Arvio Juha Hurmeen Finlandia-ehdokasromaanista: Niemi on Suomen synty- ja kehitystarina

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Juha Hurme (s. 1959) tunnetaan tuotteliaana  teatterimiehenä, mutta myös hänen proosansa soisi tavoittavann suuremman yleisön. Hurme on tragikomiikan mestari, jonka parhaat romaanit ovat ”Nyljetyt ajatukset” (2014) ja tänä syksynä ilmestynyt ”Niemi”. Viime mainittu on nyt oikeutetusti ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi.

Kuten Nyljetyt ajatukset, myös Niemi on kunnianhimoinen kirja. Se kertoo Suomen ja suomalaisten tarinan alkuräjähdyksestä maamme itsenäistymiseen asti. Hurme ei kuitenkaan tyydy tähän, vaan käsittelee samalla peräti koko ihmiskunnan kulttuurihistoriaa. Kerronta tasapainottelee onnistuneesti faktan ja fiktion välillä.

Jonkun toisen käsissä valtava kokonaisuus olisi saattanut hajota, mutta Hurme selviää urakasta hienosti. Niemen pääteesinä on, että kaikki kulttuurissamme on lainassa: ”Yhtenäistä Suomea tai suomalaisuutta ei pysty mitenkään määrittelemään. Perimältään nykyiset suomalaiset ja saamelaiset ovat seurausta jokseenkin kaikista ilmansuunnista tulleesta vuosituhansia kestäneestä maahanmuutosta.”

KIRJAT

Juha Hurme:
Niemi
Teos 2017,  448 s.

Niemen kertoja on teoksen tekijän kaltainen älykäs ja huumorintajuinen tyyppi, jonka rentous estää runsaasti tietoa sisältävää teosta muuttumasta liian totiseksi. Lähtökohta on humanistinen: ”Samaa sakkia ollaan, maailmankansalaisia ja moneen suuntaan vuosikymmentuhansien aikana paremman elämän toivossa vaeltanutta, kuolemaa onnistuneesti paennutta, sukupuuton välttänyttä porukkaa.”

Fundamentalismia vastaan

Niemi on vahvasti nationalismin ja uskonnon vastainen kirja. Sitä on helppo lukea, oli sitten professori tai duunari. Älyllisemmän sanailun lomassa viljellään puhekieltä ja voimasanoja. Väitteitä ei ole lähteistetty, mutta se ei ole tärkeää, sillä kyse on lopulta romaanista, ei tietokirjasta.

Juha Hurme on kansanomainen kirjailija, joka ei pelkää tarttua suuriin aiheisiin. Hänen teoksensa on lämminhenkinen yritys ymmärtää Suomea. Hän muistuttaa, että suomalaiset olivat jokseenkin viimeinen kansa, joka oppi lukemaan omalla kielellään: ”Ei ihme, että osa kantaväestöstä yhä synkistelee turhan tähden ja äänestää vaaleissa väärin, suhtautuu kaikkeen uuteen ja muuttuvaan väkivaltaisen torjuvasti ja palvelee baareissa kohtuuttoman töykeästi hienostuneiden alkoholijuomien kohtuullista ystävää.”

Niemen kronologisesti etenevä tarina alkaa universumin luomisesta ja päättyy Suomen eroamiseen Ruotsista. Itsenäisen Suomen kohtalonhetkistä, kuten sisällissodasta ja toisesta maailmansodasta, ei puhuta. Näkökulma on virkistävä. Hurmeen tulkinnat ovat usein omaperäisiä, kuten hänen kiteytyksensä maamme kansalliseepoksesta: ”Kalevala on läpeensä weird.” (s. 88)

Kirjassa korostetaan, että kaikki ihmiset ovat samanlaisia, ja että heidän huolensa ovat samat. Kansallismielisyyden ja uskonnollisen fundamentalismin kaltaiset asiat edustavat Hurmeen mielessä vaarallista humpuukia, joka johtaa pahaan. Keskinäinen ymmärrys ja tutkittu tieto ovat enemmän kirjan kertojan mieleen.

Kristinusko saapui Suomeen noin 1000-luvulla idästä ja lännestä. Sen myönnetään auttaneen Suomea kehittymään, mutta todetaan myös aiheuttaneen kohtuuttomia vaikeuksia. Kirkolle ja kruunulle riitti, kunhan kansa pystyi ”tankkaamaan uskonnollisia tekstejä ja kruunun asetuksia. Näissä pöyristyttävissä oloissa lukutaidon kehitys todellakin viivästyi.”

Suomen kirjakieli syntyi uskonpuhdistuksen myötä 1500-luvulla. Piispa Mikael Agricola julkaisi ensimmäiset suomenkieliset teokset, jotka olivat ”Abckiria” ja ”Se Wsi Testamenti”. Agricolaa parjataan Niemessä surutta, kiitos hänen jäyhän uskonsa. Osansa saavat myös suomalaiset opinahjot, jotka olivat pitkään kirkon talutusnuorassa: ”Hölmöily ja huuhaa elivät sitkeän ja pitkän elämän Turun akatemiassa. Vielä 1760-luvulla johdateltiin siellä itsepäisesti niemeläisten sukujuuria Israelin heimoista.”

Kyky nauraa itselle

Niemi on erilainen juhlakirja sadan vuoden ikäiselle Suomelle. Siinä kehotetaan näkemään omat vajavaisuudet ja nauramaan niille. Juha Hurme ajattelee rennon itsenäisesti, mikä erottaa hänen teoksensa edukseen tänä vuonna ilmestyneistä puisevimmista kirjoista.

Koska Niemi loppuu Suomen eroamiseen Ruotsista, romaanille on helppo nähdä jatkoa. Paljon kerrotaan, mutta runsaasti jää käsittelemättä. Suomi itsenäistyy, mutta yhteistä historiaa Ruotsin kanssa ei voi helposti unohtaa. Sama pätee Venäjään, joka sekin hallitsi pitkään Suomea.

Tarina jää auki. Ihmiset syyllistyvät typeryyttään virheisiin, mutta painavat eteenpäin ihailtavalla päättäväisyydellä. Sisu ei ole suomalaisten yksinoikeus, vaan tunnetaan myös muualla. Tätä ei kuitenkaan aina muisteta: ”Kansallisen yhtenäisyyden historiankirjoituksessa ei pärjää pelkällä muistamisella, vaan unohtamisella on vähintään yhtä merkittävä asema.”

Hurmeen tulkinnat maamme vaiheista ovat teräviä ja viihdyttäviä. Niemi on tervetullut muistutus siitä, ettei nationalismia aina kannata ottaa tosissaan, ei edes valtiomme juhliessa pyöreitä vuosia.

Aivan Nyljettyjen ajatusten tasolle Niemi ei nouse, mutta ansaitsisi silti Finlandiansa.

Esa Mäkijärvi

Keskustelua aiheesta

Suomen vihatuimmaksikin mainittu museo on ehdolla huippupalkintoon: ”Olemme todella innoissamme”

Kuva: Anna-Liisa Blomberg
Museonohtaja Kalle Kallio ja projektitutkija Leena Ahonen.

Tampereella toimiva Lenin-museo on päässyt finaaliin Vuoden eurooppalainen museo -kilpailussa (European Museum of the Year Award 2018). Maanosan parhaat museot kilpailevat Vuoden museo -pääpalkinnon lisäksi myös useista temaattisista palkinnoista. Finaaliin on valittu 40 museota ja Suomesta mukana ovat myös Helsingin kaupunginmuseo ja Museokeskus Vapriikki.

Lenin-museo on kilpailijakaartin pienimpiä toimijoita. Kesällä 2016 täysin uudistunut Lenin-museo on ollut yleisö- ja arvostelumenestys. Pieni museo on rikkonut kävijäennätyksiä. Lenin-museo ja Työväenmuseo Werstas yhdistyivät vuoden 2014 alussa.

Lenin-museo painotti Vuoden eurooppalainen museo -hakemuksessaan rohkeita muutoksia. Vuonna 1946 perustettu museo keskittyi viime vuosiin saakka Leninin elämään ja henkilöön. Peruskorjauksen ja
näyttelyuudistuksen jälkeen se on käsitellyt tasapainoisesti Suomen ja Venäjän yhteistä historiaa ja kertoo kaunistelemattomasti Neuvostoliiton noususta ja tuhosta. Museon tarina alkaa joulukuusta 1905, jolloin Lenin ja Stalin kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa Tampereen työväentalossa.

– Olemme todella innoissamme pääsystä Euroopan kovatasoisimpaan museokilpailuun. Lenin-museota on aikoinaan pidetty Suomen vihatuimpana museona, mutta nyt tulimme valituksi kansainväliseen museokilpailuun. Tämä on pienelle museolle kova saavutus, Työväenmuseo Werstaan museonjohtaja Kalle Kallio sanoo.

European Museum of the Year Award 2018 -loppukilpailu järjestetään Varsovan juutalaismuseossa 9.–12. toukokuuta. Voittajat valitsee kansainvälinen arviointiraati, joka on seulonut ehdokkaat syksyn aikana
toteutettujen arviointikäyntien perusteella. Vuoden 2017 eurooppalaiseksi museoksi valittiin Geneven etnografinen museo.

Suomalainen museo ei ole koskaan voittanut kilpailun pääpalkintoa.

Keskustelua aiheesta

Tällä henkilöllä ei ole pikkurahasta puutetta: osti taiteilijan silmälasit 40 000 eurolla

Kuva: Lehtikuva

Ranskalaisen taidemaalari Claude Monet’n henkilökohtaisia tavaroita on myyty hongkongilaisessa huutokaupassa lähes 11 miljoonalla dollarilla eli yli 9 miljoonalla eurolla.

Mukana olivat muun muassa taiteilijan kullanväriset silmälasit, jotka menivät anonyymille aasialaisostajalle yli 50 000 dollarin eli yli 40 000 euron hintaan.

Kerällä nukkuvaa kissaa esittävä japanilainen veistos myytiin yli 67 000 dollarilla, eli 56 000 eurolla. Veistos on peräisin Japanin Edo- tai Meiji-kaudelta.

Huutokaupassa myynnissä oli myös Monet’n luonnoksia ja maalauksia.

– Tämä kokoelma tarjoaa intiimin katsauksen Monet’n elämään taiteilijana ja keräilijänä, sanoo Adrien Meyer, taidehuutokauppa Christie’sin impressionismin ja modernin taiteen osaston puheenjohtaja.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Onko vapautta voida ostaa viinipullo kaupasta? – Vapauden museo herättelee pohtimaan vapauden käsitettä

Kuva: Anna-Liisa Blomberg
Vapauden museossa on näytillä myös mielenosoituskuvia. Kalle Kallion ja Leena Ahosen mielestä vaatimus mielekkäästä työstä kaikille on yhä passeli.

Yleisölle ensi tiistaina Tampereen Työväenmuseo Werstaalla avautuva Vapauden museo katsoo satavuotiaan Suomen historiaa vapauden näkökulmasta ja tarkastelee työväenliikkeen roolia vapauden esteiden poistajana.

Vapauden museossa matkataan historian vaiheiden läpi, mutta mitään yhden merkkihenkilön esittelystä seuraavaan kulkevaa tarinaa ei kannata odottaa. Museonjohtaja Kalle Kallion mukaan historiaa ja vapauden teeman käsittelyä on haluttu lähestyä eri tavoin. Luvassa on tarinoita, joita juhlapuheissa harvemmin mainitaan.

– Ei siinä olisi mitään mieltä, että tekisimme tänne yläasteen oppikirjan uudestaan. Ajattelen niin, että koitamme saada ihmiset innostumaan, kiinnostumaan ja löytämään uusia asioita. Siksi emme kerro niitä ihan tavanomaisimpia ja tutuimpia tarinoita, vaan vähän toisenlaisia juttuja, Kallio kuvailee.

Ihminen esiin

Vapauden museossa historia aukeaa pääasiassa aivan tavallisten kansalaisten – ihan oikeiden ihmisten – kautta. Multimediaesityksistä ei kajahda näyteltyjä monologeja, vaan aitoja haastattelupätkiä, jotka on poimittu muun muassa Työväen arkiston muistitietoaineistosta. Monet näytillä olevat esineet on valittu siten, että niiden taustalla oleva yksittäisen ihmisen tarina tunnetaan.

Museon käsikirjoituksesta vastaava projektitutkija Leena Ahonen antaa esimerkiksi veren tahriman Punaisen ristin lipun ja sen taustalla olevan koskettavan kertomuksen. Vuonna 1918 käytiin taistelua itäisellä Suomenlahdella. Valkoiset hyökkäsivät jäätä pitkin punaisten saareen. Saaren valtaus ei onnistunut, ja moni hyökkääjä kuoli jäälle.

– Eräs punaisen puolen nainen tunnisti tuttavaperheen pojan ruumiin ja kävi kertomassa siitä pojan äidille. He kävivät yhdessä hakemassa ruumiin pois jäältä, ja tämä lippu oli ruumiin peittona, jotta heitä ei ammuttaisi. Myöhemmin kaatuneen pojan äiti otti tämän naisen pois vankileirille joutuvien jonosta sanoen, ettei häntä tarvitse tuomita, Ahonen kertoo.

Ahosen mukaan kaikkien esineiden taustalla olevia tarinoita ei avata yksityiskohtaisesti teksteinä, vaan niitä kerrotaan opastetuilla kierroksilla.

Kyse on siitä, mitä me katsomme vapaudeksi ja kenen vapaudesta puhutaan.

Näyttelyssä tarkastellaan, millaisia asioita vapaus on eri aikoina tarkoittanut arjen tasolla. Kahdeksan tunnin työpäivä lisäsi vapaa-aikaa, jolloin työväentaloilla päästiin muun muassa harjoittamaan vapautta sivistyä ja harrastaa. Vapaus on historian saatossa tarkoittanut vapautta nälästä, sananvapautta, vapautta järjestäytyä ja osallistua politiikkaan tai vaikkapa mahdollisuutta viedä lapsi päivähoitoon.

Museo herättelee pohtimaan vapauden käsitettä eri kanteilta. Kalle Kallio nostaa esimerkiksi kieltolain. Sen voi nähdä rajoittavana sääntelynä, mutta lakia ajanut työväenliike ei nähnyt sitä sellaisena. Kieltolailla haluttiin päästää kansa alkoholin kahleista.

– Kyse on siitä, mitä me katsomme vapaudeksi ja kenen vapaudesta puhutaan. Ajattelemmeko esimerkiksi alkoholistiperheiden lasten vapautta hyvään lapsuuteen vai ihmisen oikeutta humaltua, Kallio kuvailee.

– Samantyyppistä keskustelua käydään nyt, kun pohditaan, onko vapautta voida ostaa viinipullo ruokakaupasta. Kun yleinen kontrolli vähenee, ihmisen oma vastuu kasvaa. Osalle se on vaikeampaa kuin toisille, Ahonen jatkaa.

Vapaudesta ei seuraa yksioikoisesti vain hyvää tai vain huonoa. Kallio muistuttaa, että 1980-luvulla vapautta lisäsi, että pankeista alkoi saada lainaa. Tavallinen työntekijäkin saattoi ostaa asunnon lainarahalla, joten rahamarkkinoiden vapautuminen oli hyvä asia tältä kantilta.

– Tietysti siinä oli se pienoinen ongelma, että Suomi ylivelkaantui. Vapaus velkaantua oli samaan aikaan hyvä ja huono asia, Kallio sanoo.

Vapaus tänään

Näyttelyn viimeisessä osassa pyöreälle lasiseinälle heijastuu videoita ja kuvia, jotka tuovat esiin vapauden teemaan liittyviä puheenaiheita tämän päivän maailmassa.

– Kun on käynyt läpi näyttelyn ja tulee tänne, voi huomata yhtäläisyyksiä historian ja nyt ajankohtaisten asioiden kanssa. Pyrimme päivittämään tätä osiota näyttelyn aikana, kun keskusteluun nousee tähän sopivia asioita, Leena Ahonen kertoo.

Nyt tapetilla ovat muun muassa sananvapaus, #meetoo-kampanja, orjatyöfirmat, työttömyys, naisten asema, siirtolaisuus ja ilmastonmuutos. Viimeksi mainittu herättää pohtimaan, mitä meidän vapautemme merkitsee maapallon kannalta.

– Onko yksilöllä vapaus tuhota myös tulevien sukupolvien elämää, kuten tällä hetkellä tapahtuu, Ahonen kiteyttää.

Vapauden museo

  • Sijaitsee Työväenmuseo Werstaalla (Väinö Linnan aukio 8, Tampere)
  • On Tampereen suurin Suomi 100 -vuoden projekti
  • Näyttelyä on rakennettu Werstaan, Työväen arkiston ja Kansan arkiston yhteistyönä
  • Työväenliikkeen neuvottelukunta on ollut museohankkeen alullepanija
  • Näyttelyn rahoittajina ja kumppaneina ovat SAK, Palkansaajasäätiö, suomalaiset ammattiliitot, Turva, Kansan sivistysrahasto ja Suomi 100
  • Museon avajaisia vietetään maanantaina 27.11., jolloin tulee kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun asetus kahdeksan tunnin työajasta annettiin
  • Yleisölle museo aukeaa tiistaina 28.11.
  • Vapauden museoon on ilmainen sisäänpääsy

Keskustelua aiheesta

Sirkus Finlandiassa ei puhuta uskonnosta eikä politiikasta, mutta Carl Jernström Junior sanoo, että ”sirkus on meidän uskontomme”

Kuva: Jani Laukkanen

Kun menee Sirkus Finlandiaan puolen päivän jälkeen, siellä on usein tavallista hiljaisempaa. Syynä siihen on tapa nukkua päiväunia. Sirkustirehtööri Carl Jernström Junior on huomannut sen hyväksi käytännöksi. Näytöspäivinä nukkumaan meno voi olla puolilta öin, ja herätys on kuitenkin kuuden-seitsemän aikaan aamulla.

Hänen oma juttunsa on jongleeraus hevosen selässä seisten. Se on hyvin psykofyysinen kokemus, jota on vaikea pukea sanoiksi. Kaikki lähtee intensiivisestä keskittymisestä, tunnelmaanlatautumisesta.

– Hevosen kanssa yhteistyö on aika terapeuttista ja rauhoittavaa. Hevoseen ja sen ohjastajaan pitää luottaa täysin, Jernström luonnehtii.

Samalla on huolta ja pelkoakin siitä, ettei hevonen hermostuisi. Eläin muistaa, miten ihmiset ovat kohdelleet sitä. Jernströmille eläimet ovat kuin perheenjäseniä.

– Siinä on rakkautta, kun pystyy antautumaan täysin jonkun toisen vietäväksi.

Raha-asiat ovat välttämättömiä, niissä saa olla tarkkana.

Yksi syy kuulua Euroopan sirkusjärjestö ECA:an on vaikuttaa sirkuseläinten olojen parantamiseen. Jernström pitää Euroopan sirkusten eläinten nykyistä hyvinvointia yleisesti korkeana.

– Sitten on niitä sirkuksia, jotka ovat pudonneet kelkasta. Osa on ymmärtänyt antaa eläimet pois.

Jernströmin mieltä on lämmittänyt erityisesti eläintensuojelijoilta saatu palaute: ”Emme suosittele sirkuksessa käymistä. Jos kuitenkin menette, niin käykää Sirkus Finlandiassa”.

Carl Jernström Junior.

 

Jernström on opetellut kuuntelemaan yhä enemmän omaa kroppaansa. Parin vuoden takainen olkapäätulehdus ja keuhkokuume pysäyttivät. Silloin hän piti jongleerausesityksistä kuukauden tauon. Varsinaista sairaslomaa hän ei pidä juuri koskaan.

– Olen oppinut arvostamaan kaikkia sirkuksen töitä. Raha-asiat ovat välttämättömiä, niissä saa olla tarkkana. Raha ei ole ollut koskaan mulle se juttu.

Äidin siskokin sanoi kerran ”Calle ei rahaa kumarra”. Jernström on huomannut rahan perässä menevien isojen sirkusten tunnelman katoavan.

– Aito tunnelma tulee olemalla läsnä. Nautimme siitä, mitä teemme.

Pitää seurata, mihin luonto vie, ja aistia ilmapiiriä.

Sirkuslaisissa on monia eri kulttuureja, uskontoja ja kansalaisia paristakymmenestä maasta. Joskus syntyy tappeluita. Silloin Jernström sijoittaa nujakoijien vaunut eri puolille leiriä. Onneksi yhteenotot ovat jääneet viimeaikoina vähäisiksi.

– Meillä onkin kirjoittamaton sääntö, ettemme puhu uskonnosta tai politiikasta.

Mitä sirkuksen tulevaisuuteen tulee, Jernström on odottavan toiveikas. Sirkuksella on meneillään uusi nousukausi, muutos on jatkuvaa. Nykyisin sirkusartistin opinnot voi suorittaa Koulutuskeskus Salpauksessa Lahdessa, ja sieltä valmistuneista myös Sirkus Finland on saanut esiintyjiä riveihinsä.

– Sirkus on meidän uskontomme. Se on kaikki kaikessa. Pitää seurata, mihin luonto vie, ja aistia ilmapiiriä, Jernström myhäilee.

Lue koko laaja Carl Jernström Juniorin haastattelu torstain Demokraatista.

Keskustelua aiheesta

Vuoden luontokuvassa viehätti meno ja meininki

Kuva: ville heikkinen

Vuoden luontokuvaksi on valittu 25-vuotiaan kuhmolaisen Ville Heikkisen ”Talven odotus”. Tuomaristoa viehätti kärpän tasolle laskeutuva kuvakulma ja kauniin vähäeleinen värimaailma.

– Vähäeleinen värimaailma tukee kuvapinnan vahvoja, selkeitä muotoja. Kaikkinainen söpöily on kuvasta pidetty maukkaasti loitolla. Tässä on menoa ja meininkiä, vauhtia ja vaarallisia tilanteita, tuomaristo kehui.

Heikkinen kertoo ottaneen kuvan päivänä, jolloin lämmin jakso sulatti lumipeitteen.

– Kärppää huoletti tulla avoimelle paikalle, ja se pysyikin visusti lähellä jotain koloa tai mätästä, jonne sujahtaa piiloon nopeasti tarvittaessa, Heikkinen kuvasi.

Heikkinen on ennen voittoisan kuvan ottoa seurannut ja kuvannut kärppää kotipihallaan jo kahdeksana talvena.

Vuoden luontokuva -kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat ry, johon kuuluu 2 800 luontokuvauksen harrastajaa ja ammattilaista. Kilpailun suosio kasvoi selvästi edellisvuodesta, sillä kilpailuun osallistui tänä vuonna yli 14 000 kuvaa. Vuoden luontokuva -kilpailu järjestettiin tänä vuonna 37. kerran.

Kaikki kilpailussa palkitut 43 kuvaa ovat nähtävissä osoitteessa http://www.vuodenluontokuva.fi.

Keskustelua aiheesta