Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Arkkipiispa Kari Mäkisestä kotouttaminen on yhteinen tehtävä: ”Ei tänne tule enkeleitä, emmekä me ole enkeleitä”

Jari Soini
Kari Mäkisestä suomalaisilla on nyt iso haaste oppia näkemään asioita myös turvapaikanhakijoiden näkökulmasta.

Arkkipiispa Kari Mäkinen on huolissaan, että myös Suomessa maahanmuuttokriittinen ja epäluulon sävyttämä puhetapa alkaa olla yhä hyväksytympää. Ihmisten mieliin pesiytyy vaivihkaa ajatus, että yhteen ihmisryhmään kuuluukin suhtautua niin.

Virpi Kirves-Torvinen

Muisti eurooppalaisen historian tapahtumista tuntuu olevan lyhyt. Hän kritisoi sitä, että jotain ihmisryhmää olisi syytä pitää jo lähtökohtaisesti epäilyttävänä.

– Katupartiot herättävät minussa sen kaltaisia reaktioita, että näin lisäämme turvattomuutta emmekä turvallisuutta, Mäkinen sanoo Demokraatin haastattelussa.

Arkkipiispa muistuttaa, että nykyinen turvapaikanhakijatilanne on asia, joka ei ole väistymässä. Suomalaiset eivät voi ummistaa siltä silmiään tai sulkea rajojaan, vaikka kuinka haluaisivat.

– Turvapaikanhakijoiden tulo tulee tavalla tai toisella muuttamaan suomalaista todellisuutta. Tämä ei ole ensisijaisesti turvallisuuskysymys eikä ongelma, josta pitäisi päästä eroon. Meillä on yhteinen vaativa tehtävä.

Mäkinen kiittelee poliisin ja maahanmuuttoviranomaisten toimintaa. Hänestä rikoksesta kuuluu sama rangaistus, oli kyse kantasuomalaisesta tai turvapaikanhakijasta. Mäkisestä on turha ajatella, että Suomeen tulisi vain hyviä ihmisiä. Tänne tulee koko kirjo.

– Ei tänne tule enkeleitä, emmekä me ole enkeleitä, hän kiteyttää.

Lue lisää torstain 18.2. Demokraatista Kari Mäkisen ajatuksista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE