Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Armahdus maahanmuuttajalapsille, 1,5 biljoonaa dollaria liikenneverkoon – Trump pyrki yhdistämään kansaa vuoden tärkeimmässä puheessaan

Presidentti Donald Trumpin pyrkimys kahtia jakaantuneen kansansa yhdistämiseen alkoi hienosti. Hän puhui Yhdysvaltoja viime vuonna koetelleista luonnonkatastrofeista ja nosti esiin sankareita, joka olivat auttaneet katastrofien uhreja.

Sankarit saivat valtavat aplodit koko yleisöltä, joka oli kokoontunut kuulemaan presidentin vuotuista puhetta liittovaltion tilasta. Se jäi kuitenkin lähes puolitoistatuntisen puheen ainoaksi kohdaksi, jolle osoittivat laajasti suosiotaan niin republikaanit kuin demokraatitkin.

Trump jatkoi kehumalla sitä, miten puoluepoliittiset sotakirveet haudattiin viime vuonna, kun kongressiedustaja Steve Scalisea oli ammuttu.

– Mutta ei riitä, että tulemme yhteen tragedian kohdatessa. Tänään vetoan meihin kaikkiin, jotta asettaisimme erimielisyytemme syrjään, etsisimme yhteistä säveltä, kutsuisimme esiin kaiken sen yhtenäisyyden, jota tarvitsemme palvellaksemme kansaa, jota palvelemaan meidät on vaaleilla valittu, hän sanoi.

Tässä kohtaa muun muassa demokraattiryhmän johtaja Nancy Pelosi pysyi päättäväisesti tuolillaan.

Myöhemmin puheeseen tuli jo mukaan piilopiikittelyä. Ylistäessään maanmiestensä isänmaallisuutta Trump mainitsi, että amerikkalaiset seisovat ylpeinä kansallislaulun soidessa.

Näennäisen harmiton kommentti oli viittaus mustiin urheilijoihin, jotka osoittavat mieltään rotujen epätasa-arvoa vastaan polvistumalla kansallislaulun aikana. Trump ja hänen ydinkannattajansa eivät protestia hyväksy.

Lisää aiheesta

Presidentti vaikutti tärkeässä puheessaan pitäytyvän käsikirjoituksessa.

Arvaamattomana tunnettu presidentti vaikutti tärkeässä puheessaan pitäytyvän puheenkirjoittajiensa huolella laatimassa käsikirjoituksessa.

Puheen sävy oli merkittävästi toisenlainen kuin Trumpin virkaanastujaispuhe, jossa hän luonnehti isänmaansa senhetkistä tilaa verilöylyksi, tai presidenttiehdokkuuden vastaanottamispuhe, joka sai Yhdysvallat kuulostamaan sota-alueelta.

Trump mainitsi lukuisia kertoja sanan rakkaus ja käytti paljon aikaa hymyilemällä ihailevasti lukuisille sankareille, joita hän oli perinteisen tavan mukaan kutsunut vieraakseen kuulemaan puhettaan.

Silti mukana oli myös vaalikampanjasta tuttuja tummia sävyjä. Trumpin vieraina salissa oli myös jengiläisten murhaamien teini-ikäisten ystävysten vanhemmat, jotka amerikkalaiseen tapaan suostuivat seisomaan itkien koko maailman katseen alla, jotta presidentti saisi tukea maahanmuuttopolitiikalleen.

Myös Yhdysvaltojen ykkösviholliseksi nousseen Pohjois-Korean hallinnon kauheutta Trump havainnollisti yksilöiden tarinoiden kautta.

Salissa istuivat myös Pohjois-Koreassa vangiksi joutuneen ja sittemmin kuolleen amerikkalaispojan vanhemmat ja pohjoiskorealainen loikkari, jonka koskettavan selviytymistarinan Trump kertoi yksityiskohtaisesti.

Lisäksi presidentti otti kantaa Pohjois-Korean kiihtyviin asetesteihin.

– Pohjois-Korean harkitsematon ydinohjusten tavoittelu saattaa hyvin pian uhata kotimaatamme, Trump varoitti.

– Kohdistamme Pohjois-Koreaan maksimaalista painostusta estääksemme tätä (uhkaa) koskaan tapahtumasta, hän lisäsi.

Puheessaan Turmp ei tehnyt suuria ulko- ja turvallisuuspoliittisia avauksia. Käynnissä oleviin Venäjä-tutkimuksiin Trump ei myöskään viittannut.

Terroristit tulee voida luokitella vihollistaistelijoiksi ja vangita.

Puhe sisälsi myös yhden varsinaisen uutisen: Trump kertoi antaneensa juuri ennen puheensa aloittamista presidentin määräyksen pitää auki pahamaineinen Guantamon terroristivankila Kuubassa.

Hän sanoi, että terroristit tulee voida luokitella vihollistaistelijoiksi ja vangita.
Muuten puhe keskittyi totutun tavan mukaan presidentin hallinnon kuluneen vuoden saavutusten kehumiseen ja tulevan vuoden suuntaviivojen hahmottelemiseen.

Tulevan vuoden poliittisiksi tavoitteikseen Trump nimesi reseptilääkkeiden hinnan laskemisen, kansainvälisten kauppasopimusten uusiksi neuvottelemisen, huonokuntoisen liikenneverkon kunnostamisen, vankilajärjestelmän uudistamisen ja rajaturvallisuuden vahvistamisen. Esimerkiksi infrastruktuurihankkeisiin Trump ilmoitti vaativansa 1,5 biljoonan dollarin rahoitusta.

Armahdus 1,8 miljoonalle lapsena laittomasti maahan tulleelle.

Trump sanoi hallintonsa laatineen maalle myös nelikohtaisen, kansallista turvallisuutta kohentavan maahanmuutto-ohjelman.

Maahanmuutto-ohjelma avaa Trumpin mukaan tien kansalaisuuteen 1,8 miljoonalle lapsena laittomasti maahantuodulle siirtolaiselle.

Ohjelma sisältää myös muurin Yhdysvaltain etelärajalle ja rajoituksia perheiden oleskelulupiin. Jatkossa maahanmuuttajat voivat Trumpin ehdottaman mallin mukaan tuoda mukanaan vain ydinperheensä.

Malli sisältää myös siirtymisen koulutusta ja työuraa painottavaan maahanmuuttoon, Trump lupaili puheessaan.

Trumpin mukaan löyhän maahanmuuttopolitiikan ei saa antaa vaarantaa yhdysvaltain omia kansalaisia.

– Amerikkalaisetkin ovat unelmoijia, Trump sanoi.

Unelmoija-sanalla viitataan usein lapsina maahan laittomasti tuotuihin ja Yhdysvalloissa varttuneisiin lapsiin.

Maahanmuutto ja etenkin laittomasti maahantuotujen lasten kohtalo on yksi kipeimmistä kiistakysymyksistä Yhdysvaltain demokraattien ja republikaanien välillä. Ei ole varmaa, että Trump saisi lupaamansa maahanmuuttouudistukset vietyä läpi.

Trump ylisti suuria veroleikkauksia sisältänyttä verouudistusta.

Kuluneen vuoden saavutuksistaan hän kehui muun muassa talouskasvua ja työttömyyden vähenemistä sekä konservatiivisia tuomarinimityksiä.

– Vaalien jälkeen olemme luoneet 2,4 miljoonaa uutta työpaikkaa, mukaan lukien 200 000 uutta teollisuustyöpaikkaa. Vuosien palkkajunnauksen jälkeen näemme viimein palkkojen nousevan, Trump sanoi.

Lisäksi hän ylisti suuria veroleikkauksia sisältänyttä verouudistusta, jonka republikaanienemmistöinen kongressi onnistui ajamaan läpi viime vuoden lopulla.

– Toteutimme Yhdysvaltain historian suurimmat veroleikkaukset ja -uudistukset. Massiiviset veronalennukset ovat antaneet suunnatonta helpotusta keskiluokalle ja pienyrittäjille.

Trump kehaisi hallintonsa myös kumonneen enemmän sääntelyä ensimmäisen vuotensa aikana kuin mikään muu hallintoa aiemmin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE