Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Arhinmäki vaatii alipalkkauksen kriminalisointia – ”On vaikea nähdä syytä, miksi yksikään rehellinen toimija vastustaisi”

iStock
Mansikkatilalla työskennelleiden kausityöntekijöiden työolot nousivat viikonloppuna julkisuuteen. Kuvituskuva.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki esittää alipalkkauksen kriminalisoinnin kirjaamista lakiin.

Demokraatti

Demokraatti

Arhinmäki viittaa tiedotteessaan alkukesästä julkisuuteen nousseisiin vakaviin ongelmiin palkkauksessa ja työoloissa muun muassa mansikkatiloilla. Aiemmin myös telakka-alalta on kerrottu kolmen euron tuntipalkoista, Arhinmäki kertaa. Esimerkit osoittavat kansanedustajan mukaan, että työehtojen puolustamiseen tarvitaan nykyistä järeämpiä keinoja.

– Kuumassa kesässä on jäätävää, että vielä 2020-luvulla on edelleen yrityksiä, jotka jäävät kiinni kolmen euron tuntipalkoista ilman, että minkäänlaisia seuraamuksia syntyy. Niitä yrityksiä, jotka eivät toimi yhteisten sääntöjen mukaan, tulee rangaista asianmukaisesti. Alipalkkaus tulee kriminalisoida ja työehtojen valvontaan saada lisäresursseja, hän vaatii tiedotteessa.

Hänen mielestään uudistusta vastustavien olisi nyt “syytä tulla ulos ja kertoa kantansa”.

– Minun on vaikea nähdä mitään syytä, miksi yksikään rehellinen toimija vastustaisi alipalkkauksen kriminalisointia, Arhinmäki sanoo.

Kansanedustaja Arhinmäen mukaan suuri osa yrityksistä toimii vastuullisesti ja pyrkii aktiivisesti torjumaan harmaata taloutta. Hän katsoo, että työntekijöiden lisäksi alipalkkauksesta kärsivät vastuullisesti toimivat yritykset ja laajemmin koko yhteiskunta.

Arhinmäen mukaan tarvitaan vahvempaa lainsäädäntöä ja asianmukaisia sanktioita, jotta työntekijöiden hyväksikäyttö saadaan loppumaan.

– Alipalkkaus tulee kriminalisoida myös, jotta kaikki yritykset ovat samalla viivalla. Sääntelyn on ulotuttava myös laajoihin alihankintaketjuihin, hän vaatii.

Arhinmäki kertaa, että hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallitus tulee selvittämään uusia keinoja tahalliseen tai törkeän huolimattomaan alipalkkaukseen puuttumiseksi, esimerkiksi hallinnollisten sanktioiden keinoin.

– Alipalkkauksen kriminalisointi auttaisi korjaamaan työelämän räikeimpiä epäkohtia. Kriminalisoinnin lisäksi resursseja tarvitaan lisää työehtojen etukäteis- ja jälkikäteisvalvontaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE