Huvudnyheter

Årets FSD-höjdpunkt närmar sig – dags för livliga debatter och profilering inför valen

Jari Soini
Presidentkandidat Tuula Haatainen inleder den allmänpolitiska debatten på lördag då FSD samlas för kongress i Vasa.

Tal av Tuula Haatainen, en namnstark nordisk paneldebatt om vården och 19 angelägna motioner om stora och små steg mot en rättvisare värld och mycket mer står på programmet på FSD:s stundande kongress.

Johan Kvarnström

 

Det blir partidistriktets 104:e kongress som går av stapeln i Vasa inkommande veckoslut. Kongressombud från hela Svenskfinland samlas för att diskutera aktuella politiska frågor och dra upp den finlandssvenska socialdemokratins riktlinjer för framtiden.

 

– Vi hoppas att alla ska trivas, bli inspirerade, lära känna nya människor och få perspektiv på sitt eget kommunalpolitiska arbete, säger FSD:s verksamhetsledare Hildur Boldt som tillsammans med ombudsman Nils-Johan Englund givetvis håller i trådarna för alla arrangemang.

 

FSD:s styrelseordförande Viktor Kock är också entusiastisk.

 

– Kongressen är vad vi allihopa väntar på under året, jag väntar mig en livlig debatt. Det har kommit in många motioner och de är intressant allihopa. Det visar att FSD-fältet funderar aktivt på viktiga politiska frågor, säger Kock.

 

Kongresshandlingarna tyder på att det finns ganska stor enighet då ingen motion föreslås förkastas utan alla föreslås godkännas eller antecknas till kännedom. Givetvis finns det alltid gemensam uppfattning i stort, men i någon fråga av flera brukar åsikterna gå isär. I år är det svårt att i förväg skönja något sådant fall. Kock konstaterar att styrelsen nu omfattar alla motioner i varje fall i andan medan man kan vara av olika åsikter om en del formuleringar och betona olika aspekter i debatten.

 

Vad anser du i förväg vara viktigast på årets kongress?

– Det är viktigt att vi diskuterar hur vi ska forma politiken inom de närmaste två åren då vi väljer styrelse för två år. Det viktigaste är att vi kommer fram till hur vi ska jobba inför riksdagsvalet och ett eventuellt landskapsval.

 

– Det avgörande är vilka frågor vi ska driva. Den avgiftsfria småbarnspedagogiken kan bli av vikt. Åtminstone jag tänker diskutera den. Det är en fråga där vi i FSD har varit engagerade och lämnat in fullmäktigemotioner i fyra kommuner och fler är på gång. Det här kan man göra något åt i kommunerna. Man kan erbjuda mer än den lagstadgade servicen och då SDP har det som riktlinjer borde det gå att samarbeta i Svenskfinland för att nå detta.

 

Viktor Kock ser förstås också fram emot att höra SDP:s presidentkandidat inleda den allmänpolitiska debatten på lördag. Det blir en högklassig inledning som visar Haatainens engagemang i finlandssvenska frågor och antagligen vidare handlar mycket om säkerhetspolitik, bedömer Kock. Vad gäller säkerhetspolitik brinner han starkt för partistyrelsens ställningstagande att Finland borde underteckna FN-avtalet om kärnvapenförbud.

 

– Socialdemokratins åsikt är klar: massförstörelsevapen kan inte föra något gott med sig. Finland och Sverige borde göra gemensam sak i frågan, säger Viktor Kock.

 

Kongresskrydda nummer ett: personval

 

Kock har – som ABL tidigare rapporterat – klargjort att han ställer sig till förfogande för ytterligare två år som styrelseordförande. Han understryker att kongressens viktigaste fokus inte är personval men att dessa givetvis alltid är en spännande krydda.

 

Senast skedde en stor förnyelse i styrelsen. Kock konstaterar att det tog ett tag att finna alla arbetsformer för den nya styrelsen och nya verksamhetsledaren. Efter en inkörningsperiod kom man ändå väl igång och önskar fortsätta bygga vidare.

 

– Jag tycker vi har nått ett välfungerande samarbete och att vi har hittat former för att få fram FSD:s politik. Jag och vice ordförande Anette Karlsson är beredda att fortsätta med respektive uppdrag, men det är förstås alltid positivt om det kommer motkandidater. Det är bra för demokratin. Uppdraget som styrelseordförande är den mest åtråvärda posten inom finlandssvensk socialdemokrati så det vore bra med flera kandidater, säger Kock.

 

Anette Karlsson bekräftar att hon ställer sig till förfogande för uppdraget som vice ordförande igen och ser fram emot en intressant kongress.

 

– Jag har en god känsla inför kongressen och ser fram emot samtidsdiskussionen. Allra mest väntar jag på allas åsikter, vad våra medlemmar lyfter fram, samt alla tal med framtidsutsikter, fräscha idéer och tankar. Sådana har vi alltid haft, säger Karlsson.

 

Hon konstaterar att motionerna, som vi ska återkomma till, handlar om allt från värdefrågor till mer regionala ärenden. Förutom motionerna är det enligt Karlsson viktigt att på kongressen ventilera frågor om budgetarbetet i kommunerna och viktiga framtidsåtgärder inom kommunerna. Tankeutbyte från andra regioner ger ofta nyttiga perspektiv på det egna lokalpolitiska engagemanget.

 

Samtidigt är nu enligt Karlsson rätt tid att lyfta fram alla känslor om partiets framtid. En andraplats i senaste gallupen lämnar rum för förbättring för det ledande oppositionspartiet.

 

– Det är klart att vi siktar högre. Vi behöver en nordisk framtidsdebatt och kan se hur våra kamrater i Sverige gör. Människor behöver ny tro på att man kan göra annorlunda än regeringen. Socialdemokraterna i Sverige har lyckats visa att man kan gå en annan väg. Men det var samma sak där, medan Alliansen var vid makten i åtta år hade socialdemokraternas alternativ svårt att få gehör. Människor tappade tron på alternativ. Nu ser de, med en socialdemokratisk regering, att saker kan göras på ett annat sätt, säger Karlsson om skillnaderna mellan finsk borgerlig och svensk socialdemokratisk regeringspolitik, som ABL skrivit om här.

 

Även om Kock och Karlsson ställer upp för återval har andra i styrelsen mer och mindre definitivt sagt att de tackar för sig efter denna pågående period.

 

På kongressen väljs dessutom ordförande för FSD:s fullmäktige för åren 2018-2019 och fullmäktigeledamöter för samma period.

 

Historik och debatt

 

Under kongressen i Vasa kommer man även att kunna få en förhandspresentation av nya FSD-historiken Med djärva tankar av Alf-Erik Helsing. Historiken har kommit från tryckeriet och utgivningen ska firas och uppmärksammas i november. Men redan på kongressen kan man köpa sig ett exemplar av verket som inom snar framtid ska presenteras ingående av ABL.

 

På söndag förmiddag blir det som nämnt vårddebatt med en nordisk panel. Den består av kommunförbundets teamledare Sandra Bergqvist, svenska riksdagsledamoten Pyry Niemi och SAMAK:s generalsekreterare Jan-Erik Støstad som är aktuell med finska översättningen av sin bok En fjerde vei for velferden. Den heter Parempaa palvelua! på finska.

 

Vad gäller motionerna kan konstateras att flera handlar om grundläggande trygghet som samhället måste värna om. Rubrikerna på motionerna från Åbo Socialdemokrater ger en fingervisning om fokuset: Utveckla en “framtidsgaranti”, Alla borde ha möjlighet att dra ett strå till stacken. Vidare har både Vasa svenska socialdemokrater och Helsingfors svenska arbetarförening lämnat in motioner om växande matköer.

 

Vidare kan nämnas en motion om behovet av ett nytt förlossningssjukhus i Nyland (Vanda svenska socialdemokrater), en motion om att robotar inte kan ersätta människor i vården (Jakobstads Svenska Arbetarförening), en motion om att förbjuda sexköp (Korsholms socialdemokratiska förening). En liknande motion som den sistnämnda har redan godkänts på en tidigare kongress.

 

Motionerna är i mångt och mycket väldigt konkreta och handlar om allt från Posten till fyrverkeripjäser, från civiltjänstgöringens roll till kustfiske, från vikten av att använda gödsel som bränsle i stället för avfall till cykling och vägnät.

Samtliga kongresshandlingar och mer detaljerat program hittar du via denna länk.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE