Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Arkkiatri perussuomalaisten tuulivoimaväitteistä: Agendaksi ottaminen ilman tietoa ei reilua

Perussuomalaisten puoluetoimistolla järjestettiin tällä viikolla tilaisuus, jossa otettiin voimakkaasti kantaa tuulivoiman väitettyihin terveyshaittoihin. Puhetta on säestetty sillä, että jopa lepakkoja räjähtelisi tuulivoimaloiden lähellä.

Perussuomalaisten puoluetoimistossa työmies-tittelillä työskentelevä Matti Putkonen on lähestynyt Iltalehden tietojen mukaan asiassa myös puolueensa kunnanvaltuutettuja. Putkosen sähköpostin mukaan sairastumiset ja pakkoevakkoon lähtemiset ovat tosiasioita. Tuulivoimaloiden infraäänet uhkaisivat jopa 650 000 suomalaisen terveyttä.

Tuulivoimaan liittyvät väitteet ovat tulleet vastaan myös arkkiatri Risto Pelkosta. Hän kertoo saaneensa asiasta joskus sähköpostia ja koettaneensa selvitellä, mistä on kyse.

– Mitään tieteellisesti tutkittua tietoa siitä ei ole, että heikkonenergiaisella äänellä, joka ei kuulu, olisi jotain terveysvaikutuksia. Missään ei ole näyttöä, että siitä olisi haittaa, Pelkonen sanoo.

Hänen tietojensa mukaan systemaattisesti pitkällä aikavälillä asiaa ei ole kuitenkaan tutkittu. Hän toteaa ettei ole alan asiantuntija ja luottaisi itse muun muassa aivo- ja kuulotutkijoiden arvioihin.

Esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuuden mukaan työmies Putkonen on sanonut, että tuulivoimalat ovat aiheuttaneet lähellä asuville muun muassa sydänoireita.

Tieteellinen, ei poliittinen kysymys.

Lisää aiheesta

Arkkiatri Risto Pelkonen uskoo, että tapa, jolla perussuomalaiset ovat tuoneet asiaa esiin, voi aiheuttaa ja aiheuttaakin ihmisissä pelkoa ja myös sairastumista. Tässä mielessä se on hänen mielestään vastuutonta.

Jos se on vastuutonta ja aiheuttaa ihmisten sairastumisia, pitäisikö puolueen lopettaa tämä?

– Ei ole minun päätettävissä, mikä lopetetaan ja mikä ei. Mutta jos tällainen ajatus tai epäluulo on olemassa ja se koskettaa aika suurta osaa ihmisiä, pitäisi yrittää selvittää, mitä siitä tiedetään, Pelkonen toteaa.

Tämä on hänen mukaansa kuitenkin tieteellinen eikä poliittinen kysymys.

– Minun mielestä, jos otetaan agendaksi sellainen tieto, johon ei ole perusteita, se ei ole reilua eikä hyväksyttävää. Jos jotain asiaa ruvetaan ajamaan, siitä täytyy olla jonkinnäköistä tietoa, hän kommentoi perussuomalaisten toimintaa.

Mitä sitten jää jäljelle, jonka puolesta puolue voi toimia? Arkkiatrin mielestä puolue voi halutessaan ottaa agendakseen sen, että ajaa asian parempaa tutkimusta eli että tieteilijät selvittäisivät asian entistä paremmin. Tämä kohta oli myös Putkosen papereissa esillä, kun teemaa tällä viikolla puoluetoimistolla esiteltiin.

– Ennen kuin ruvetaan mitään selvittämään, täytyy olla joku hypoteesi, että tämä vaikuttaa ja olettamus, mihin se perustuu. Sitten katsotaan, mitä asiasta tiedetään. Jos vaikuttaa tärkeältä asialta, sitten tutkitaan. Näinhän se yleensä menee, kun järkevällä tavalla toimitaan, Risto Pelkonen selvittää tutkimuksellisia periaatteita.

Jos ei ole tutkittua tietoa, arkkiatrin mukaan ei voi myöskään perustella esimerkiksi, että tuulivoima olisi vaarallista ja se ei olisi järkevä ratkaisu energiatalouteen.

Oireet ovat olemassa, se on todellisuutta.

Arkkiatri Risto Pelkonen muistuttaa, että ihmisten oireet ovat aina todellisia ja niihin on suhtauduttava vakavasti. Oireen olemassaolo ei kerro kuitenkaan vielä sitä, mistä ne voivat johtua. Jos jokin ihminen tai ryhmä sanoo, että oire johtuu jostakin, se ei ole vielä tieteellisesti osoitettu totuus.

– Oireet ovat olemassa, ne ovat ihmisten todellisuutta. Se onko näillä matalaenergiaisilla äänillä merkitystä emme tietä, mutta mitään tieteellistä näyttöä siitä ei tällä hetkellä ole olemassa. Voiko se olla matalaenergiainen ääni, se voidaan tutkia.

– Miten asia ratkaistaan. Ei ainakaan niin, että puolue tekee päätöksiä. Se pitäisi antaa asiantuntijoiden tehtäväksi. Jos tällaista ilmiötä epäillään ja jos tuntuu todennäköiseltä että yhteys voisi olla, se pitää tutkia.

Demokraatin tällä viikolla eduskunnassa tavoittama perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho kieltäytyi kommentoimasta tuulivoima-asiaa Demokraatille viitaten sen olevan esillä puoluetoimistossa. Lausuntoja ei herunut, vaikka hänelle muistutti puolueen varapuheenjohtajan Leena Meren olleen puoluetoimistossa Putkosen kanssa tuomassa asiaa julkisuuteen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toteutti sosiaali- ja terveys -ministeriön rahoituksella vuosina 2015–2016 kyselytutkimuksen yhdeksällä tuulivoima-alueella. Siihen voi tutustua tästä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE