Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Arvio: 1,5 mrd euroa takkiin vuodessa – Hallituksen asiakasseteli-malli sai professorin huolestumaan jo sisäisestä turvallisuudesta

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professorina Lasse Lehtonen jatkaa hallituksen kaavaileman uuden valinnanvapausmallin moukarointia Uuden Suomen Puheenvuoro-kirjoituksessaan.

Aiemmin hän on kritisoinut hallitusta siitä, ettei sote-asiantuntijoita ole haluttu kuulla.

Lehtosen mukaan uusi malli tarkoittaisi käytännössä sitä, että maakuntien sote-liikelaitokseen kuuluva sairaala toimisi käytännössä vain asiakassetelien jakopaikkana.

– Potilaiden varsinainen tutkimus ja hoito toteutettaisiin yksityisen sektorin toimijoiden toimesta. Julkisista sairaaloista tulisi tässä mallissa ”virtuaalisairaaloita”, joissa ylläpidettäisiin valmiutta ja hoidettaisiin päivystyksellisiä potilaita sekä niitä potilaita, jotka eivät asiakasseteliä huoli, Lehtonen kirjoittaa.

Hän kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön asettaman sote-uudistuksen valmistelun ja toimeenpanon tuen asiantuntijaryhmään.

Lehtosen mukaan reformiministerien valinnanvapausmalli on liukunut kauas juhlapuheiden julkiseen terveydenhuoltoon tukeutuvasta mallista.

– Vaikka ministerien puheissa toista väitetään, merkitsisi ehdotettu malli sitä, että yksityisestä terveydenhuollosta tulisi ensisijainen palveluntuottaja, jonka palveluja julkinen terveydenhuolto täydentäisi päivystyspalveluiden ja valmiuden ylläpidon osalta. Vielä kauemmas on tultu niistä sote-uudistuksen tavoitteista, joissa sote-palveluja pyritään integroimaan sekä kustannustehokkailla toimintamalleilla hillitsemään kustannusten kasvua, hän sanoo.

Lisää aiheesta

Potilas joutuisi juoksemaan kasaan asiakasseteleitä.

Lehtosen mukaan velvoite asiakassetelin antamiseen liki jokaiselle sote-palvelulle erikseen hajottaisi pahasti palvelukokonaisuuden.

– Sen sijaan että potilas pystyisi asioimaan yhdellä luukulla, joutuisi hän itse juoksemaan kasaan useista asiakassetelipalveluista muodostetun kokonaisuuden.

– Kustannusten kannalta ehdotettu asiakassetelimalli olisi erittäin kallis. Se ensinnä velvoittaisi maakunnat sekä ylläpitämään päivystyksen ja valmiuden varalta sairaalajärjestelmää henkilöstöineen (mutta ilman asiakasetelille siirtyviä potilaita).

– Toisaalta se rikkoisi sote-rahoituksen pohjaksi ehdotetun kapitaatiomallin, koska asiakassetelien kautta alettaisiinkin maksaa tuotetuista suoritteista.

Lehtosen oman arvion mukaan laajaan asiakassetelien käyttöön perustuva ehdotus merkitsisi noin 30 %:n nousua erikoissairaanhoidon kokonaiskustannuksiin eli 1,5 mrd euron vuotuista lisäkustannusta.

– Sipilän hallituksen sote-hinnalla-millä-hyvänsä -malli ei veronmaksajan kannalta enää näytä ollenkaan hyvälle.

Sisäisestä turvallisuudesta vastuullisten huolenaihe.

Lehtonen huomauttaa myös, että kaikkien kansakunnan sisäisestä turvallisuudesta vastuullisten tahojen yhteisenä huolenaiheena on lisäksi, millä voidaan varmistaa, että tilanteessa, joissa yksityinen ja julkinen taho alkavat voimakkaasti kilpailla osaavasta työvoimasta (esimerkiksi kirurgeista ja anestesialääkäreistä), pystytään ylläpitämään julkisten sairaaloiden päivystysvalmiutta.

– Käytännössä se voidaan tehdä ainoastaan nostamalla merkittävästi näiden erityisammattilaisten palkkoja.

Joku minua viisaampi on sanonut, että politiikassa asiat ovat sitä, miltä ne näyttävät: Sipilän hallitus on nyt lopettamassa aluesairaaloiden kiireetöntä leikkaustoimintaa ja keskittämässä niiden palveluja keskussairaaloihin. Kun aluesairaaloiden henkilöstö tämän jälkeen lähtee muualle töihin, heikkenevät lähipalvelut.

Lehtonen päättää kirjoituksensa toteamalla, että käytännössä uusi valinnanvapausehdotus siirtäisi valtaosan julkisen terveydenhuollon nyt tuottamista kiireettömistä palveluista yksityisen sektorin toiminnaksi ja lisäisi samalla merkittävästi terveydenhuollon kokonaiskustannuksia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE