymys Jerusalemin asemasta on yksi Lähi-idän rauhanprosessin vaikeimmista. Sekä Israel että palestiinalaiset pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan, ja kaupungissa on sekä juutalaisten että muslimien pyhiä paikkoja. Kansainvälinen yhteisö ei tunnusta

Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi vaan vaatii, että kysymys ratkaistaan neuvotteluin.
Israel valloitti Itä-Jerusalemin Kuuden päivän sodassa vuonna 1967. Kansainvälinen yhteisö ei ole koskaan tunnustanut Itä-Jerusalemia Israelin osaksi.

Palestiinalaisten tavoite on oma valtio, jonka pääkaupunki olisi Itä-Jerusalem.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat