Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Arktisen politiikan mahdollisuuksia ei saa hukata

Suomen kaksivuotinen puheenjohtajuus Arktisessa neuvostossa alkoi toukokuussa.

Arktinen alue on herättänyt mielenkiintoa kansainvälisissä toimijoissa alueen luonnonvarojen kuten öljyn, maakaasun ja mineraalien vuoksi. Luonnonvarojen hyödyntäminen ei kuitenkaan ole helppoa herkän arktisen luonnon sekä alkuperäiskansojen oikeuksien näkökulmasta.

Arktinen alue tarjoaa paljon taloudellisia mahdollisuuksia, jotka osaltaan voisivat tukea alueen kehitystä. Potentiaalit digitalisaatioon, kuten e-palveluiden kehittämiseen, kiertotalouteen ja arktisen alueen olosuhteiden tuomiin mahdollisuuksiin kuten kylmäosaamiseen, jossa Suomella on paljon menestymisen mahdollisuuksia.

Suomella on nyt näyttämisen paikka.

Jäämerenrata ja Suomen jäänmurtajaosaamisen vahvistamisen ja hyödyntämisen olisi hyvä näkyä Suomen agendalla puheenjohtajuuskaudella. Pohjoisessa toimineen Barents-keskuksen lakkautaminen maaliskuussa 2017 oli pettymys. Suomen tulisi vakavasti harkita vastaavanlaisen keskuksen perustamista. Se tukisi koko Suomen liike-elämän ponnisteluja, ei ainoastaan Barentsin alueella vaan myös laajemmin arktisella alueella.

Suomella on nyt näyttämisen paikka arktisen politiikan keskiössä. SDP on esittänyt useita elinkeinopoliittisia hankkeita, joita Suomen puheenjohtajuuskaudella tulee edistää.

Tällainen on esimerkiksi Koillisväylän tietoliikennekaapelihanke, jonka toteuttamisella ei ole olemassa poliittisia esteitä, mutta toteutuakseen se tarvitsee poliittista tahtoa. Arktisen neuvoston puheenjohtajuus tarjoaa hyvän mahdollisuuden nostaa aihetta esiin kansainvälisessä yhteisössä. Toteutuessaan kaapelihankkeella olisi positiivisia talousvaikutuksia.

Lisää aiheesta

Suomen on otettava johtajuus arktisissa asioissa Euroopassa. Pohjoinen ulottuvuus oli aikoinaan tärkeä avaus, ja siitä tulee syksyllä 2017 kuluneeksi 20 vuotta. Suomen ei pidä tyytyä kommentoijan rooliin, vaan sen tulee olla aktiivinen aloitteentekijä, ja arktisessa politiikassa Pohjoisen ulottuvuuden nostaminen uudestaan tärkeään roolin olisi toimiva osa uutta, aloitteellista Eurooppa-politiikkaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE