Armahdus maahanmuuttajalapsille, 1,5 biljoonaa dollaria liikenneverkoon – Trump pyrki yhdistämään kansaa vuoden tärkeimmässä puheessaan

Kuva: LEHTIKUVA / Getty Images

Presidentti Donald Trumpin pyrkimys kahtia jakaantuneen kansansa yhdistämiseen alkoi hienosti. Hän puhui Yhdysvaltoja viime vuonna koetelleista luonnonkatastrofeista ja nosti esiin sankareita, joka olivat auttaneet katastrofien uhreja.

Sankarit saivat valtavat aplodit koko yleisöltä, joka oli kokoontunut kuulemaan presidentin vuotuista puhetta liittovaltion tilasta. Se jäi kuitenkin lähes puolitoistatuntisen puheen ainoaksi kohdaksi, jolle osoittivat laajasti suosiotaan niin republikaanit kuin demokraatitkin.

Trump jatkoi kehumalla sitä, miten puoluepoliittiset sotakirveet haudattiin viime vuonna, kun kongressiedustaja Steve Scalisea oli ammuttu.

– Mutta ei riitä, että tulemme yhteen tragedian kohdatessa. Tänään vetoan meihin kaikkiin, jotta asettaisimme erimielisyytemme syrjään, etsisimme yhteistä säveltä, kutsuisimme esiin kaiken sen yhtenäisyyden, jota tarvitsemme palvellaksemme kansaa, jota palvelemaan meidät on vaaleilla valittu, hän sanoi.

Tässä kohtaa muun muassa demokraattiryhmän johtaja Nancy Pelosi pysyi päättäväisesti tuolillaan.

Myöhemmin puheeseen tuli jo mukaan piilopiikittelyä. Ylistäessään maanmiestensä isänmaallisuutta Trump mainitsi, että amerikkalaiset seisovat ylpeinä kansallislaulun soidessa.

Näennäisen harmiton kommentti oli viittaus mustiin urheilijoihin, jotka osoittavat mieltään rotujen epätasa-arvoa vastaan polvistumalla kansallislaulun aikana. Trump ja hänen ydinkannattajansa eivät protestia hyväksy.

Presidentti vaikutti tärkeässä puheessaan pitäytyvän käsikirjoituksessa.

Arvaamattomana tunnettu presidentti vaikutti tärkeässä puheessaan pitäytyvän puheenkirjoittajiensa huolella laatimassa käsikirjoituksessa.

Puheen sävy oli merkittävästi toisenlainen kuin Trumpin virkaanastujaispuhe, jossa hän luonnehti isänmaansa senhetkistä tilaa verilöylyksi, tai presidenttiehdokkuuden vastaanottamispuhe, joka sai Yhdysvallat kuulostamaan sota-alueelta.

Trump mainitsi lukuisia kertoja sanan rakkaus ja käytti paljon aikaa hymyilemällä ihailevasti lukuisille sankareille, joita hän oli perinteisen tavan mukaan kutsunut vieraakseen kuulemaan puhettaan.

Silti mukana oli myös vaalikampanjasta tuttuja tummia sävyjä. Trumpin vieraina salissa oli myös jengiläisten murhaamien teini-ikäisten ystävysten vanhemmat, jotka amerikkalaiseen tapaan suostuivat seisomaan itkien koko maailman katseen alla, jotta presidentti saisi tukea maahanmuuttopolitiikalleen.

Myös Yhdysvaltojen ykkösviholliseksi nousseen Pohjois-Korean hallinnon kauheutta Trump havainnollisti yksilöiden tarinoiden kautta.

Salissa istuivat myös Pohjois-Koreassa vangiksi joutuneen ja sittemmin kuolleen amerikkalaispojan vanhemmat ja pohjoiskorealainen loikkari, jonka koskettavan selviytymistarinan Trump kertoi yksityiskohtaisesti.

Lisäksi presidentti otti kantaa Pohjois-Korean kiihtyviin asetesteihin.

– Pohjois-Korean harkitsematon ydinohjusten tavoittelu saattaa hyvin pian uhata kotimaatamme, Trump varoitti.

– Kohdistamme Pohjois-Koreaan maksimaalista painostusta estääksemme tätä (uhkaa) koskaan tapahtumasta, hän lisäsi.

Puheessaan Turmp ei tehnyt suuria ulko- ja turvallisuuspoliittisia avauksia. Käynnissä oleviin Venäjä-tutkimuksiin Trump ei myöskään viittannut.

Terroristit tulee voida luokitella vihollistaistelijoiksi ja vangita.

Puhe sisälsi myös yhden varsinaisen uutisen: Trump kertoi antaneensa juuri ennen puheensa aloittamista presidentin määräyksen pitää auki pahamaineinen Guantamon terroristivankila Kuubassa.

Hän sanoi, että terroristit tulee voida luokitella vihollistaistelijoiksi ja vangita.
Muuten puhe keskittyi totutun tavan mukaan presidentin hallinnon kuluneen vuoden saavutusten kehumiseen ja tulevan vuoden suuntaviivojen hahmottelemiseen.

Tulevan vuoden poliittisiksi tavoitteikseen Trump nimesi reseptilääkkeiden hinnan laskemisen, kansainvälisten kauppasopimusten uusiksi neuvottelemisen, huonokuntoisen liikenneverkon kunnostamisen, vankilajärjestelmän uudistamisen ja rajaturvallisuuden vahvistamisen. Esimerkiksi infrastruktuurihankkeisiin Trump ilmoitti vaativansa 1,5 biljoonan dollarin rahoitusta.

Armahdus 1,8 miljoonalle lapsena laittomasti maahan tulleelle.

Trump sanoi hallintonsa laatineen maalle myös nelikohtaisen, kansallista turvallisuutta kohentavan maahanmuutto-ohjelman.

Maahanmuutto-ohjelma avaa Trumpin mukaan tien kansalaisuuteen 1,8 miljoonalle lapsena laittomasti maahantuodulle siirtolaiselle.

Ohjelma sisältää myös muurin Yhdysvaltain etelärajalle ja rajoituksia perheiden oleskelulupiin. Jatkossa maahanmuuttajat voivat Trumpin ehdottaman mallin mukaan tuoda mukanaan vain ydinperheensä.

Malli sisältää myös siirtymisen koulutusta ja työuraa painottavaan maahanmuuttoon, Trump lupaili puheessaan.

Trumpin mukaan löyhän maahanmuuttopolitiikan ei saa antaa vaarantaa yhdysvaltain omia kansalaisia.

– Amerikkalaisetkin ovat unelmoijia, Trump sanoi.

Unelmoija-sanalla viitataan usein lapsina maahan laittomasti tuotuihin ja Yhdysvalloissa varttuneisiin lapsiin.

Maahanmuutto ja etenkin laittomasti maahantuotujen lasten kohtalo on yksi kipeimmistä kiistakysymyksistä Yhdysvaltain demokraattien ja republikaanien välillä. Ei ole varmaa, että Trump saisi lupaamansa maahanmuuttouudistukset vietyä läpi.

Trump ylisti suuria veroleikkauksia sisältänyttä verouudistusta.

Kuluneen vuoden saavutuksistaan hän kehui muun muassa talouskasvua ja työttömyyden vähenemistä sekä konservatiivisia tuomarinimityksiä.

– Vaalien jälkeen olemme luoneet 2,4 miljoonaa uutta työpaikkaa, mukaan lukien 200 000 uutta teollisuustyöpaikkaa. Vuosien palkkajunnauksen jälkeen näemme viimein palkkojen nousevan, Trump sanoi.

Lisäksi hän ylisti suuria veroleikkauksia sisältänyttä verouudistusta, jonka republikaanienemmistöinen kongressi onnistui ajamaan läpi viime vuoden lopulla.

– Toteutimme Yhdysvaltain historian suurimmat veroleikkaukset ja -uudistukset. Massiiviset veronalennukset ovat antaneet suunnatonta helpotusta keskiluokalle ja pienyrittäjille.

Trump kehaisi hallintonsa myös kumonneen enemmän sääntelyä ensimmäisen vuotensa aikana kuin mikään muu hallintoa aiemmin.

Venäjän oppositiojohtaja pidätettiin jälleen – Navalnyi: Viranomaiset odottivat, kun astuin ulos hammaslääkäristä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Venäjällä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kertoo Twitterissä joutuneensa pidätetyksi. Navalnyi kirjoittaa viranomaisten odottaneen häntä, kun hän astui ulos hammaslääkäristä.

Tuoreemmassa tviitissä Navalnyi lisäsi, että hänet päästetään pian vapaaksi.

Tammikuussa Navalnyi otettiin lyhyeksi ajaksi kiinni Moskovassa järjestetyn mielenosoituksen yhteydessä.

Viime vuonna hän pyrki sinnikkäästi presidenttiehdokkaaksi, mutta viranomaiset hylkäsivät hänen ehdokkuutensa vedoten aiempaan rikostuomioon. Navalnyin mukaan tuomiolla on poliittiset motiivit.

Sosiaalisen median jättiläinen Facebook kaatui hetkeksi

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Sosiaalisen median jättiläisen Facebookin verkkosivut kaatuivat hetkeksi torstai-iltapäivällä. Myös Facebookin omistama Instagramin päivittämisessä on ilmennyt ongelmia.

Kun Facebookin verkkosivuja yritti ladata, ruudulle ilmeistyi pahoitteluteksti, jossa kerrottiin jonkin menneen pieleen. Tällä hetkellä Facebookin sivut näyttäisivät jälleen toimivan. Myös Instagram päivittyy jälleen. Myös Faebookin mobiilisovellus sekä mobiiliviestipalvelu ”messenger” lakkasi hetkeksi toimimasta.

Ongelma korjaantui kuitenkin muutamassa minuutissa.

Facebookilla on noin 2 miljardia aktiivista käyttäjää. Downdetectro.com-verkkosivuston mukaan ongelmia ilmeni ympäri maailmaa.

Myös Twitterissä käyttäjät kertovat Facebookin kaatuneen ympäri maailman.

 

”Joukkoteurastusta, joka täytyy tuomita” – Saksan liittokansleri Angela Merkel vaatii kovin sanoin loppua Syyrian verilöylylle

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Syyrian hallitusta vaaditaan lopettamaan väkivaltaisuudet Itä-Ghoutan alueella. Sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoi tänään, että Itä-Ghoutassa Syyrian hallinnon joukkojen raketti-iskussa sai surmansa ainakin 13 siviiliä. Osa siviiliuhreista oli lapsia.

Viime päivinä alueen pommituksissa on kuollut jo yli 300 ihmistä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vaatii loppua verilöylylle. Merkel tuomitsi tänään Syyrian hallinnon iskut sekä lasten tappamisen ja sairaaloiden tuhoamisen.

– Emme todista Syyriassa taistelua terrorismia vastaan, vaan taistelua valtion omia ihmisiä vastaan. Lapsien tappamista ja sairaaloiden tuhoamista, Merkel sanoi Reutersin mukaan.

– Tämä on joukkoteurastusta, joka täytyy tuomita. Sille täytyy sanoa selvä ei.

Myös Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit ovat vaatineet Syyrian hallintoa pidättäytymään väkivaltaisuuksista Itä-Ghoutassa. Saudi-Arabian ulkoministeriö kehottaa Syyrian hallintoa sallimaan avustuskuljetusten pääsyn alueelle.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi eilen, että taistelut ovat muuttaneet Itä-Ghoutan ”helvetiksi maan päällä” siviileille. Syyrian hallinnon joukot aloittivat kapinallisten hallussa olevan alueen tulituksen sunnuntaina.

Tämä on uusi normaali Ruotsissa: ääriliikkeiden huolestuttava kasvu, linjaa turvallisuuspoliisi

Ruotsissa on uusi normaalitila, johon kuuluu ääriliikkeiden huolestuttava kasvu, linjaa turvallisuuspoliisi Säpo juuri julkistamassaan vuosikirjassa. Kirjassa turvallisuuspoliisin johtaja Anders Thornberg kirjoittaa, että Ruotsiin kohdistuva uhka on suurempi kuin vuosiin ja turvallisuustilanne on huonontunut. Thornberg siirtyi kuun alussa Ruotsin poliisiylijohtajaksi.

Väliaikainen Säpon johtaja Charlotte von Essen toisti lehdistötilaisuudessa samoja sanoja.

– Puhumme uudesta normaalitilasta, ja on itsestään selvää, että tila huolettaa meitä, von Essen sanoi.

Säpo arvioi, että suurimman uhan muodostaa ääri-islamistien väkivalta, mutta vuoden aikana on ollut myös huomattavan paljon valkoista valtaa korostavaa liikehdintää. Säpo on jo aiemmin arvioinut, että väkivaltaisia ääri-islamisteja ihannoivien ihmisten määrä on kasvanut Ruotsissa sadoista tuhansiin viime vuosina.

Lisäksi Säpo sanoo äärivasemmistolaisen liikehdinnän jääneen taka-alalle Ruotsissa. Se kuitenkin huomauttaa, että Hampurin G20-huippukokousta vastustaneiden mielenosoitusten yhteydessä perustettiin uusi verkosto, joka saattaa vielä kasvattaa kokoaan.

Vihjeitä pommiepäilyistä.

Turvallisuuspoliisin mukaan viranomaiset saavat päivittäin useita ilmoituksia epäillyistä uhista. Muun muassa terrorisminvastaisesta toiminnasta vastaava Fredrik Hallström kertoi, että poliisille tulee esimerkiksi vihjeitä pommiepäilyistä. Von Essen lisää, että Säpo tekee päivittäin yhteistyötä muiden maiden kanssa.

– Vuonna 2017 nähtiin useita terroristien kiinniottoja ympäri Eurooppaa yhteistyön ansiosta, von Essen sanoo.
Viime vuotta kerratessaan Hallström nosti esiin myös Drottninggatanin kuorma-autoiskun ja kertoi, että turvallisuuspoliisi työskenteli kaksi kolme viikkoa iskun jälkeen ympäri vuorokauden selvittääkseen uusien iskujen mahdollisuutta.

Vaikutusyrityksiä ei voi sulkea pois.

Vuosikirjassaan Säpo ottaa huomioon myös Ruotsin lähestyvät vaalit. Säpo varoittaa, että vieraan vallan vaikutusyrityksiä Ruotsin vaaleihin ei voi sulkea pois.

Lisäksi se huomauttaa, että edellisten vaalien jälkeen Ruotsin poliittisesta ilmapiiristä on tullut jakautuneempi ja keskustelun sävy on koventunut.

Juttua on päivitetty klo 14:33.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Pohjoismaisen natsijärjestön jäsenillä runsaasti rikostuomioita, joka neljäs väkivallasta, kertoo Ruotsin radio

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenistä joka toisella on rikostuomio, kertoo Ruotsin radio. Sen mukaan jäsenten saamista tuomioista joka neljäs on tullut väkivaltarikoksesta, kuten törkeästä pahoinpitelystä.

Ruotsin radio on usean kuukauden ajan tutkinut uusnatsijärjestön toimintaa ja tunnistanut 178 Ruotsissa olevaa jäsentä, jotka ovat viime vuonna olleet toiminnassa aktiivisia. Kartoituksen mukaan jäsenten keski-ikä on noin 30 vuotta. Vanhin tunnistettu jäsen on 71-vuotias ja nuorin 16.