Kotimaa

Arkkipiispalta vihreää valoa samaa sukupuolta olevien vihkimiselle – ”Kirkko ei siihen kaadu”

Vesa-Matti Väärä
Vesa-Matti Väärä
Vesa-Matti Väärä

Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispan Kari Mäkisen mukaan kukaan ei voi tällä hetkellä varmuudella sanoa, mitä avioliittolain muutoksesta kirkossa lopulta seuraa. Ajatus, että kaikki säilyy kirkossa ennallaan, on hänen mukaansa epärealistinen.

Arkkipiispa ennakoi, että papit kantavat tässä tilanteessa vastuutaan palvella samaa sukupuolta olevia pareja eri tavoin. Toiset hyödyntävät kirkkokäsikirjan sovellettavissa olevia osia vähemmän, toiset enemmän, lähentyen käytännössä avioliiton siunaamista.

Papin tehtävä on palvella ihmisiä, ei omia tai muiden kirkkopoliittisia päämääriä.

On myös pappeja, jotka omantunnonsyistä eivät palvele samaa sukupuolta olevaa avioparia. Tällöin Mäkisen mukaan vastuullista on ohjata sellaisen papin luo, jolle palveleminen tässä tilanteessa on luontevaa.

Kirkko ei hänen mukaansa kaadu myöskään siihen tilanteeseen, jossa pappi omantuntonsa ohjaamana toimittaa avioliittoon vihkimisen ohjeista huolimatta.

– Omasta puolestani haluan vedota, ettei kenenkään avioliittoa asetettaisi kirkkopoliittisen demonstraation tai kamppailun välikappaleeksi. Papin tehtävä on palvella ihmisiä, ei omia tai muiden kirkkopoliittisia päämääriä.

– Toivon, että keidenkään avioliitto ei joudu kirkkopoliittisen kamppailun jalkoihin myöskään siten, että siihen liittyvästä juhlasta muiden toimesta tehdään oikeus- tai kanteluprosesseja, Mäkinen sanoi piispainkokouksen avajaispuheessaan Helsingissä keskiviikkona.

Avioliittolain muutos tulee voimaan 1. maaliskuuta.

Samaa sukupuolta olevien kirkollinen vihkiminen ei ole nykytilanteessa mahdollista. Tosin useat papit ovat julkisesti ilmoittaneet vihkivänsä myös samaa sukupuolta olevia kirkon virallisesta linjasta huolimatta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat